Réteges öltözködés: a hűvös idő fortélya

Ági, 2012. november 23. péntek

Gondolom, hogy mindenkinek ismerősen cseng az „Öltözködj rétegesen fiam/lányom!” mondat. Én bevallom, hogy néhány alkalommal már a falat kapartam ennek hallatán, most viszont mégis igazat adok neki, mert ez az őszi (és tavaszi) öltözködés egyik legjobb és leghasznosabb része.

A rétegezés/réteges öltözködésnek (layering) a lényege, hogy kellemesen átvészeljük a reggeli hideget, jól érezzük magunkat a déli langyos időben, és az esti hűvös hőmérséklet se érjen váratlanul. 

Akármennyire is egyszerűnek tűnik a layering, van pár szabály, amit érdemes betartani:

 A vékonyabb daraboknak mindig prioritásuk van, így ők kerülnek legalulra, míg ezeket egyre vastagabb rétegekkel fedjük. (Például póló, ing, kardigán és zakó.) 

 Bátran kombináld a színeket, mintákat és textúrákat, mert egy kis kontraszt csodákra képes, így mesésen fel tudsz dobni egy monotonnak vagy már leuntnak számító szerelést.a

a
 Tartsd szem előtt, hogy a layering nem illik minden alkalomhoz. Mint casual szerelést nyugodtan hordhatod (sőt!), viszont hivatalos, formális eseményen inkább mellőzd.
a
a
 Figyelj arra, hogy a bő darabokra ne vegyél túlzottan szűk szabású felsőt, mert ezzel inkább furcsán fogsz kinézni, mint divatosan.
a
a
 Bánj óvatosan a kötött darabokkal, mert ezek többnyire „ütik” egymást. A vékonyabb kötött blúzra nyugodt szívvel felvehetsz még egy mellényt, de ha egy vastag kötésű kardigánról vagy pulóverről van szó, akkor hagyd, hogy ez zárja a sort.
a
a
 Soha ne rétegelj fent is, lent is. Ha felül már beöltöztél, akkor hanyagold a harisnya, térdzokni, csizma kombinációt, mert az elért hatás nemhogy kiegyensúlyozott, hanem inkább karácsonyfára emlékeztető lesz.
a
a
 És a legfontosabb szabály, hogy mindig kényelmesen öltözz, azaz tudj mozogni a szerelésedben, mert ha „túlrétegzed” magad, akkor inkább fogsz hasonlítani egy kis töltöttkáposztára, mint egy jól öltözött fashionistára.
a

Tehát fel a fejjel, örvendjetek a változó időnek és a hosszú ősznek, hisz így még felvehetitek párszor az elmúlt nyár emlékét idéző lenge pólót és ingecskét, fedjétek kardigánnal, zakóval, kabátkával, vagy a szezon nagy kedvencével, egy mellénnyel.

Ti hogyan szoktatok ősszel rétegezni?

Címkék: , , , , , , , ,

3 hozzászólás ”

 1. d.szabo:

  Vandervorst, Missoni-nál van pár gyönyörű rétegelt knitwear 2o12-es koll-ban, és sok nem annyira ismert designernél, akik csak knitweart terveznek, be jöttek a kötött kabátok is, szóval a kötött daraboknál most a rétegelés kifejezetten fontos trend :)

 2. aaaaaaaaaaaa:

  ” már leuntnak számító szerelést”

  mi az hogy leunt ?? talan megunt ??

 3. mokus:

  knitwear??? kötött esetleg és magyarul …