Persze hogy a maszk volt az idei TIFF sztár kiegészítője

admin, 2020. augusztus 10. hétfő

Hétfő hajnalban az utolsó éjszakai vetítésekkel véget ért a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, ami az első nagy kulturális rendezvény volt Romániában a járvány kitörése óta. A szervezők friss közlése szerint összesen 45 ezer résztvevője volt a fesztiválnak, amit az egészségügyi előírások betartásával teljes egészében a szabadban szerveztek, szinte tökéletes időjárási körülmények között. Az első napokban ugyan éjszaka még egy kicsit hideg volt a vetítésekhez, de a végére már minden tökéletesen alakult.

Összesen 157 nagyjátékfilmet és rövidfilmet mutattak be, 49 országból. 232 vetítést szerveztek 14 helyszínen, és minden vetítésen kötelező volt a maszkviselés, így szinte magától értetődő volt, hogy idén nem a csíkos zoknik vagy nyári lenge szoknyák lesznek a szokásos TIFF-es összeállításunk témái, hanem a maszkok.

Egyébként a fesztivál legnagyobb botránya is maszkokhoz köthető: sokan kiakadtak azon, hogy Christi Puiu rendező legújabb filmje, a Malmkrog pénteki TIFF-es bemutatóján a filmnézés közbeni maszkviselés ellen szólalt fel: „Egy 200 perces filmet embertelen maszkban végignézni, ezért arra kérem önöket, ha már nem bírják, álljanak fel és távozzanak”. Egyébként tapasztalatból elmondhatjuk, nem embertelenebb, mint csak úgy végignézni egy 200 perces filmet…

A díjátadó gála előtti felvonuláson készítettünk képeket, de szétnéztünk a fesztivál hivatalos fotósai által készített fényképek között is, hogy feldobjuk az összeállításunkat. A korábbi években megszokott puccos díjátadó gála helyett idén ugyanis egy sokkal visszafogottabb, egyszerűbb és gyorsabb eseményt szerveztek, kevesebb volt az ünneplés, kevesebb volt a csillogás, és kevesebb volt a vörös szőnyegen felvonuló híresség is.

Mihai Chirilov művészeti igazgató

Aki olvasta a díjátadó gáláról szóló beszámolónkat, azt nyilván már nem lepi meg Mihai Chirilovnak, a fesztivál művészeti igazgatójának a szettje. Chirilov finoman szólva sem rajongott azért, hogy maszkot kellett hordani a vetítések alatt, meg úgy egyáltalán annak, hogy a kormányzat egyáltalán bárkit maszkhordásra kötelez. Ettől még nyilván nem tennénk első helyre a fesztivál művészeti vezetőjét, de úgy tűnik nekünk, hogy ő volt az egyetlen, aki igazán gondot fordított arra, hogy a szettjének megfelelő maszkot válasszon.

Amalia Enache és Tudor Giurgiu

Na jó, talán még az est házigazdái is ügyeltek arra, hogy passzoljon a szettjükhöz a maszk. Amalia Enache esetében azért nehéz eldönteni, hogy a teljesen átlagos orvosi maszkhoz választott ruhát, vagy épp véletlenül talált ennyire az acélkék estélyihez a maszk. Sőt, az is lehet, hogy Tudor Giurgiuhoz öltözött, vagy esetleg a fesztiváligazgató öltözött hozzá. A színpadon mindenesetre egyiken sem volt maszk.

Reactoros tüntető

Két feltűnő pillanata volt a vörös szőnyeges felvonulásnak: Mihai Chirilov megjelenése mellett a Reactor független színház által szervezett mini-tiltakozás. A legstílusosabb tüntetőt (az egésznek a hátteréről az előbb linkelt cikkben olvashattok) sem szerettük volna kihagyni ebből az összeállításból.

Általában még a Tízen a filmért program aktuális résztvevői azok, akik rendre kicsípve érkeznek a gálára, általában román tervezők ruháit kell viseljék. Idén sem volt ez másképp, bár a maszkok ezen nem dobtak sokat. Több képet is mellékelünk róluk.

Edith Alibec, Sandra Ducuță, Corina Grigoraș, Gina Gulai, Oana Hodade (csak reméljük, hogy jól írtuk a sorrendet)
Vlad Udrescu, Emilian Mârnea, Nelu Serghei, Florin Aioane, Valentin Terente (a sorrendre most sem vennénk mérget)

A fiúk ruháját a Tudor Personal Tailor ajánlott fel, míg a lányok ruhái Laura Hîncu, Adriana Goliav és a Parapli Solèy felajánlása.

Egyébként sokan választottak egyszerű fekete maszkot a szettjükhöz.

Például Oana Giurgiu, aki a fesztivál ügyvezető igazgatója. Mellette Cristian Hordilă fesztiválmenedzser. Hivatalos TIFF fotó.
A kevés külföldi résztvevő egyike volt Kocsis Ágnes, aki a román, magyar, holland koprodukcióban készült Éden című filmjét kísérte el. Szinte minden megjelenésén maszkot viselt, még a Transindexnek is maszkban nyilatkozott. A képen épp Adina Pintilie rendezővel beszélget, aki a zsűri tagjaként vett részt a fesztiválon.
Egy újabb meghívott kis feketében.
A FIPRESCI-díjjal pózolnak a Totul nu va fi bine c. doksi romániai forgalmazói, Cătălin Anchidin és Ilinca Belciu. Hivatalos TIFF fotó.
Andi Vanca, az EC kommunikációs igazgató és a barátnője az egyik magyarfenesi vetítésen. Természetesen EC-maszk is van. Hivatalos TIFF fotó.

Sokan gondolták egy kicsit tovább az egyszerű fekete maszkot.

Egyszerű print.
Nekünk a Mad Max jutott először eszünkbe róla, de hátha van nektek jobb tippetek!
Fogalmunk sincs, hogy ki van a képen, de nagyon komolyan gondolta a maszkviselést, szóval lefotóztuk.
Igazából csak egyvalaki gondolta nála is komolyabban, de együtt voltak. Nyakban fityegő nincs, szóval nem meghívottak, szervezők vagy önkéntesek. Egyszerű fesztiválozók, akik kihasználták a vörös szőnyeget.

Aztán voltak játékosabb maszkok is, bár mi soha nem értettük, hogy miért vannak…

Mesehősökben annyira nem vagyunk otthon, aki vágja, hogy mit láthatunk a képen, dobhat egy hozzászólást.
Mosolygós rendre igazítás.

Jöjjön még néhány egyedibb darab a gáláról, illetve a fesztiválról.

Hivatalos TIFF fotó.
Hivatalos TIFF fotó.
Hivatalos TIFF fotó.

A TIFF-nek egyébként megvolt a saját maszkkollekciója, sokan azt viselték, nemcsak a gálán, hanem úgy egyáltalán a fesztivál ideje alatt.

Hivatalos TIFF fotó.

De a támogatók is készültek egyedi maszkokkal, nekünk a Regina Maria magánkórház maszkjairól vannak még képeink.

Egyébként meg sokan viseltek standard orvosi maszkot is.

Közülük a moldvai Osoianu-testvérek voltak valószínűleg a leghíresebbek.
Ez egy egyszerűbb változat.
De volt ilyen “vadabb”, speciálisabb maszk is.