Telitalpúakkal lépünk a nyárba

kgy, 2009. március 22. vasárnap

Merészebb fazonokat a Dolce&Gabbana mutatott be, némelyik már-már a maikók zorijára emlékeztet,

de pizsama-kollekciójával a cipődivatba is hozott újat az olasz divatház.

Karl Lagerfeld a Fendinek ennél jóval diszkrétebb telitalpúakat tervezett.

Miuccia Prada modelljei pedig jóval kecsesebbek.

Nekem viszont mindegyiknél jobban tetszenek a Galliano-cipők.

Amennyiben a telitalpú cipőnél a klasszikus formákat választjuk, amilyeneket Tomas Maier tervezett a Bottega Veneta-háznak,

társíthatjuk sportosabb ruhákkal, kosztümökkel, vagy szafari stílusú jumpsuitokkal.

Telitalpút még viselhetünk a keleti, törzsi, vagy a tengerész stílushoz,

hordhatjuk hosszú, bőszárú nadrággal, vagy shorttal.

(K.Gy.)

Címkék: , , , ,

11 hozzászólás ”

 1. kesztió:

  Most tényleg nem a kötözködésért, de kíváncsi vagyok, mi a bejegyzésben bemutatott (amúgy többek egybehangzó véleménye szerint finoman szólva nem túl esztétikus és nőies) lábbelihóbort lélektani háttere.
  Vajon nem az, hogy a nők testületileg szeretnének magasabbaknak látszani a valóságosnál?

  Hasonló trend férfiaknál (is?) kissé nevetséges, viszont némiképp érthetőbb lenne, hiszen a köztudat a magas férfit határozottan vonzóbbnak tekinti az alacsony- vagy középmagasságúnál (hogy ez mennyire jogos, most ne vitassuk).

  De könyörgöm, a szép 155 centi magas lányt a férfiak döntő többsége legalább olyan kívánatosnak tartja, mint a szép 185 centist – sőt, utóbbinak nálunkfelé kevesebb esélye is van, hogy magasságban hozzáillő párt találjon.

  Akkor megint mi ez az agymosás? Vajon mennyire egészséges az a társadalom, amelyik azt sugallja (nő)tagjainak a divat útján, hogy feltétlenül akarj másnak látszani, mint ami vagy?

  Vélemények?

 2. agnes:

  Teljesen egyetertek, ezek a cipellok necsak szornyu ocsmanyak de szerintem eletveszelyesek is. ha az illeto holgy leesne roluk illetve kiesne beloluk, meg a nyakat is kitorhetne. Egy ilyen emeletes gusztustalansagban mindenki magasabb de mi a feneert???Akkor az ego is automatikusan “magasabb”? En koszonom jol megvagyok a 168 cm-s magassagommal es eljenek a kenyelmes cipellok!!!….no persze egy diszkret divatos nemtul magas sarku meg elmegy neha de a fenti peldanyok REMESEK!!!

 3. missy:

  Szerintem a MIU MIU-cipőkben igenis csinos, és nőies lesz a láb. Persze van trampli is a telitalpúak között, de ez sem idétlenebb egy sportcipőnél. Arról is mesélhetnénk, hogy mikor kezdtek a nők magassarkú cipőt hordani…. garantáltan ennek időpontja nem a 20. század elejére tehető, így hát túl késő, ezt a társadalmi fekélyt valószínűleg már nem lehet gyógyítani. Jobb ha elfogadod. :)

 4. Iza:

  kedves agnes! őszíntén elgondolkodtattál ezzel a kirohanással, töröm a fejem, hogy mi lehet mögötte, mert ezen cipők iránti ekkora “gyűlöletre” semmilyen racionális magyarázatot nem tudok elképzelni, csak valami freudit… :)
  szerintem érdekesek, és némelyik alig magasabb, mint egy “klasszikus” tűsarkú
  jó reggelt, kedves kesztió! mióta divat és smink létezik (és ez nem a tegnap volt) arról szól, hogy az ember másnak akar látszani, mint amilyen – és ez a pasiknak nagyon is beszokott jönni

 5. kesztió:

  szerintem érdekesek, és némelyik alig magasabb, mint egy “klasszikus” tűsarkú

  Önmagában az, hogy érdekes, szerencsére(?) vajmi ritkán jelenti azt, hogy esztétikus és ésszerű legyen – ez a divatra hatványozottan igaz!

  És az a némelyik, amelyik alig magasabb, mint egy tűsarkú, esetleg üdítő kivételt képez a (nemcsak szerintem) kifejezetten patákra emlékeztető lábbelik között – de ilyet a fenti fotókon elvétve látni.

 6. missy:

  Paták? Elrugaszkodott megállapítások. Különben ilyen “patákkal” nem csak a kifutókon lehet találkozni, és nem csak különcködő fiatal lányok lábán lehet ilyeneket látni. Ajánlom ezt a fotót a figyelmedbe. Nincs új a divatban….

  http://www.jnto.go.jp/eng/indepth/history/hj/maiko.html

 7. agnes:

  kedves Iza!
  Szerintem azert tetszenek neked ennyire ezek a iszonyu ronda kreaciok mert olyan nevek allnak mogotte mint Dolce&Gabbana, Fendi stb, es hat ha ezek olyan dragak akkor biztosan szepek is. De nem. Ha a piacon latnad ugyanezeket a peldanyokat, hanyatt homlok rohannal el onnan

 8. maria:

  Nem hiszem el, hogy itt meg mindig arrol beszelunk, vajon szepek-e ezek a cipok.
  A kulfoldi blogokon, a kifutokon es a nagyvarosok utcain mar millio valtozatban, aranyalatban, formaban lathatjuk oket (en valosaggal szenvedek, hogy nalunk nem kaphatoak). Mindenkinek termeszetes, hogy a lanyok most ilyeneket hordanak es hogy egyaltalan nem idetlenek benne, sot. Nalunk , Erdelyben felhaborodast kelt.
  Es a kis balerinacipok? Ugye milyen aranyosak, esztetikusak? De mennyire tramplik vagyunk benne.
  Kicsit nezzunk csak korul.

 9. Minka:

  Ja, én is egyeterték, hogy semmi baj a “patákkal”. Jöjjön a telitalp!!! Különben szuperkényelmes!!! Nekem két darab is van belőle :))

 10. Lopez:

  Igen, tényleg nem lehet újat hozni a divat világába… Csakhogy azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezeket a cipellőket nem a kenyelmessegük miatt hordták annó, hanem pl. a sártengerbe süppedés elkerülése végett. Akinek nem volt ilyen „patája”, az nyakig sáros lett. Tehát, mégegyszer, nem azert hordták, mert szépek voltak, hanem azért mert funkcionálisak! Ma pedig mért hordják? Mert ezt diktálják a divatdiktátorok! Nekem is van, volt ilyen cipőm, de az isten mentsen tőle. Számomra nem volt egyáltalán kényelmes.

  Függetlenül attól, hogy telitalpú vagy sem, ezek a cipők akkor is magasak – legalább 12-14 centinyit emelnek. Ez ortopédiai szempontbol egyáltalan nem egeszséges. És ezt probálta tudatni velem a szervezetem, amikor felvettem ezt a cipőmet.
  Nem tudom, ti mit esztek rajta, de én ellene vagyok ezeknek a patáknak, mert azok!

 11. agnes:

  teljesen egyetertek ezzel a gondolatmenettel