Úgy, mint Miró (Színtan öltözködéshez)

kgy, 2014. szeptember 11. csütörtök
Missoni

Missoni

Egy-két szezon óta a színes harisnyák uralkodnak a fiatalságon. A baj az, hogy az ötvenes évek etikettje szellemében pompáznak, így idejét múlt, már-már közönséges, unalmas a sok színes harisnya, mert a piros harisnyát piros blúzzal, a kéket kék szoknyával stb. társítja a nagy többség.

Színes harisnyák

Színes harisnyák

Kár, pedig a színes kiegészítők többre hivatottak. Segítségükkel színkontrasztokat vagy színharmóniákat építhetsz fel, s ez a stílusos öltözködés egyik kulcsa. Az eddigi szabályokat felejtsd el! Nem kell az öv, a táska, a kesztyű, a sapka/kalap, a sál, a cipő ugyanolyan színű legyen. Semmi gond, ha eltérnek egymástól, így is ízléses, kifogástalan lehetsz.

Az sem igaz, hogy nem társíthatod a kéket a zölddel, a pirosat a sárgával, mert az egyszerű színkontrasztban (magában való színkontrasztban) egyszerre használhatod az alapszíneket (pirosat, sárgát, kéket, elfogadják a zöldet is), amelyekhez semleges színeket (fehéret, feketét, szürkét) társíthatsz. Erre az elemi példa mindig Mondrian, akit réges-rég felfedezett magának Yves Saint Laurent.

Mondrian és  YSL

Mondrian és YSL

De a színezet kontraszt nem csak a minimal artban, nem csak geometriai absztraktként és terülőmintaként állja meg a helyét. Úgy is remekül hat, ha a ruhadarabokat és kiegészítőket, mint valami színfoltokat társítod….
Egy kis kék, egy kevés piros, csipetnyi sárga, leheletnyi zöld – mértékkel bánj a színekkel, mint a fűszerekkel! Így jár el Karl Lagerfeld:

Chanel

Chanel

Ezek a Chanel-modellek jól mutatják, az alapszínek valamelyikével (itt pirossal) és semleges színekkel (feketével, fehérrel) milyen rafináltan lehet öltözni. Tudom, vannak, akik irtóznak attól, hogy ilyen tollszerű, színpadias fejdíszt hordjanak. Nem is kell, csak az ötletet sajátítsd el, a tolldíszt profánabb helyzetekben (kifutómentes környezetben) helyettesítheted hajpánttal, csattal, sapkával. A lényeg, hogy a fehér-fekete egyhangúsága megtörhető egy csipetnyi pinkkel, ettől a színkontraszt életre kel. Hasonló, de nem ennyire különleges a piros öv, amely a virágminta pirosát ismétli.

Miu Miu

Miu Miu

Miu Miu őszi kollekciója fantasztikus példa a színezet kontrasztra. Egy percig se vonakodjatok Miuccia Pradat utánozni! A lényeg: a kiegészítők szerves részei a színkontrasztra épülő kompozícióinak. A színek egyensúlyban maradtak, lent a gumicsizma zöldje fent, a vállon ismétlődik. A piros rózsaszínként köszön vissza (nem bomlik meg az egyensúly, mert a szoknya fehérjével keverték ki), ugyanígy fent a gallér a kék, zöld és fehér keveréke. Hasonlóan a táska sárgája a szoknya krikszkrakszán ismétlődik, minden alapszín szerepel az öltözéken, s a szoknya sárgáját leszámítva, egyik szín sem tér vissza, mégsem mondod ízléstelennek.

Miu Miu könnyen alkalmazható tippet is ad: a fűző is színfoltként szerepelhet, társíthatod a táskával, annak paszpóljával, szegélyével, bélésével, díszével stb. Mindenből csak keveset használ, nézd csak meg a piros paszpólt a csizmán és a piros táskapántot!

Tulajdonképpen a Libertine jövő nyári kollekciója is erről szól, ha Miu Miu nem tetszene. Libertine még kevesebbet használ a színekből.

