Vásárolj úgy, mint a fiúk

GG, 2008. november 5. szerda

A japánoknak már csak hármat kell aludni, máris a boltokban a H&M áruházlánc újabb együttműködésének eredménye, a Comme des Garçons kollekció.

A híres japán avantgárd designer, Rei Kawakubo nevével fémjelzett divatház nőknek és férfiaknak szánt ruhái mellett számos kiegészítővel, sőt, egy erre az alkalomra készült unisex parfümmel szeretné meglepni a svéd áruházlánc vásárlóit. A H&M ugyanakkor ezzel tiszteleg a designer szülőföldje, a japán hagyományok és nem utolsósorban az új tokiói boltjuk megnyitása előtt. Akik nem élnek a felkelő Nap országában, kénytelenek megvárni a november 13-i dátumot, amikoris világszerte kaphatók lesznek a legújabb designer darabok.

A H&M-nek nem ez az első együttműködése híres divattervezőkkel, a korábbi években olyan élő legendákkal dolgoztak együtt, mint Stella Mccartney, Viktor and Rolf, Marimekko, Roberto Cavalli, Karl Lagerfeld és nem utolsósorban Madonna. Minden évben sikeresnek bizonyult az akció, az olcsón kínált designer ruhák hamar elfogytak a polcokról.

Az új kollekciónál azonban mégsem ilyen egyértelmű a siker, ugyanis Rei Kawakubo független, öntörvényű tervező, aki 1969-es megalapítása óta a saját feje után vezeti a céget. Nála az alkotáson van a hangsúly, nem különösebbn érdekli, hogy vajon mennyire lesznek piacképesek ezek a munkák. Ahogy ő maga kifejtette, soha nem félt attól, hogy lekoppintják a modelleit a kifutóról, mert egész biztos benne, hogy nem tudnák őket eladni.

Nem kis fejtörést okozott pl. az áruházlánc vezetőinek, hogy az eredeti, Kawakubo által tervezett reklámokban maguk a ruhák sem látszottak – az ötletet természetesen megvétózták. A Comme des Garçons őszi-téli kollekciója esetében is fennállt a veszélye, hogy a ruhák inkább művészeti alkotások lesznek, mintsem hétköznapi, hordható darabok.

Ijedtségre azonban mégsincs okunk. Lesznek, akiknek elsőre kicsit bohócosnak tűnnek ezek a holmik: a látszólag darabokból összevart kabátkák, szoknyák és nadrágok (amelyeknek egy-egy része mintha megválni készülne viselőjétől), a szélesülepű gatyák, á la MC Hammer, és a rengeteg óriáspötty.

De emellett felfedezhetünk teljesen korrekt szabású trencskót, bő szabású nadrágokat, fehér inget fodros-buggyos ujjakkal. A kiegészítők is többnyire pöttyökben pompáznak, mint például a sálak, táskák, pénztárcák vagy a vászoncipők.

A férfikollekció sokkal visszafogottabb szabásvonalakkal jelentkezik, sehol egy félrevart zseb, vagy leváló félben levő nadrágdarab – ezt ellensúlyozandó azonban itt is feltűnnek a szinte márkajelzésnek számító pöttyök. Bátran viselhetők, hisz minden azon múlik, hogyan építjük be őket a ruhatárunkba.

[gg]

Címkék: , , ,

5 hozzászólás ”

 1. boszor:

  A piros, szíves kabátot kérem szépen:) A többiben viszont nem indulnék el kocsmázni este. (Sebaj, az H&M-nél elcsúszik, a ruháik többsége lévén hordható darab).

 2. Iza:

  Jujj, ezek nagyon jók, nekem is kell, de honnan is?

 3. GG:

  hozzánk legközelebb a budapesti H&M Vörösmarty téri üzletében lehet beszerezni őket

 4. GG:

  rossz hír: november 13.-án az egész CDG kollekció elfogyott a budapesti boltból