Suits & style: sorozatajánló

Anna, 2013. március 10. vasárnap

Nagy általánosságban véve vannak pasisorozatok meg csajsorozatok. Ám itt van végre egy jó sorozat, amely ugyanúgy kedvence lehet nőknek és férfiaknak is. Izgalmas, intelligens és aktuális. A Mad menhez hasonlóan itt is főleg férfiak vannak a fókuszban, de három erős női karakter is jelen van. Sőt, mondhatni a háttérben igazából a nők körül forog a világ New York kőkemény ügyvédvilágában. Nem egészen két hete fedeztem fel az USA tévécsatorna 2011-ben indított Suits sorozatát, de már teljesen levett a lábamról. Nézzük, miért is. Sorozatajánlónk következik.

Amerikai sorozatgyártás for dummies. Végy egy irigyelt szakmát, mint például a jog világát, keress kevésbé ismert, de jó színészeket, egy forgatókönyvírót, aki izgalmas fordulatokat, mellé intelligens és néha humoros párbeszédeket ír, olyan fő karaktereket, akikkel titokban mindenki azonosulni szeretne, fűszerezd egy tökélyre csiszolt business gardróbbal (à Tom Ford stílusa), majd helyezd az egészet napjaink New Yorkjába.

Harvey Specter-Gabriel Macht

További hozzáadott finomságok lehetnek a kult vagy épp menő filmekből vett idézetek és utalások (James Bondtól a Lannisterekig, vagy ahogy az utolsó részben fricskát adnak a Downton Abbey kimerevített angoljainak), a The XX újra és újra felbukkanó dallamai és pour les connaisseurs, az itt-ott felbukkanó piros talpak, Prada és Hermès táskák vagy Victoria Beckham ruhák.

Nem a ruha teszi az embert? Manapság egyre inkább. Az első benyomás döntő lehet, és egyáltalán nem mindegy hogy mit viselsz abban az első pillanatban. A sorozat címe nem csupán a belváros menő fehérgallérosaira utal, hanem A sorozat készítői jó érzékkel felismerték, hogy ma egy jó ötleten alapuló sorozat önmagában hamar kifulladhat, és a konzumtársadalom mai dinamikáját figyelembe véve a második évad promója kapcsán együttműködtek Amerika egyik legnagyobb férfidivatra szakosott portáljával, a Mr. Porterrel. Tavaly nyáron egy pop-up kampány erejéig egyesítették erőiket, és Suits&Style név alatt néhány napos férfi divatbemutató-sorozatot és sorozatpromó-eseményeket szerveztek. Le a kalappal az ötlet előtt :)

www.theworkingwardrobe com

A férfiszereplők közül a leginkább Harvey Specter tűnik ki, az ő tökéletes, a legapróbb részletekig kigondolt stílusával: nemes anyagokból remekbe szabott* két- vagy háromdarabos öltönyök (mind-mind Tom Ford), mindig tökéletesre kötött Windsor**, ápolt megjelenés és lehengerő stílus. Hiába poénkodnak egy alkalommal más szereplők Harvey szinte már metroszexuális szintű tökéletességén, én inkább követendő példának tartom a férfiak számára, hogy ennyire stílustudatos karakter. (És a bakelitlemez-gyűjteménye is irigylésre méltó.) Mr Specter nem csak az őt alakító színész iránt érzett személyes szimpátiám miatt kap egy jó erős 8+-at a 10-es skálán.

*Uraim, vegyetek példát róla, és cseréljétek le a itt lógó, ott túl szűk, túl rövid ujjú vagy túl hosszú nadrágú, gyűrődős vagy műanyagos öltönyeiteket. Jó anyagból egy jó szabó csodákra képes!

**A Windsor-csomó. Nevezik még dupla vagy teljes Windsornak is, szerintem a legelegánsabb nyakkendőcsomó (a csokornyakkendő után :) ). Széles, preferenciálisan minőségi selyemnyakkendő kell hozzá, a mostanában oly menő keskeny nyakkendőkből nem lehet ilyet kötni. Képes útmutató itt.

Mike Ross a fiatalosabb, lazább, “kezdő fehérgallér” gardróbot kapta. Gyakran látjuk őt biciklistáskával (messenger bag), szabadidejében pedig pólóban, bőrdzsekiben, Converse-ben. Bármelyikünk lehetne ő, ám fotografikus memóriájára mélységesen irigy vagyok.

Suits

Ami a női karaktereket illeti, három említésreméltó van. Jessica Pearson ugyancsak badass ügyvéd, sikeres női vezető, Harvey Specter női változata. A színésznőn tökéletesen mutatnak a középhosszú, tipikusan business class ruhák (ezek az úgynevezett sheath dress-ek, gondolj csak Jackie Kennedy vagy Michelle Obama stílusára). Gyakran látunk rajta remekbeszabott kis kosztümkabátokat, amelyek az elegáns irodai viselet alapdarabjai. Statement nyakláncok, jól választott kiegészítők. Semmi kockázatos, semmi nem helyénvaló ruhaválasztás, mégis izgalmas és kerek stílus. Akárcsak Harvey, ő is státusszimbólumként tekint a viselt darabokra. Rachel Zane, Mike Ross méltó női párja (és a sorozat szappan-részének fő párosát alkotják – hisz minden néző azért izgul, hogy mikor jönnek már végre össze ők ketten) inkább az ingekkel párosított magas derekú ceruzaszoknyákat részesíti előnyben. Üdítő jelenség a fiatal lány, és nagyon tetszik, hogy a készítők nem egy pálcikavékony modellként képzelték el, hanem egy formásan gyönyörű nőként. És mivel minden jó sorozatban van egy vörös hajú szereplőnő is, itt van Harvey titkárnője. Donna Paulsen a kedvenc női karakterem a sorozatban! Aki nézi a sorozatot az tudja, hogy miért :) Ruháiban is az apró részletek tökéletessége látszik, Donna hajszínét nagyszerűen kiemelik a sötétzöld és a sötétlila árnyalatok.

forum.bodybuilding com

SUITS (2011-) Creator: Aaron Korsh. Stars: Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Meghan Markle, Gina Torres, Sarah Rafferty, Rick Hoffman. IMDb rating: 8.9

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás ”

  1. Ráduly Előd István:

    Szintén a USA produkciójában jelent meg pár éve a még mindig pörgő White Collar (fehérgalléros bűnözőkre specializálódott FBI-alegység).

    A főszereplő Matt Bomer a filmben szintén kifogástalan stílusú, szerintem valakinek az USA-nál erős érdekei vannak a textiliparban.