Libertine

Libertine

Például csak a cipőn és a táska csatján van egy kis kék folt. Ez is jó ötlet, s átültethető, például szerezz be mintás karkötőt, nyakláncot, amelyet egy bizonyos szín dominál. Szerencsés vagy, ha olyan cipőre bukkansz, amelynek valahol az orrán, sarkán, talpán, szegélyén színes minta van. Ha teheted, ne hagyd az üzletben, mert kimondhatatlanul sok ruhához viselhető, még ha elsőre merésznek tűnik is a kiegészítőt uraló szín.
Magában való színkontrasztra jó néhány példát Marninál is találtam.

Marni

Marni

Louis Vuitton is őszi reklámkampányát a színezet kontrasztra építi.

Louis Vuitton

Louis Vuitton

Dior is… Kis időt szentelj ezekre a reklámplakátokra, észreveszed, hogy a cipő orrán van egy csipetnyi piros, ami imitt-amott könnyedén fel-feltűnik.

Dior

Dior

Attól se riadj vissza, ha kiegészítőid valamelyike teljesen kilóg a sorból, nem „passzol” semmivel és még harsog is. Ez is belefér, mint például Proenza Schouler resort vagy Prada őszi kollekciójában.

Proenza Schouler és Prada

Proenza Schouler és Prada

Aranyszabály: a részletekben van a lényeg. Ha egy szín az öltözetedben valahol dominál, akkor a többi felületet kíméld meg ettől, csak emlékeztetőként hagyd felbukkanni a fűzőn, brosson, hajcsaton, hajpánton, karkötőn, gombon, melltartópánton stb.

Céline őszi reklámkampánya jó példa, hogy teheted rafinálttá a szürkét egy csipet színnel. (Ugyanaz az elv, mint Chanelnél, de itt a táska sárga paszpólja és a sárga gombok villognak.)

Céline

Céline

Lehet kifáradtatok a sok példától, de még mindig vannak ötletek, amelyeket nem mellőznék az öltözködésből. Alberta Ferretti őszi kollekciójában találtam néhány jó tippet. Az egyik hasonló Céline-éhez, itt a táska színe a bross rozsdájában ismétlődik.

Alberta Ferretti

Alberta Ferretti

Eddig többé-kevésbé a színezet kontrasztra adtam néhány tippet, de ugyanezt a „technikát” használhatod a komplementer színkontrasztnál is. A vörösnek a zöld, a kéknek a narancs, a sárgának a lila stb az ellentéte. Ezt az elméletet alkalmazta Alberta Ferretti a vörössel és a zölddel, de gondoskodott az egyensúlyról: a táska zöldje visszaköszön a ruha alsó részén egy nagy pálmalevélen, a derékon a madárbegyeken.

Alberta Ferretti

Alberta Ferretti

Ugyanezt a színjátékot sárgával – lilával, kékkel – naranccsal, türkizzel – narancsos vörössel is kipróbálhatod.
Még akkor sem leszel ízléstelen, ha többszínű táskát nagyon mintás ruhával viselsz. Kicsit nehezebb dolgod van, de így is fenntartható az egyensúly. Erre Burberry őszi kollekciójában van néhány példa, nekem ez a kedvencem:

Burberry

Burberry

Ebben az esetben viszont figyelj rá, hogy egyszerre kevés színt használj. Kezdetben három egymással harmonizáló színt és esetleg ezeknek keverékét alkalmazd (ez tudományosan a hármas színharmónia).

Ami pedig minden esetben érvényes: figyelj az egyensúlyra, ne csak a felsőtesteden vibráljanak a színek, lent is tűnjenek fel, és ha lehet, a fekete cipőt cseréld szürkére vagy más lágyabb semleges színre…

Ezeket az ötleteket kortól függetlenül alkalmazhatjátok, a példákat csak iránymutatónak szántam. Sokan legyintenek, ha a luxusdivatházak ruháit látják, hiszen gyakran egy vagyont érnek, amit a középréteg nem engedhet meg magának. Ne úgy nézd ezeket a ruhákat mint, amiket be kellene szerezz, hogy stílusos, ízléses légy! Legyen inspirációs forrásod, amivel finomíthatod ízlésed.

Én mégis Joan Miróval búcsúzom, mert szerintem a legtöbb képzőművészeti munka ötletadó. Gondolj arra, ha ezek a színek Miró vásznán jól megférnek, megférnek a ruhánkon is!

Joan Miró

Joan Miró

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,