Őszi divat: szalagokra szabdalt ruhák

kgy, 2014. október 15. szerda

gareth-pugh

Van, ahol már rojtokká egyszerűsödnek, de 2014 őszének igazi újdonságai a szalagok, amelyek semmilyen formában nem utalnak a két háború közti békeidőre (eléggé összeforrtak a rojtok a Charleston ruhákkal). Most a szalagokra szaggatott ruhákat elegánsan, sportosan-elegánsan kínálják. Természetesen, ezúttal is legtöbbször a táskák, szoknyák, ruhák tobzódnak szalagokban, de új szerepet is kaptak. Giorgio Armani, Fendi terülőmintaként alkalmazza, Armani például mesés blúzt készített – nekem ez a kedvencem ebben a műfajban.

01-giorgio-armani

A szalagok hossza, szélessége váltakozik. Pelerint, topot, dzsekit készített így Armani; a rá jellemző eleganciát egy pillanatra sem feledtetik.

02-giorgio-armani

Tetszetős darabot találtam Salvatore Ferragamonál is: a szélesebb szalagokkal, izgalmas vonal-mintás alsó ruhával drámai hatást ért el.

03-salvatore-ferragamo

Armani és Ferragamo után magától értetődő, hogy Valentino sem hagyta ki a szalagokat. Sablonos elemzés helyett inkább néhány példát mutatok.

04-valentino

Felsorolásom közel sem teljes, biztosan több francia divatház is van, amely szalagokkal kísérletezett. Ami biztos, kellően provokáló ötlet, és Alber Elbaz sem tudott ellenállni. Van, ahol rojtokká silányítva, van ahol széles sávokra szabdalt rongyokként alkalmazza, de az eredmény minden esetben drámai.

05-lanvin

06-lanvin

Szalagokról szól Mikhael Kors egész kollekciója, nem hiába szerepel reklámkampányában.

07-mikhael-kors

A New York-i divatház a szalagokat – jellemzően – az utcai viseletre szabta.

08-mikhael-kors

Mikhael Kors a szalagos trend stílustanácsadója: kollekciójával bemutatja, miként viseljük utcára, munkahelyre, shopingra, partira. Sőt, pénztárca-barát tippje is van: ha tetszik a trend, de nincs lehetőséged sokat beruházni, elég egy rojtokba, szalagokba burkolt táska, vagy egyszerűen XXL-es sál XXL-es rojtokkal. (A táska itt alkalmi viselet kiegészítője, és természetesen jól mutat.)

09-mikhael-kors

A Maison Martin Margiela arra példa, hogy a grunge stílushoz is viselhető a szalag, és arra is, hogy minden befektetés nélkül is alkalmazkodhatsz a trendhez – elég az övet, vagy annak egy részét egy keskeny szalaggal helyettesíteni.

10-maison-martin-margiela

A szalagokra szabdalt ruhák nem az őszi divat múló szeszélyei, nyáron visszatérnek. Gareth Pugh jövő nyári kollekciójának is fontos kellékei.

gareth-pugh

És nem a 20-as évek találmányai: Vermeer is ilyet viselt a Festészet művészetében,

vermeer-the-art-of-painting

és Georges de la Tour kártyása is. :)

georges de la tour

Címkék: , , , , , , , , , , ,