Új trend: a háromrészes

kgy, 2012. október 20. szombat


Róluk szól az őszi divat, pedig csak a három diktátor – Karl Lagerfeld, Miuccia Prada és Marc Jacobs élt ezzel a variációval. A három guru a nadrágra szoknyát/ ruhát és dzsekit/kabátot rétegzett, és próbálkozásukat üdvrivalgással fogadta a szakma. Mindenesetre ehhez is idő kellett, hiszen ezzel a megoldással nem először próbálkozik Karl Lagerfeld és Marc Jacobs. Az első kísérlettől mindenki fanyalgott, most viszont azt állítják a kritikusok, ráhibáztak az új stílussal.

Talán a Chanel-ház őszi kollekciójáról írtak a legtöbben. Karl Lagerfeld újra elemében van (az előbbi két kollekcióját egyhangúnak találták), őszi modelljein a kristályhóbort lett úrrá, és visszatértek a színek is. A bemutatónak mikrokozmosz-hangulata volt – a rosszmájúak szerint inkább Superman 2-hangulat: a kelméket csillámokkal szőtték át, a szegélyeket, a kabátok paszományát, a mandzsettákat, a cipők sarkát kristályokkal díszítette. A kabátok mellrészére óriás sokszögletű kristályokat applikált a Chanel-ház vezető divattervezője.

Ezt a kristályőrületet kubista jegyekkel ötvözte. (Karl Lagerfeld nemrég látott Prágában egy kiállítást a cseh kubizmusról, és bevallottan ez is inspirálta.) És ugyan nem a témához vág, de a kollekció kubista ruhaujjait nagyon nagyra értékeli a szakma – állítólag a szezon nagy újításai.

A másik sokat ünnepelt kollekció a Louis Vuittoné. Marc Jacobs a vasúti utazás aranykorából merített ihletet. Modelljei merőben különböznek a Chanelétől, de éppúgy a háromrészesek uralták a kifútóvá vedlett vasútállomást. A-vonalú szoknyát, ingruhát és kabátruhát vagy jumpert rétegzett bokáig érő nadrágokkal és platformcipőkkel, na meg persze az elengedhetetlen Stephen Jones-kalapokkal.

Sokat dicsért megoldásai a matt- és lakkbőr pachwork-darabok. Az apró négyzeteket metálos szegecsekkel fogta össze Marc Jacobs. Kollekciója és az azt bemutató rendezvény egy 19. századvégi utazásra emlékeztet, és állítólag ezzel arra is utal a tervező, hogy a brand gyökerei visszanyúlnak a 19. századba. (A legtöbb neves divatházat legkorábban is a 20. század első évtizedeiben alapították.)

Marc Jacobs elképzelései különböző formákban visszaköszönnek. Így a designer nevét viselő New York-i divatház is háromrészeseket alkotott. Ezeket viszont a 17. századi amerikai zarándokok, a street-style, Anna Piagi és Lynn Yaeger divatexcentrikusok inspirálták. Talán az inspirációs forrással volt gond, talán az ismétlődő kísérlettel, a kollekció nem annyira hangulatos, mint a Louis Vuittoné.

A harmadik nagy divatdiktátor, Miuccia Prada kollekciója szőröstől-bőröstől hasonlít a Louis Vuitton modelljeihez. De az olasz divattervező szerint ezt a munkát egyszerűen a szép inspirálta, nincs semmilyen eszmei mondanivalója, csupán a szemet gyönyörködteti. Vagy kápráztatja a geometrikus mozaikmintával, a sokrétegű plexiből gyártott kristályapplikációkkal, flitterhímzésekkel. Kollekciója alapjául szolgált a férfi viselet és a pizsama.

A nagyokon kívül volt még néhány háromrészes próbálkozás. Aquilano.Rimondi munkái nagyon tetszenek, főleg mert káprázatosan bánik az olasz reneszánsz-örökséggel, de a kollekcióban csak elvétve akad háromrészes.

Clements Ribeiro kollekciója egy kicsit bohém, kicsit vidéki. Már korábban is így éreztem, de ez a munka megerősített, hogy nekünk, a posztkommunista országok növendékeinek valahogy a kultúránkhoz tartozik a nadrágra szoknyát-ruhát rétegezni. Elsős koromban télen így kellett öltöznöm, s nagyon idétlennek éreztem magam. Igaz is, majd elfelejtettem: Clements Ribeiro munkáit a szláv népviselet inspirálta.

Az angliai Vogue novemberi számában van néhány tipp arra, hogyan ajánlott viselni a háromrészeseket: még ha másfél méteres lábaid vannak is, számolj azzal, hogy két mérettel nagyobbnak tűnsz, ha nadrágon szoknyát viselsz és kabátot. Akkor leszel sikkes, ha nem durva tweedből, gyapjúból készült nadrágot, hanem könnyű kelmékből gyártottat választasz. Az alakot nyújtja, ha testre feszülő nadrágot lenge szoknyával és A alakú kabáttal ötvözöl. És kötelező a bokáig érő vagy ennél valamivel rövidebb nadrág! Ez csak a trend kedvéért.

Címkék: , , , , , , , , , , ,

2 hozzászólás ”

  1. Hanna:

    trend ide vagy oda, szerintem nem lesz ez utcai viselet soha

  2. kgy:

    :) Két-három év múlva még visszatérhetünk rá.