Szabadságot adó ruhák: LU’LU’AH

Anna, 2012. május 30. szerda

A LU’LU’AH ruhák izgalmas darabok: van bennük egy kis csavar, egy-egy váratlan részlet, amely magával ragad és előhozza az ezt!akarom!most! érzést. Friss, fiatalos és egyedi darabok ezek. Nagy dolog, ha egy ruha nem bezár, elfed, dominál, hanem szabadságot ad, hozzá(d)ad egy kis pluszt, kiteljesít. A 2008-ban alapított márka mögött álló tervezőpáros egyik tagjával, Oláh-Gál Boróka csíkszeredai divattervezővel beszélgettünk ihletről, divatról, életérzésről.

♥   ♥

Miért éppen a divattervezést választottad? Szakma ez, vagy hivatás?

Mert nagyon szerettem volna kipróbálni magam benne. Inkább szakma, a hivatás ennél jóval több. Én leginkább így tudom kifejezni azt, amit akarok és amiben hiszek.

LU'LU'AH

Mi vagy ki inspirál leginkább a tervezésben?

Bármi. Leginkább egy-egy életérzés, vagy az ahhoz kapcsolodó hangulat. Egy valamit emelnék ki: a mozgás. Majdnem minden tervemben van valami sportos részlet. De most ne konkrét sportruházatra gondolj, ezt angolul jobban kifejezi az active wear, mint magyarul a szabadidős ruházat. Én nagyon szeretem, amikor ezek beszivárognak a hétköznapi, sőt elegáns viseletbe. Azokat a ruhákat szeretem, amin látszik, hogy szabadságot ad, nem bezár.

A szakmai hitvallás, ha már kérdezed, sokkal bonyolultabb. Egyrészt van benne tervezőként egy művészi hitvallás, de akkor itt nem a hordható viseletre kell gondolni. A művészeti oldala is foglalkoztat ennek a szakmának, mert ez egy nagyon élő és állandóan alakuló közeg, ezt jól ki lehet használni. De a mindennapi munkám nekem nem művészi alkotás, nem erről szól. Nekem tervezőkent az a fontos, hogy az “alkotásom” egy jó termék legyen: gyártható, eladható, használható. Önmagában ez csak egy ruha. Csak a viselőjével, annak magatartásával és személyiségével együtt képes üzenetet közvetíteni. És olyan ruhát készíteni, ami majd a viselőjét fogja inspirálni, nagyon nagy kihívás.

Milyen anyaggal dolgozol a legszívesebben? Mi számodra a legnagyobb kihívás?

Pamuttal és fonallal/kötöttáruval dolgozok a legszívesebben. A legnagyobb kihívás az a téma, amelyet rég szeretnék használni egy kollekcióban: a székely népviselet feldolgozása, de valami nagyon rám jellemző módon. Még kell érjen bennem egy kicsit.

Mi volt az eddigi legjobb szakmai tanács, amit kaptál?

Nem tudnék erre válaszolni. Megkockáztatnám, hogy nem volt.

A honlapon a bemutatkozóban leírjátok, hogy a lu’lu’ah gyöngyöt jelent arabul, a nőiességet jelképezi. Azt is megosztjátok, hogy egy egészen új életmódot képviseltek, a lu’lu’ah egy új kasztot hoz létre, de megkérdőjelezi a divatbeli kasztok létjogosultságát. Hogyan kell ezt értelmezni?

Egy nagyon nőies márkát próbálunk tervezni. Manapság sok az ironikus, agresszív üzenet a divatban, és sok a nagyon minimalista is. Megfogalmaztunk egyfajta ellenkezést ezekkel szemben. A kasztokat arra értjük, ahogyan a sznob vásárlók fogyasztják a divatot. Egy-egy márka próbál annyira luxusnak tűnni, hogy lehetőleg minden vásárlójuk azt érezze, hogy önmagában a márka viselete presztízst ad neki. Ilyen kasztokat teremt egyébként minden márka, akiket látunk a divatheteken, amelyek mögött amúgy rengeteg szuper ötlet és tehetséges fej áll. Szóval szakmailag nagyon tisztelem őket, csak a haszonszerzési folyamatuk megtöri az üzenetüket. Végülis mi is kasztot hozunk létre, nyilván minden márka erre törekszik, ettől lesznek törzsvásárlóik. De az a filozófiánk, hogy ebbe bárki beletartozhat. A lu’lu’ah személyisége nem attól alakul ki, hogy nagyon leszűkíti, hanem hogy nagyon kibővíti a kört: ide bárki beletartozhat, bármilyen személyiséggel, aki bele tudja építeni saját egyéni stílusába a lu’lu’ah öltözetet.

A lu’lu’ah márkanév mögött többen vagytok tervezők. Hogyan osztjátok meg a feladatokat egymás közt? Könnyebb csapatban dolgozni, mint egyedül?

