W./E.

Anna, 2012. június 9. szombat

Újra teljes valójában utolért a brit láz. A királyi esküvő, a Gyémántjubileum és a very british divattervezők iránti rajongásom az utóbbi idők esti filmválasztásaiban is látszik: az Elizabeth: The Golden Age, a The Other Boleyn Girl, a Jane Austen klasszikusok, a The Queen, a The King’s Speech, és most legutóbb a The Young Victoria után a W./E. került sorra az este.

A kritikusok szerint Madonna új filmje nem más, mint méregdrága luxuscikkek és életstílus kétórás művészi reklámja. Nekem nagyon tetszett.

Az egyik főszereplő, a Wallis Simpsont alakító Andrea Riseborough több mint 80 különböző ruhadarabot visel a filmben olyan couture tervezőktől, mint Balenciaga, Christian Dior, Madeleine Vionnet vagy Elsa Schiaparelli. Továbbá Stella McCartney, MiuMiu, Prada, Dolce&Gabbana, John Galliano és Issa darabok is feltűnnek, csodálatos Cartier, Neil Lane és Van Cleef & Arpels ékszerekkel és a híres Stephen Jones kalapokkal együtt. 

Arianne Phillips, a film jelmeztervezője az eredeti korabeli darabokat kombinálta új ruhákkal, a legtöbb viselet a 30-as, 40-es évekbeli divatos darabok korhű másolata. (Oscar-díj jelölést is hozott Arianne Phillipsnek a W./E. a legjobb jelmeztervező kategóriában.)

Wallis Simpson korának egyik legnagyobb divatikonja volt. Edward szintén. Ő egyfajta lázadásként tekintett az öltözködésre: a szigorúan meghatározott udvari öltözködési normákat figyelmen kívül hagyva a komor fekete helyett sötétkék, szürke és hajszálcsíkos öltönyöket preferálta (az egyik különlegesebb kockás szövet, a Glen róla kapta a Prince of Wales becenevet). A korabeli krónikák szerint Edward bámulatos nyakkendőgyűjteménnyel rendelkezett.

A film két nőről szól, akikben az elején úgy tűnik, hogy csupán a keresztnevük az  egyetlen közös. A cselekmény kibontakozásával azonban apránként kiderül, hogy a kettejük teljesen különböző életében millió kapcsolódási pont létezik. A filmbeli események pörögtek, a szívmelengető és megrázó pillanatok váltakozásában teljesen belemerültem ebbe a kettős világba. A szereplőközeli nézőpontok miatt könnyű volt magaménak érezni a két nő sorsát.

A későbbi Windsor hercegi pár, a trónját szerelméért feladó VIII. Edward és Wallis Simpson történetére most nem térek ki, hiszen közismert. Szívmelengető boldogságtörténet romantikus lelkűeknek…

Stílusszerelmesként nézve a film egy mestermű. A szépséges ruhák, ékszerek, frizurák, sminkek, az apró részletek a finom porcelán teáskészlettől a lakberendezésig, és mindez szépségesen lefilmezve – élmény. Ez egy olyan film, amelyet nem (film)kritikusként érdemes megnézni, hanem csak add át magad a történetnek és a szépséget keresd. Mindenben.

Jó szórakozást! :)

képek: snapshotok a filmből, valamint vanity fair és upcoming-movies.com
ha nagyon nem találnád sehol a filmet, innen letöltheted.

Címkék: , , , , , ,