Stílusosan a hegyen

Anna, 2012. január 12. csütörtök

Két dolog miatt is nagyon aktuális a mai poszt: egyrészt az idei (magas)hegyi hószezon java még hátravan, másrészt pedig az üzletek már elkezdték a téli kiárusításokat, így jó/jobb áron hozzá lehet jutni a vágyott darabokhoz.

Kétfajta ember létezik: van, akinek a napsütés, harminc fok, a könnyű nyári szellő, minimál ruházat és az illatos nyáreste maga a paradicsomi állapot; aztán meg vannak a télimádók, akiknek csak hegy legyen, napsütés, szikrázó fehérség, roppanó hó a láb alatt, kandallótűz, forraltbor, és máris kerekebb a világ.

Magam is a tél szerelmesei közé tartozom. (Bár ha igazán kívánságműsor lenne az élet, olyan helyet képzelnék el magamnak, hogy lenn a völgyi városban, ahol élek, állandóan kellemes nyár van, a környező magas hegyekben pedig mindig csodálatos hóviszonyok és igazi téli hangulat…)

Míg a városi télben bátran válogathatunk  a hidegben felvehető öltözetek széles skálájáról  – fenn a Hegyen már sokkal fontosabb a komfort és a speciális ruházat, akár sportolunk, akár csak séta és hógolyózás a téma. A funkcionalitás és a stílusosság viszont egyre inkább kiegészítő, mintsem kizáró fogalmai egymásnak.

Ugyanúgy mint a sportfelszereléseknek, a minőségi sportruházatnak is eléggé borsos ára van – viszont magas minőségű darabokat választani minden szempontból visszatérülő befektetés.

A továbbiakban vegyük sorra, melyek azok az alapdarabok, amelyek nélkülözhetetlen elemei egy komfortos alpesi ruhatárnak.

» alapöltözet, base layer

Az egyik legfontosabb réteg: legfőbb célunk vele, hogy melegen tartson (ne engedje elillanni a testhőnket) de egyúttal szárazon is (ne képezzen egy kifele vízzáró réteget a testünk körül, jól szellőző anyag legyen). A nagy sportruházati márkák újabbnál újabb ultraperformáns anyagokból készült alapdarabokat kínálnak, amelyek igazán hasznosak és kényelmesek. Olcsóbb alternatíva a természetes anyagból (legjobb a pamut) készült póló vagy hosszúujjú felső, és a minimum 40-60 den-es harisnyanadrág. Azonban minél komolyabb túrára készülünk vagy sportolni szeretnénk, érdemes megfontolni a speciálisan erre a célra készült ruhadarabokat.

» mid-layer, azaz ami középen van

Magasnyakú pulóver, cipzáras-csuklyás, termófelső (az az ún. polárfelső), ki mit szeretne – legyen meleg és kényelmes. Szélcsendes, napos időben a kabát akár el is hagyható.

» külső réteg: kabátok

A választék igen nagy: a pihével töltött kabátoktól a hővisszaverő fémszálas anyaggal bélelteken át (pl. a Columbia Omni-Heat© dzsekijei) a GoreTex© vízzáró és légzőmembrános külsejű technológiai csodákig sokféle kabát közül választhatunk. És persze az sem mindegy, hogy milyen az anyaga, szabása, mintája – a skála nagyon széles. Amire érdemes odafigyelni a kabát kiválasztásakor: legyen elég hosszú – a derekat, feneket védje, praktikus a kabát alsó-belső felébe bevarrt ún. szoknya – az a gumírozott, külön zárható anyagrész, amely nem engedi a havat, hideget a kabát alá bejutni. A zsebek legyenek praktikus helyeken, könnyen nyithatóak-zárhatóak, jól jönnek az oldalsó cipzáras szellőzőnyílások ha nagyon megmelegszünk mozgás közben, a kapucni összehúzható nyílású legyen és a kabát nyaka jó, ha magasan záródik. Újabban nagyon menő az úgynevezett softshell anyagból készült felsőruházat, erről bővebben itt olvashatsz: What the heck is Soft Shell?

» külső réteg: nadrágok

A kabátokhoz hasonlóan hőszigetelő, kívül vízhatlan, belül puha, kényelmes, stílusos darabok közül választhatunk. Most már nem annyira divat a kantáros megoldás, de az jobban védi a derekat a hidegtől.

» lábbeli

Meleg legyen és vízálló. Legjobb a bakancs, abból is a magas szárú, bélelt, recés talppal. Egy fél számmal ajánlatos nagyobbat választani (kényelmesen férjen bele a vastag zokni) – a szűk cipőben könnyen megfázik a lábunk. (A Vibram© talpakról: vulkanizált gumiból készült, kopásálló, tartós gumitalp-fajta. Vitale Bramani olasz cipőkészítő magáról nevezte el. Bramani úr 1935-ben hat hegymászó barátját vesztette el egy alpesi balesetben a gyenge minőségű – bőrtalpú – cipők miatt. Mérgében és bánatában, összedolgozva a gumimágnás Pirellivel, megalkotta az első gumitalpú (bakancs)cipőt.)

» kiegészítők: sapka, kesztyű és társaik

Amilyen kicsik, annál fontosabb részei a hegyi ruházatnak!

A zokni: a legjobb a vastag térdzokni, esetenként alá jöhet még egy „normál” pamutzokni is. (A spéci sportzokni szövésben, anyagban különbözik egy alap térdzoknitól.) Lényeg, hogy kényelmes és meleg legyen, tartsa szárazon a lábunkat.

A sapka: rengetegféle forma, szín, minta létezik, ki-ki a kedve szerint válogathat. Legyen jó hőszigetelő (pl. egy plusz termo-réteggel a belsejében) és lehetőleg védje a füleket. Az idén újra divatos a nagy bojt a sapka tetején. Egy szarvasagancsos vagy rasztafonatot utánzó sapkában biztosan nem maradunk észrevétlenek a pályán…

A kesztyű: lehet egyujjas vagy ötujjas – az előbbit melegebbnek tartják, az utóbbi praktikusabb  a fogást igénylő helyzetekben. Nagyon fontos, hogy vízálló és jó hőszigetelő legyen, mert nagyon könnyen kihűlnek az ujjaink. A csuklórésznél jó, ha állítható a szorossága és jóval a csukló fölött végződjön. A pihepuha termobélés csak a ráadás.

A nyakvédő, a maszk, a sál: főleg sportoláskor, de szeles időben is jól jön. Védi, szigeteli a nyakat, arcot, fejet.

képek: az első tumblr, a többi a megjelölt brand-ek honlapjairól

Címkék: , , ,