Újrahasznosított mesék: REmese divattervezői pályázat

Anna, 2012. november 8. csütörtök

 

 

 

 

REmese – Kárpát-medencei magyar gyermekdivat pályázat

Mottó/Téma: Testre szabott Vándormesék.

Kiíró: Újrahasznosított Mesék Társasága és az Erdélyi Magyarok Egyesülete.

Határidő: 2012. november 18-án éjfélig

Pályázhat: Bárki, bárhonnan.

Kategóriák: Gyermekruhák

Pályázatokat a következő E-mail címre várjuk:  remesemail@yahoo.co.uk

 ♥

Közhírré tétetik: Vándormesék országának királya ezer ruhát rendel mesebeli hőseinek, legkisebb fiúknak és leányoknak! Hétmérföldes csizmát és varázsköpenyt az arra érdemeseknek!

Ki kellő bátorságot érez, hogy e próbán megmérettesse magát, olvasson tovább, hogy a feltételeket megtudja!

Feladat:

I. Gyűjts össze egy tucat értéktelennek tűnő textilanyagot. Nézz magyar népmesét, meríts belőlük ihletet, és alkoss egy 3 ruhás minikollekciót (rajzold meg). Küldd el a REmesének november 18. éjfélig.

II. Ha elektronikus leveled érkezik, melyben az áll, hogy tetszenek a megrajzolt kisruhák, munkához láthatsz, mert a legötletesebb és legszebb ruhácskákat díjazásképpen bemutatjuk ország-világ előtt. Természetesen más értékes ajándékokkal is megjutalmazunk.

A pályázat célja: Az Újrahasznosított Mesék Társasága (REmese) 2009. őszétől olyan kulturális programot indított útjára, amely a Mese, Hagyomány és Újrahasznosítás jegyében szólítja meg a Kárpát-medence amatőr vagy szakképzett, kreatív fiataljait (divattervezők, meseírók, fotó-videósok). Arra ösztönzi őket, hogy helyi kultúrák kölcsönös megismerése alapján alkossanak olyan új stílust, amely a Kárpát-medence hagyományos motívumaiból, szokásaiból merítve egy környezettudatos, hagyománytisztelő világról mesél gyermekruhák formájában.

Technikai specifikáció:

I.Első lépés a Mappa beküldése (2012. nov. 18.). A mappa a következőket tartalmazza: 1. Inspirációs tábla; Inspirációforrás, anyag és technika leírása (max. 400 karakter). A beválasztott pályázókat 2012 nov. 20-án e-mailben értesítjük. A továbbjutottak elkészítik a (3 ruhácskából álló) mini kollekciót.
Első divatbemutató: 2012. december 8.

II. A kisruhák megtervezéséhez használt alapanyag: értéktelennek tűnő textilanyagok. Ezek lehetnek szabás által megmaradt textildarabok, drapériák, jó minőségű, de megunt felnőtt ruhák, stb. Nagyon fontos a kényelmes viselhetőség és a kisruhák újszerűsége.

III. Bátran lehet használni magyar motívumokat, technikákat (szőttes, varrottas, gyöngyfűzés, csipkeverés, textilfestés, faragás technikájának használata alternatív módon), viszont fontos, hogy a mini kollekció innovatív legyen, új megoldásokat kínáljon.

VI. A kisruhák lehetőleg legyenek utazásra alkalmas, vagy sportos viseletek. A javasolt méretek: 128-150-es, azaz készüljenek 6-10 éves kislányok és kisfiúk számára.

Díjazás: A pályázat által beválasztott tervezők mindamellett, hogy részt vesznek a REmese által szervezett Kárpát-medencei szakmai csereprogramokon, a kis kollekciókat több bel- és külföldi divatbemutatón a nagyközönség elé visszük, illetve több médiafelületen reklámozzuk.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Projektvezető: Szegedi K. Aliz Torella

Tel: 0620 2498860

E-mail: remesemail@yahoo.co.uk vagy s_torella@yahoo.com

Erdélyi Magyarok Egyesülete

Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 5.

WEB: www.remese.hu, www.erdelyime.org , www.facebook.com/remesedivat

(a szervezők sajtóközleménye)

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás ”

  1. kesztió:

    Lehet, hogy mostmár végleg és levakarhatatlanul magamra ragasztottam a cinikus és a rosszindulatú kötekedő pecsétjét, de a remese kifejezés bizony semmi egyebet nem jelent, mint a vastagbél egy bizonyos szakasza (vö. felszálló/haránti/leszálló remese).

    Magyarán még az evidens szójátékkal együtt is meglehetősen szerencsétlen címválasztás, főleg, hogy az illető testrészről hmm… valahogy nem az újrahasznosítás szokott beugrani az embernek.

    De hát szegény szervezők ezt honnan tudhatták volna…