Ubuntu

thistlelittle, 2010. október 12. kedd

Azóta komoly változások mentek végbe Linux körökben, olyannyira, hogy a 2009-es statisztikák alapján az Ubuntu felülkerekedett Britney Spearsen! :)

Általános tudnivalók az Ubunturól:

Az operációs rendszer teljesen ingyenes!
Nem léteznek vírusok!
A végtelenségig vátoztathatod a saját stílusodnak megfelelően!

Az első jó dolog benne, hogy egyszerű kezelni, tehát a pletykákkal ellentétben az Linux -itt főként az Ubuntura gondolok- igenis felhasználóbarát, a design, a letisztult formák pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy mindent könnyedén átláss.

Több ezer, ingyen letölthető háttér érhető el a Flickr Ubuntu artwork galériában. Innen választják ki minden új kiadás előtt az aktuális Ubuntu alap háttereit. Akárki versenyeztetheti fényképeit, de ha csak válogatni szeretnél, azt is megteheted, gyakran lehet rábukkanni igazán szép darabokra.

Számtalan ingyenes ikon található az Ubuntu designerek fórumain és különböző más oldalakon. Bárki tervezhet ikonokat vagy háttereket, amelyekre azonnak visszajelzést is kaphat  az erre kijelölt odalakon. Így történik ez az Ubuntu minden területén, a nyílt fórumokon a designerek folyamatosan kollaborálnak egymással,  ezért biztos lehetsz benne, hogy végül legjobb tervezések érvényesülnek az aktuális kiadás alapbeállításában.
Ha a bőség zavarában végre sikerült kiválasztanod a megfelő ikont és le is töltötted, akkor most van egy újabb jóhírem, egyetlen mozdulattal hatalmasra növesztheted kedvenc ikonjaidat.

De ha mégsem vagy megelégedve, vagy csak egyszerűen meguntad az alapbeállításokat, bármikor megtervezheted a saját desktopodat. Könnyedén cserélheted az ikonokat, háttereket, templateket, amíg el nem éred a számodra megfelelő összeállítást.

A következő képen a Linux híres Compiz Fusion-át láthatjátok, hogy hogyan is működik…nem tudnám elmagyarázni, de nagyon sok WOOOW pillanatot rejteget. Nem csak látványos, de hasznos is, amikor a felületek között kell váltanod.

Folyamatosan újdonságokhoz juthatsz hozzá az OMG Ubuntu blogon, illetve a magyar Ubuntu közosség weboldalán.
Ha valaki kedvet kapott hozzá, akkor az innen letöltheti, nem szükséges felinstalálni a kiprobáláshoz elég egy CD is, a használata pedig hasonló az eddig megszokotthoz, gyakorlatilag egyszerűbb is, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Pinkdámás bejegyzések is egy személyre szabott Ubuntus laptopon készülnek.
Hogy mit gondolok arról, hogy így lehet perszonalizálni a technikai cuccokat? + Ennek mi a köze a divathoz? Designhoz?
Abszolut pozitív dolognak tartom, mert ingyenes, így nem kell programokat feltörni = nem kell könyörögni valakinek hogy feltörje-megszerezze. Egyszerűen kiválasztod a millió aplikáció közül amelyikre szükséged van (kép-, szövegszerkesztő, hangfelvevő vagy bármilyen más program), egy klikkel letöltöd és ha már nincs rá szükséged akkor ugyanígy letörlöd. Hozzájuthatsz olyan képekhez, betűtípusokhoz, clipartokhoz, hangokhoz, amiket ingyen felhasználhatsz ahhoz, hogy valami vagány dolgot csinálj, hatalmas technikai tudás és licensz-problémák nélkül. Legyen az egy komoly project, vagy egy közönséges képeslap nagyon könnyen lehet látványos dolgot létrehozni.
A háttereket, ikonokat és mindenféle a látványos vizuális cuccokat pedig úgy párosíthatod, ahogyan reggel a ruháidat…hogy kényelmes legyen használatkor + menjen a cipőd színével! :)

Még valami Pinkdámák! Az Ubuntu közösségen belül létezik egy csak nőkből álló csoport –Ubuntu Women-amelyik nőknek biztosít lehetőséget technikai tudás elsajátítására (amiért szerintem ismét egy plusz pontot érdemel).

