Streetstyle Romániában

Anna, 2012. január 7. szombat

Egyáltalán létezik ilyen?

Eléggé általános (leszámítva talán a legnagyobb városokat), hogy az utcán csak egyformán semmilyen, többé-kevésbé divatosan, de cseppet sem egyedien, merészen, vagy a szó jó értelmében különlegesen öltözött emberek egy nagy, sötét tengerré összefolyva sietnek a dolguk után, szürkén, mosolytalanul.

Sok mindennel magyarázható, hogy miért van ez így – viszont megfigyelhető egy lassú, de biztos nyitás: jellemzően a nagyobb városokban élő, fiatal(os), kreatív területeken dolgozó/tanuló, világjárta emberek sokkal merészebbek, tudatosabbak az öltözködés terén, törekednek az egyediségre. Persze nem lehet csak így általánosítani, kategorizálni – a kép sokkal árnyaltabb. A lényeg, hogy egyre többen tudatosan használják az öltözködést, mint az önkifejezés egy formáját, és nem csupán az első kezük ügyébe kerülő ruhadarabot aggatják magukra reggelente.

Most nem térnék ki arra az újburzsuj rétegre, aki csak a márkát és az árcímkét nézi. A ruhákat meg lehet venni, de a stílus nem pénz kérdése. A stílusosan öltözött járókelők és a témára érzékeny fotósok találkozása egy új műfaj létrejöttét eredményezte: a streetstyle fotóblogokét. Mára a kezdeti nagyok már ikonikussá váltak: a the sartorialist, a lookbook.nu, a facehunter; manapság milliónyi kisebb-nagyobb fotóblog létezik, amely stílusos járókelőket örökít meg.

Az új idők új dalai lassan, de biztosan kelet felé is tért hódítanak: az utóbbi években nemcsak a stílusosan öltözött járókelők száma növekedett meg, hanem megjelentek a (többé-kevésbé színvonalas) román streetstyle blogok is. Egyelőre leginkább csak Bukarestre koncentrálnak, de pl. a thisismysuit oldalon Kolozsvárról is vannak képek.

A sok próbálkozás közül most három (el)ismertebbet mutatok be nektek (az oldalak elérhetők a logójukra kattintva):

© bucharest style

© bucharest style

© bucharest style

© lightaholic

© lightaholic

© lightaholic

© lightaholic

© lightaholic

© this is my suit

© this is my suit @Kolozsvár

© this is my suit @Kolozsvár

© this is my suit @Kolozsvár

fotók: az első kettő a thisismysuit-ról származik. az ötletekért köszönet Áginak :)

Te szoktál streetstyle blogokat nézegetni inspiráció gyanánt?

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás ”

 1. kövi sára:

  de jó is lenne ilyen lengén, mediterránuson járni… hull a hó :(

 2. kata:

  erdekes tema, engem is foglalkoztat mostanaban.. lehangol, hogy mennyire fantaziatlanul oltoznek az emberek a varosban, ahol elek.
  en is annak a hive vagyok, hogy amit viselsz, annak tukroznie kell azt, amilyen vagy (az onkifejezes egy formaja), ugyanakkor az oltozeked vissza is hat rad, befolyasolja a viselkedesed, fellepesed, hangulatod.
  ezt szoktam nezegetni idonkent, jo latni, hogy mennyire mereszen es orulten oltoznek ezek a finnek: http://www.hel-looks.com

 3. Alpár:

  Talán 5. , 6. , meg a 7-ik, a többi pocsék. Nem vagyok híve a bohóc ruha viselésnek, szerem ha egyszerü az öltözékem, modeszt és nem kirívó. Amennyi probléma gyülemlek manapság szerte a világban, ez a legkisebb ami izgat. Kata, megneztem a linket, besírtam a röhögéstől, köszke! =]

 4. Piciibo:

  Nagyon szeretem a streetstyle blogokat, de van néhány gondom velük. Például a Sartorialist jórészt nagy márkák ruháit viselő embereket fotóz, és ez az átlagembernek elérhetetlen. Persze inspirációt adhat, de azt is keveset, hiszen a saját életmódjába nehezen tudja beilleszteni az összeállításokat. A másik gondom meg épp az időjárással kapcsolatos. Régóta keresek egy olyan blogot, ahol a mi éghajlatunknak is megfelelő téli öltözet látható, de még nem találtam ilyent. A gyapjúkabát rövid szoknyával és magassarkú cipővel nálunkfele max. ősszel-tavasszal hordható.

 5. Miss_Katjes:

  http://theclothes.blogspot.com/ Ez egy kicsit vintage, kicsit nocis, eleg otletes, de az online ruhaboltok/tervezok lookbookjaiban is latni egy-ket inspiralo dolgot.

 6. barika:

  azt magyarázza már el nekem valaki, hogy ezekben a blogokban miért kell rendszerint idétlenül széttett vagy befelé fordított lábfejekkel, csámpin állni, miért trendi éppen ez a balfasz pozíció? :)