Színezd újra!

Anna, 2012. február 25. szombat

Ebben a télvégi, szürke időben ne hagyd magad! Antidepresszáns helyett öltözz színesen! A téli ruhatár alapdarabjai jellemzően fekete, szürke és sötét tónusú ruhák – amikre így február végefele igazán rá lehetett unni… Még néhány nap, és itt van március. A tél végi depressziót megelőzendő/kezelendő vigyél színt a szürke hétköznapokba :) (Az idén amúgyis nagyon divatosak az élénk színek, a geometrikus minták, a colourblocking is még trendi.)

A különböző színekhez ősidők óta gyógyító és mágikus tulajdonságokat kapcsolnak. A színterápia nem egy nagyon tudományos módszer, de az tagadhatatlan, hogy sok esetben hatásos. Amikor a neten rákerestem a színekhez társított tulajdonságokra és hatásokra, sok és sokféle “tudományos és ismeretterjesztő” cikkbe belefutottam – néhány esetben ellentmondásos tartalmakkal. Nem is az a célom most, hogy tudományos alapművet szerkesszek színtanból, inkább csak legyen egy kis kulturális körítés a tavaszváró képsorhoz. Jó inspirálódást kívánok!Emberi szemmel nézve a színek és a fény elválaszthatlan, egymáshoz szorosan kötődő szerves egységet képeznek. A fehér minden szín összességének, a fekete a szín (fény) hiányának tekinthető. A színskála többi, köztes elemei – a tulajdonképpeni színek – pedig a fény(energia) különböző hullámhosszú összetevői. A szemünk érzékeli ezeket, mi pedig nevet adunk nekik: gránátvörös, napsárga, mohazöld, ultramarinkék…

Nagy általánosságban elmondható, hogy a meleg színek élénkítenek, energizálnak, a hideg színeknek pedig nyugtató, csillapító hatásuk van. A nyugati kultúrkörben bizonyos színeknek kiemelt szerepük van (fehér, fekete, bíbor, arany…), de kultúránként és koronként változhat a színek jelentése: az ókori Egyiptomban a fekete például nem a gyász színe volt, hanem a termékenységé (az életadó Nílus fekete iszapja miatt), a halottsirató asszonyok viszont fehérbe öltöztek. A buddhisták “szent” színe a narancssárga és a test energiaközpotjaihoz, a csakrákhoz is különböző színek vannak rendelve fentről lefele az ibolyától a vörösig. A hindu kultúrában pedig a színek kimondottan fontos szerepet kapnak, elég csak az indiaiak tavaszköszöntő ünnepére, a Holira gondolni.  A feng shui is nagy hangsúlyt fektet a körülöttünk levő színek tudatos kiválasztására és hatásaik kihasználására. Külön pszichológiája is van a színeknek – akit érdekel, bátran keressen rá a témára. (A neten található rengeteg (ál)tudományos írást viszont nem árt némi fenntartással olvasgatni.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jöjjenek a színek!

A szenvedélyes PIROS és árnyalatai

Serkentő, szenvedélyes, tüzes, elűzi a fáradtságot, csökkentheti az étvágyat, de erőszakossá tehet. Egy shot adrenalin :)

Red love...

A cuki RÓZSASZÍN

A nőiesség, a (kis)lányos báj kifejezője. Sokkal több benne a potenciál, mint csupán Barbie vagy Doktor Szöszi alapszíne. A púderrózsaszínhez, a pasztellrózsaszínhez a(z anyai) szeretetet, a szerelmet, az érzelmi biztonságot (a puha fészket) asszociálják, a harsány pink azonban már sokkal inkább egy csilis cukorkához hasonlítható – cuki de vad (Sucker Punch).

I Wear Pink For:__________________

A NARANCSSÁRGA és az életöröm

“Energizáló, de hiányzik belőle a vörös agresszivitása. Növeli a koncentrálóképességet, a kreativitást, a munkakedvet, jó hatású depresszió ellen, visszahozza az életkedvet, növeli az étvágyat, kedvezően hat az emésztőrendszerre.” (*) C-vitamin bomba :)

Orangeade - Spring 2012

A vidám SÁRGA

Remény, megújulás, szabadságvágy, a tudás, az intellektus és a kommunikáció színének tartják. Rengeteg árnyalat – rengeteg hangulat.

ZÖLD harmónia

Az élet színe. Békít, megnyugtat, felüdít, stresszoldó, testileg és lelkileg regenerál. (Épp ezekért előszeretettel használják a kórházakban.) Egyesíti a sárga és a kék jó hatásait.

Greeny

BékeKÉK

Állandóság, nyugalom, hideg elegancia. A csend és a végtelen ég színe. Minden árnyalatnak, a türkiztől az akvamarinig külön lelke van.

A LILA árnyalatok és az ellentétek vonzása

A lila a két ellenpólus, a meleg vörös és a hideg kék szerelemgyereke – attól függően, hogy melyik alapszín dominál, egy lila árnyalat lehet nyugtató vagy vibráló hatású, széles a paletta az ibolyakéktől a püspökliláig. Különlegességet, luxust, mély érzelmeket, kreativitást, bölcsességet, összetettséget, spiritualitást kapcsolnak hozzá. Arannyal vagy narancssárgával társítva összeadódik, felerősödik a két szín hatása – pirossal társítva viszont kölcsönösen fokozzák egymás negatív hatásait.

Raspberry

a színek jelentéseiről innen, innen, innen és innen olvastam.
a képek: artoffashion.blog.hu, Burberry, stylescoop, fromme-toyou.tumblr.com, The Big Picture, valamint tumblr és weit


Végül két csomag pozitív energia útravalónak:

egy blogbejegyzés, amely segít átlendülni a tél végi kedvetlenségen
“A legfontosabb azonban, hogy alkoss új képet magadról, és akarj boldog lenni. Csukd be ellenérzéseid, önvádad, negatív gondolataid könyvét, és alkoss magadról szeretnivaló képet. Nézz a tükörbe, és mosolyogj rá arra, akit ott látsz. Tökéletes. Úgy, ahogy van.”


és egy rövid videó egy emberről, aki a maga egyszerűségével, tiszta szívével és gondolkodásmódjával az egyik leginspirálóbb ember, akit ismerek. érdemes rászánni ezt a pár percet és végignézni :)
(az egyik hozzászólásból idézve:) “Szívderítő élettörténet, a gyermekotthonból egy ilyen értékrendig fejlődni, sokunknak ez még nagy “hátszéllel” sem sikerül (megjegyzem nekem sem)! Itt tényleg az értékrend a lényeg, a díj pedig csak ráadás, azt szokták mondani, hogy aki megérdemli, az nem vágyik a díjra, aki pedig nagyon szeretné, az nem érdemli meg… Csak felnézni tudok rá.”

további színes cikkeink:

Türkiz álmok hőség idején

Mélybordó, borvörös, burgundi, oxblood

Kobaltkék – a szezon slágere

Címkék: , , , , , , , , , , , ,