Szántó Kata: kényelmesen a nagyvárosban

GG, 2008. november 19. szerda

Szántó Katát, a kolozsvári Ion Andreescu képzőművészeti egyetem utolsó éves divattervező szakos hallgatóját kérdezgettük többek között a nagyvárosi divatról.

Hétköznapokon milyen stílusú ruhákba bújsz szívesen?

Ez változó, hangulattól is függ, de számomra a legfontosabb szempont az, hogy az adott viselet kényelmes legyen. Ezen azt értem, hogy legyen egy bizonyos lezsersége, bősege a ruhának. Azonban nemcsak a kényelmi, hanem az esztétikai szempontok is fontosak. Valójában, ha megnézzük az idei divatot, a bővebb szabású ruhák mindenütt jelen vannak, és jövőre is nagy sikernek fognak örvendeni.

Kedvenc színeid?

Mindig is a sötétebb színeket kedveltem, annak ellenére, hogy a stílusom változott, és azt hiszem, hogy még mindig alakulóban van, a színskála nem változik: fekete, szürke, barna, kék, okkersárga, zöld – és ezek árnyalatai. A feltűnőbb színek kisebb mennyiségben vannak jelen, leginkább a kiegészítőkben (fülbevaló, táska, nyaklánc).

Az egyik tervezésed, a fekete felső milyen alkalomra készült?

Első évben az egyik témánk a “black collection” volt. 2007-2008 ősz-tél, 20-25 év közötti nőknek – ezek voltak a kritériumok, amiket be kellett tartani. Csak a fekete színt használhattuk és ennek árnyalatait: matt és fényes, szürkével kevert (hamvas fekete), esetleg kékes beütéssel. A lényeg az anyagon volt: bársony, csipke, szövet, selyem stb – ezen textúrák egymásratevődése és kontrasztja volt a fontos. Az én tervem 2 ruhadarabból állt: hosszúujjú, magasított tölcsérnyakú blúz és erre rá egy 3/4-es ujjú kimonó, V nyakkal.

Hol szeretsz vásárolni? Vannak-e kedvenc boltjaid?

Egyetlen üzletet sem vetek meg, nagyon sok helyen megfordulok. Majdnem minden üzletben lehet egyedi és olcsó dolgokat találni, csoporttársaimmal együtt gyakran betévedünk boltokba divatóra után.

Mi a véleményed az utca divatjáról, tudnak öltözködni a lányok és a fiúk?

Az utcai divat nagyon változatos Kolozsváron, nagyrészt az emberek úgy öltöznek, ahogy a pénztárcájuk engedi, ugyanakkor létezik az a réteg, akiknek “stílusát” az üzletekben található ruhák határozzák meg. Természetesen a nagyon jó anyagi helyzetben levők bármit megengedhetnek maguknak, viszont a kisebb büdzsével, de annál több divatérzékkel rendelkezők is összállíthatják a saját egyéniségükhöz illő ruhatárat.

Kik a kedvenc designereid? Saját tervezéseidben milyen vonalat követsz?

Kedvenc tervezőim közé tartozik Yves Saint Laurent és Alexander McQueen, de tulajdonképpen mindegyik nagy designertől lehet tanulni és érdemes követni a munkáikat. Ha egy saját ruhatervet kell létrehozzak, először dokumentálódok, különböző divatbemutatók anyagát követem, ha megtetszik valami és úgy gondolom, hogy felhasználhatom, lejegyzem magamnak.

Nagyon sok táskát találunk a szekrényedben.

A táskákat legkülönböző helyekről vásárolom, figyelembe véve, hogy passzoljon az öltözékemhez. Szerintem az egyik legfontosabb kiegészítő. Van amit “öröklök”, például a nagymamám szekrényében találtam az egyik kedvencemet, sokakat átalakítok, vagy pedig én magam készítem őket.

Mi alapján válogatsz a kiegészítők között?

A kiegészítő elsősorban a ruhához kell találjon, vagy pedig feldobja azt. Ahogyan már említettem, szerintem az egyik legfontosabb kiegészítő a táska, ezután következik a cipő (amit tekinthetünk kiegészítőnek is). Itt is a kényelem legfontosabb szempont, ami alapján választok, a nagyvárosi mindennapokat csak ezekben tudom átvészelni. Tetszenek a férfias beütésű, kissé elegáns cipők, emellett még imádom a hosszúszárú csizmákat is.

Utolsó évesként milyen témából készíted a diplomakollekciódat?

Az afrikai stíluson alapszik, és a legfontosabb alkotórésze a tunika (térd feletti ruha, ing vagy blúz is lehet). Szeretném alkalmazni a batik-, horgolás- és kötés- technikákat. És előre megsúgom, hogy a kiegeszítőknek nagy szerepet szánok.

[Lentebb látható néhány olyan modell a kifutókról, amiből Kata szívesen inspirálódna új kollekciójához.]

[gg]

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás ”

  1. Reka:

    Hajra Katika!! Remelem mikor nagy leszek es gazdag a te ruhakollekcioidbol fogok oltozkodni. :)

  2. Viru:

    Hello!
    ne haragudjatok,de az az utolsó cipő..a fekete -annyira nagyon tetszik. nem lehetne esetleg megtudni honna való?:)
    köszi pussz