Sárga az év színe

kgy, 2009. január 12. hétfő

Noha az év színe nem lesz a nyáron divatszín, mértékkel jelen van a designerek kollekcióiban. A legkedveltebb árnyalat a vaníliasárga. Ez hol fakón, sápadtan vagy valamivel élénkebben Alexander McQueen, Celine, Derek Lam, DKNY, Givenchy, John Galliano, Marni, Michael Kors, Proenza Schouler, Salvatore Ferragamo, Valentino, Versace és Viktor & Rolf kollekciójában tűnik fel.

A napsárga és az ennél melegebb, élénk árnyalatok sem idegenek a divattervezőktől.

A sárgát leggyakrabban fehérrel,

feketével,

és kékkel társították.

Egyesek pöttyös kelmék alkotóelemeként,

mások geometriai minták,

vagy virágos kompozíciókban alkalmazták.

Előfordul az is, hogy csak a kiegészítők sárgák.

Azért lett a sárga 2009 színe, mert ezt a gazdag képzelőerővel és a találékonysággal társítják. Ennél pedig semmi sem jön jobban, amikor gazdasági válság súlytja még a luxusipart is.
(K. Gy.)

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

5 hozzászólás ”

 1. dija:

  hogy milyen fantáziátlanok, hogy a lila után egyből a komplementerét, a sárgát szúrják ki maguknak…
  megmondtam előre, hogy ez lesz (magamnak)
  :D

 2. kgy:

  :) Tavaly a kék volt az év színe. Ennek mégis csak a narancs a komplementere.

 3. dija:

  szóval akkor nem is a lila? én is hallottam valamit a nyomdai 100 ciánról nyáron, de nem vettem komolyan. “alulolvasott” vagyok :D

 4. ugartyúk:

  Sziasztok!

  Nagyon jó ez az összeállítás! Én nagyon szeretem a lila és a citromsárga színt is, uh. én csak örülni tudok, hogy ezek a mostani divatszínek. Örömködés ezerrel:)

 5. kesztió:

  Nem értem, mi ez a nagy felhajtás és izgalom.

  Vásároljatok előre jó sok cuccot, a szivárvány minden színében, ezek nyugodtan ülhetnek a ruhásszekrényben. És ha kiderül, hogy mi az idei divatszín (pl. most), a kapkodó shoppingolás helyett csak nyugisan elő kell halászni az illető színű holmit.

  A módszer másik nagy előnye: tökéletes védelmet nyújt arra az esetre is, ha a divatdiktátorok (gazdasági válság miatti pénzkiesésüket kompenzálandó) jövőre kitalálják, hogy ne szezononként, hanem havonta, sőt hetente update-eljék a divatszínt…

  PS. a kéknek csak a „trei_culori_cunosc_pe_lume” színtérben komplementere a narancs. Amúgy tényleg a sárga. Lásd mind az additív (RGB) mind a szubsztraktív (CMY, CMYK) megközelítést.