Ketten vagyunk benne: Szabó Réka és jómagam. A fontos dolgokról közösen döntünk, de más-más dolgokban vagyunk jók, és ha nekiállunk dolgozni, ki amit tud, maximálisan beleadja. Csapatban sokkal könnyebb dolgozni, mint egyedül, és a leglényegesebb nem is a feladatok elosztása, hanem az, hogy van egy külső vélemény, amit ki tudsz kérni, és ez sokat segít.

Hol találkozhattunk/találkozhatunk a munkáitokkal?

A Cluj Fashion Weeken 2010-ben, 2011. karácsonyán Hollandiában a Rex Hilversum Clubban volt bemutatónk. Jelenleg személyes kapcsolatfelvétel útján érhetők el a ruháink, a saját weboldalunkon vagy facebookon bárki írhat, sok korábbi ruhánkat legyártjuk rendelésre.

a hollandiai fashion event egyik videója:

Hogyan látod a mai erdélyi öltözködési kultúrát?

Úgy látom, hogy két dolog túlságosan is meghatározza az öltözködési kultúrát: az egyik a szűk költségvetés, a másik pedig a fast fashion tömegtrendek, és ez utóbbi érthetetlenebb számomra. A polgári városokban az idősebb generáció nagyon jól fel tud öltözni. De már a középkorúak és főleg a fiatalok közül sokan képtelenek megfelelni a jólöltözöttség szempontjainak: az irodába, klubokba, színházba, nem is beszélve olyan eseményekről, amik megkövetelnek egy bizonyos öltözködést, dress code-ot, nem tudnak semmit kiválasztani a ruhatárukból, ami odavaló, alul- vagy túlöltöznek. Mert kimenni a városba egy sétára, oda érdekesen, sőt szuper egyedien, jól is fel tudnak öltözni. Az utcai viselet nekem nagyon tetszik, több városban is, és nagyon érdekesen tudják társítani a turkálós ruhákat a tömegruhákkal. De igazán letisztult, személyiségükkel passzoló, vagy (mégegyszer kihangsúlyozom) alkalomnak megfelelő öltözeteik nem igazán vannak, és itt segítenének rajtuk a designer ruhák. Persze a stílus is sokat segítene :) ha van valakinek, az ilyen ember nagyon kevés pénzből és majdnem bárhonnan fel tud öltözni. Stílusuk pedig nem születési rendellenességből nincs: csak egyszerűen félnek kitűnni, ezek az emberek még mind egyformák akarnak lenni, nem mernek kockáztatni, még a fiatalok sem.

az egyik ruha a legújabb kollekcióból

és egy másik összeállítás

Mennyire kapnak hangsúlyt a lu’lu’ah kollekciókban az éppen aktuális nemzetközi divathóbortok? Figyeltek tudatosan arra, hogy legyenek ‘trendi’ darabok, részletek, vagy csak szívből-lélekből alkottok, függetlenül attól, hogy mi van a kifutókon?

Mi nem alkalmazkodunk a nemzetközi trendekhez, de függetlenek sem akarunk lenni a trendektől. Sokszor találunk ki előre darabokat, amik másoknal is meg fognak jelenni. De ha valaki ismeri a divatot, az tudja, hogy ez nem nehéz, mert vannak törvényszerűségek. Az aktuális divat szerintem nem hóbort, hanem nagyon is jól kifejezi azt a közhangulatot, és mondjuk a tipikus életformát (vagy életformákat), ami épp újszerű. Például most nagyon fontos a környezettudatos magatartás, és ez sok divat-témában megjelenik. Ezt jó kb. eltalálni, mert ezt lehet könnyen eladni. Vagy elébe lehet menni, esetleg felújítani, de az szakmailag sehogysem jó, hogy olyasmit tervezz, szívvel-lélekkel is, amit mások már évekkel ezelőtt megcsináltak. Ilyet nem lehet, a mainstream-et figyelni kell, de persze minden divattervező magát kell beletervezze a ruháiba, ezzel az egyediséggel kell megfogja a vásárlót.

Esetleg van kedvenc darabod/darabjaid, kedvenc részleteid a legújabb trendekből?

Ha az őszi-télire gondolsz, a színek biztosan! Még sejtelmesebbek, még izgalmasabbak az árnyalatok, mint idén télen voltak. És tényleg nagyon színes, nem csak fekete, sötétbarna, sötétkék.

luluah

Köszönjük a válaszaidat! Sok sikert kívánunk továbbra is a LU’LU’AH-nak :)

luluah

luluah

Elérhetőségek:

honlap: www.lulu-ah.com (a régebbi és a legújabb kollekciók teljes galériájával!)
kontakt e-mail: office@lulu-ah.com
facebookon: LULUAH.

luluah

a képek a lu’lu’ah® tulajdonát képezik, engedély nélküli felhasználásuk tilos.

 

Címkék: , , ,