Zenészek, a divat kifogyhatatlan inspirációs forrásai

kgy, 2013. február 14. csütörtök

Kanye West and Amber Rose

Már jó ideje foglalkoztat a zene és a divat egymásra hatása, végül a Grammy gála meggyőzött, írnom kell róla. Elsőre elég egyszerűnek tűnik: a zenészeknek csak másodlagos az öltözködés esztétikája, így aztán kezdetben ízléstelennek, hivalkodónak, majd bonyolultnak, idővel pedig izgalmasnak tűnik a viseletük. Ők ugyanis a zenéjüket képviselik, azt a kultúrát, amiből az adott irányzat kialakult. Egy kaszthoz tartoznak, és ennek megfelelően öltöznek.

Ahogy ezt magamnak is megfogalmaztam, igazi élmény volt a vasárnapi Grammy gála. És nem Adele-re, Beyonce-ra vagy éppen J.Lo-ra gondolok, sokkal inkább The Dream-re, a FUN.-ra, Brittany Howard-ra, Wiz Khalifa-ra. Náluk valami mindig egy kicsit hibádzik, valami, ami a szemet szúrja. Minden csillog, néha mintha pluszba lenne egy sapka, szmokinghoz hajpántot, tenisz cipőt társítanak, máskor kilónyi arany vagy platina lánctól, gyűrűtől, karkötőtől, tetkótól roskadozik a sztár. Máskor olybá tűnik, hogy egy kicsit szakadt a sztár, vagy bőr nadrághoz társít szmokingot…. Tehát érthető, hogy a divattervezőknek igazi aranybányát jelent a zenészek stílusa. Néha alkut kötnek és személyre szóló vagy korlátozott példányszámú darabokat gyártanak a zenészeknek és rajongóiknak. Itt van például The Dream: otromba bakancsán összetéveszthetetlenül villog a Chanel-logó. Naná, hogy nem fake. (és naná, hogy szerzett magának néhány új vásárlót Chanel)

the Dream

Louis Vuitton már három éve felfedezte magának Kanye Westet: 2009-ben ő és párja, Amber Rose volt a divatház reklámarca egy cipősorozathoz. De Kanye West a főszereplő, a barátnője csak dekoráció. Ezen a képen pedig Kanye West a dekoráció, és Louis Vuitton a főszereplő.

Kanye West a Louis Vuitton reklámarca

Kanye West a Louis Vuitton reklámarca

Tommy Hilfiger pedig már a 90-es években ráébredt, mennyivel többet kaszál, ha sportos ruháit már a kifutókon színesbőrűeken és hiphopereken mutatja be. Mindez úgy kezdődött, hogy Snoop Doggy Dogg Hilfiger pólót hordott az egyik New York-i fellépésén, másnapra pedig a metropolis minden Hilfinger-pólóját felvásárolták a rajongók.

Snoop Doggy Dogg Tommy Hilfigerben koncertezett már a 90-es évek elején is

Snoop Doggy Dogg Tommy Hilfigerben koncertezett már a 90-es évek elején is

… szétválaszthatatlanul egybe folyik a zene és a divat. Jean Paul Gaultier tervezte például 1990-ben Madonna fellépő ruháját a Blonde Ambition turnéra.

Madonna JPG-fellépő ruhája a Blonde Ambition turnén

Madonna JPG-fellépő ruhája a Blonde Ambition turnén

Azóta többször is visszaköszönt ez a melltartó a francia designer kollekcióiban, sőt ehhez hasonló fellépő ruhát tervezett Madonna tavalyi turnéjára is.

Madonna 2012-es JPG-fellépő ruhája

Madonna 2012-es JPG-fellépő ruhája

Givenchy exkluzív ruhái pedig Kanye and Jay-Z tavalyelőtti turnéján, a “Watch the Throne”-on szerepeltek.

Jay-Z & Kanye West Givenchy fellépő ruhában

Jay-Z & Kanye West Givenchy fellépő ruhában

Chanel 2010-es tavaszi-nyári kollekcióján Lily Allen lépett fel.

Gaultier Amy Winehouse emlékének szentelte a tavalyi nyári couture-kollekcióját, amelyet az elhunyt énekesnő stílusa inspirált.

Jean Paul Gaultier Amy Winehous-kollekciója

Jean Paul Gaultier Amy Winehous-kollekciója

A zenészek mellett a zenei stílusok is ihletadók. Egyik nagy kedvencem a Vivienne Westwood, a leghíresebb punker divattervező. Exhibicionista, polgárpukkasztó és imád szerepelni – 71 évesen is mindent megmutat magából. Szeretem a munkáit, de most inkább az olyan reklámkampányokból vagy fotósorozatokból mutatok meg néhányat, amelyeken ő is szerepel, és amelyeket Juergen Teller készített. Ez a két fotó például egy, a brit Elle-nek készített három darabos fotósorozat, a legmeghökkentőbbet nem találtam megfelelő formátumban, így kénytelen voltam lemondani róla.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

A következő kép Pamela Andersonnal, a divattervezővel és férjével, Andreas Kronthalerrel készült Vivienne Westwood 2009-es nyári kollekciójának reklámkampányához.

Vivienne Westwood 2009-es nyári kollekciójának reklámkampánya

Vivienne Westwood 2009-es nyári kollekciójának reklámkampánya

Majdnem minden szezonban van legalább egy tervező, aki valamelyik irányzatból ihletet merít. Most a punk és a glam rock dívik. Itt van például Vivienne Tam jövő őszi kollekciója, alig pár napja mutatta be New York-ban:

Vivienne Tam 2013 őszi-téli kollekciója

Vivienne Tam 2013 őszi-téli kollekciója

Vagy Céline tavaly őszi kollekciója, amelyet a punk ikonográfia inspirált.

Céline 2012-es őszi kollekciója

Céline 2012-es őszi kollekciója

Karl Lagerfeld a nevét viselő divatháznak 2010 nyarára tervezett olyan kollekciót, amelyet a glam rock inspirált.

Karl Lagerfeld 2010 tavasz-nyár

Karl Lagerfeld 2010 tavasz-nyár

Egyébként Lagerfeldről két éve mondta azt Carine Roitfeld, a francia Vogue volt főszerkesztője, hogy olyan, mint egy rocksztár.
Felsorolásomat folytathatnám Hedi Slimane-nal. Ő fejlesztette ki a glam rock skinny nadrágját, és tavaly őszi kollekcióját is ez a zenei stílus inspirálta. Vagy Haider Ackermannal … de már írtam, a divatnak kifogyhatatlan inspirációs forrása a zene, és felsorolásom nem lenne teljes akkor sem, ha kétszer ennyit írnék a témáról.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás ”

  1. cyklon:

    Az egy dolog, hogy egy tematikus blog nem lenne elég a téma kimerítésére, de hogyha már nekiugrik valaki, akkor célirányosan és igényesen tegye. Így lett egy zene+divat=Kanye West+Madonna+Snoop Dogg+L.Allen+stb…. mi is derül ki a fent leírtakból? Jah, hogy ez egy divatblog!