Címkék: , , ,

13 hozzászólás ”

 1. Dunai:

  Keewl.

 2. boszor:

  Windows 7. Lájkolom:)

 3. thistlelittle:

  Kedves Boszor!
  Ezt most hallottam:

  -Mennyi helyet foglal el a Windows 7?
  -Amennyit talál. :)

 4. Dunai:

  A Mac meg a nevető harmadik:D

 5. pek:

  A win 7-es maximum 20 gigát foglal el.

 6. zetiajeti:

  Nagyon lájkolom, hogy a pinkdáma openszószra vált.

 7. thistlelittle:

  :D

 8. terembura:

  nem nagy kunszt. az igazán szép idő, a hőskor a 3.1-es windows kissé sápadt felülete, és az ipxodis dos alóli internetezés volt. a legszűkebb időkben copy connal írtuk meg a batch fájlokat… ma már mindenki asziszi, hogy a világ(háló) csak egy klikknyire van…

 9. aron:

  “Az első jó dolog benne, hogy egyszerű kezelni, tehát a pletykákkal ellentétben az Linux -itt főként az Ubuntura gondolok- igenis felhasználóbarát”

  Az Ubuntu semmivel sem felhasználóbarátabb mint más, azonos célközönségnek szánt disztribúciók: Fedora, OpenSuse stb. Csak nagyobb a reklámja.

 10. thistlelittle:

  @aron: Egyetértek, nem is a többi Linux disztribúcióval szemben mutattam be az Ubuntut, inkább a Windows volt a párhuzam. Én ubuntut használok, ezért volt kézenfekvő számomra erről beszélni.

  Akkor kiegészítésként: A fentiekhez hasonló szépséges dolgokat lehet más linux kiadásokal is létrehozni, nekem különösen tetszik a Mint és a Suse.
  De itt a lista a disztribúciókkal:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_distribution

 11. ntop:

  igazan? ugy gondolod hogy nincsenek virusok? Jomagam is Ubuntut hasznalok es evek ota 95%-ban csak Linuxot, de ne gondolja azt senki, hogy nincsenek virusok. Az hogy egy bizonyos operacios rendszerre mennyire surun irnak virusokat a hackerek, csak attol fugg hogy mennyire elterjedt az operacios rendszer a “mezei juzerek” koreben.

 12. oraslaci:

  @ntop – persze, vannak virusok, de:
  1. mint a te mondandodbol is kovetkezik, a szamuk elenyeszo, ahhoz kepest, ami a jooreg microsoftos op rendszerekre “beszerezheto”
  2. a virus altalaban a rendszer hibait hasznalja ki. A linux felepitesebol adodoan, max a user allomanyaival tud babralni, a rendszer magjahoz (aminek mellesleg ugyanaz az alapja, amit pl. a google servereinel is hasznalnak) nem fer hozza. Egy szoval egeszen biztonsagos.
  3. miert kell egy olyan cikk ellen szolni, ami valami olyasmit nepszerusit, amit te is hasznalsz?

 13. aron:

  @ntop: Létezik egy maroknyi “proof of concept” kártevő Linuxra, azonban ezek közül egyik sem “hagyta el a labort”, egyetlen felhasználókat érintő mérhető fertőzést sem dokumentáltak. Mac OS X esetében is csak féltucat trójait sikerült “a szabadban” azonosítani.

  Az pedig, hogy csak a kis piaci részesedés a vírusok létének és terjedésének gátja ezeken a rendszereken csak részben tekinthető megalapozottnak. Az OS X részesedése az államokban például 10% körüli, ami több tízmillió egységet jelent, és a Linux sem annyira ismeretlen már, mint 5 éve volt.. Emellett a hackerek köztudottan szeretik a kihívást, és az első tömeges Mac-es vagy Linuxos fertőzés, ha pénzt talán közvetlenül nem is, hihetetlen renomét hozna.