Türkiz álmok hőség idején

Anna, 2012. július 9. hétfő

Nem tudom, ti hogyan viselitek ezeket a szaharai napokat, de én biza eléggé szenvedek. A 30+ °C fokok nem nekem valók. Délutánra a betonon tükörtojást lehet sütni és a levegő áll. Havas hegyekről álmodom... De legalábbis türkizkék tengerpartról. Apropó türkiz, ez a gyönyörűszép hideg szín nagyszerű nyári viselet, főként fehérrel és szép napbarnított bőrrel. Már ránézve is hűsít.

A türkiz egy kékes-zöldes matt drágakő, amely csak kicsivel keményebb, mint az ablaküveg. Évezredek óta kedvelt díszítőelem, a mai neve az ófrancia “török” szóból ered, ugyanis a híres perzsiai bányákból Európába a török területeken keresztül érkezett. Természetes formájában többféle árnyalatban létezik, a tengerzöldtől az égkékig. Ha “igazi” – nem mesterségesen előállított (vagy kezelt), netalán hamisított – türkiz ékszereid vannak, vigyázz nagyon rájuk: az olajok, krémek, parfümök, a hajlakk, a napfény bősz ellenségei ennek a csodaszép kőnek. Sósavba sem illik mártogatni, mert ez az egyetlen oldószere ennek a különleges réz-alumínium-hidrofoszfát kőnek.

A színtanban, és ami minket méginkább érdekel, a divatban is sok variáns tartozik a türkizek családjába: a celeste (az égszínkék egyik variánsa), a türkizkék, a cián, a tengerkék, a vízkék (aqua), a karibi kék (a Karib-tenger partjainál a sekély víz a napfényben pont olyan türkizkék, mint azokon a giccses háttérképeken), a mély türkizkék, a pávakék, a teala lista nagyon hosszú.

Ebben a bejegyzésben ötleteket mutatok, hogyan építsétek be a nyári ruhatáratokba ezeket a csodálatos színárnyalatokat.

Hangolónak jöjjön néhány kép Sarah Lee szépséges vízalatti fotói közül, akire a Manzárd Café dizájnblogon akadtam:

Egyik kedvenc stílus- és lakberendező blogom, a House of Turquoise illetve annak testvérblogja, az Everything Turquoise kizárólag ennek a színcsaládnak vannak szentelve, napi rendszerességgel közölnek türkizes képeket a szín szerelmeseinek. Innen is több képet beválogattam a mai bejegyzésbe, szemcukorkaként.

A türkiz színnek a korall a kiegészítőszíne, a megfelelő árnyalatokat párosítva a divatos colourblocking divathullám is előszeretettem alkalmazza egymás mellett őket. A türkiz nagyszerűen talál a fehérhez, a nagyonsötétbarnához, a sötétszürkéhez, az arannyal is jó párost alkot. Igazából az összhang kulcsa a megfelelő árnyalatok társítása.

cookie monster goes disco :)

Habár két éve volt a nagy türkiz-hullám a divatban (akkor választotta a Pantone® az év színének), az idei nyári kollekciókban is sok ilyen árnyalatú darabot találhatunk. Két nagy fast-fashion márka, a Mango és a H&M kínálatából válogattam néhány darabot kedvcsinálónak.

MANGO

a szöveg vége “… lights are low”, nekem is időbe telt, míg kisilabizáltam.

H&M

Búcsúzásként: üdvözlet a Karib-tengerről, Belize Nagy Kék Lyukától :)

források: turquoise wiki, houseofturquoise.com, everythingturquoise.com, mango webshop, h&m webshop, tumblr, etsy, pinterest, Lonely Planet

Hogy tetszett?

Címkék: , , , , , , ,