Oscar de la Rentaról

kgy, 2014. október 22. szerda

Nincs olyan nemzetközi divatmagazin, amely most ne Oscar de la Rentáról írna post mortem méltatást. A dominikai divattervező kedd hajnalban halt meg, 82 éves volt. Zseniális technikájáért, bájos ruháiért kedvelték, főleg a tengeren túl. Prêt-à-porter-hívő volt, aki azt vallotta, olyan ruhákat kell készíteni, amelyekben a nők jól és szépnek érzik magukat.

Pályafutását korán kezdte: 17 évesen Madridba költözik festészetet tanulni, majd divatillusztrátorként próbál megélni. Az akkori amerikai nagykövet családi összeköttetések révén átlapozza a fiatal Oscar rajzait, ezek alapján lánya, Beatrice Cobot Lodge esküvői ruháját rendeli meg. Ezzel az alkotással kezdődik Oscar de la Renta divattervezői pályafutása, a ruhát a Life is közli 1956 júniusában.

01-oscar-de-la-renta

Nem sokkal ezután Cristóbal Balenciaga tanítványa lesz – elképzelhetőnek tartom, ez a tanulóidőszak meghatározta Oscar de la Renta pályáját. Balenciaga után a Lanvin-ház szerződteti, itt szabó asszisztensként dolgozik úgy, hogy a szerződés megkötésekor fogalma sem volt a szabászatról. Rövid párizsi gyakornokoskodás után, 1963-ban New Yorkba utazik, Elizabeth Ardennél helyezkedik el. Két évvel később saját divatházat nyit. Ezek itt az Oscar de la Renta brand első modelljei 1967-ből.

02-oscar-de-la-renta

Oscar de la Renta a Fehérházhoz hű divattervező. Ruháit Jackie Kennedy is viselte, például ezt is a dominikai tervező varrta.

03-oscar-de-la-renta

De ő tervezte Nancy Reagan, Hillary Clinton, Laura Bush némelyik ruháját, és természetesen a jelenlegi first lady, Michelle Obama is van, amikor Oscar de la Renta ruhát visel. Ebben a pirosban 2011-ben vett részt protokolláris rendezvényen.

04-oscar-de-la-renta

De la Renta Hollywood nagy kedvence: Carrie Bradshaw (azaz Sarah Jessica Parker), a Szex és New York főhőse többször kápráztatja rajongóit és nézőit az amerikai divatház remekeivel.

05-oscar-de-la-renta

… és persze, nem múlik el úgy Golden Globe vagy Oscar-gála, hogy legalább egy sztár ne Oscar de la Rentát viselne. Ez az idei gálákra is jellemző volt. (Jennifer Garner, balról, az Oscar-díjak kiosztására, Michelle Dockery, jobbról, az Arany Glóbusz-gálán jelent meg de la Renta ruhában.)

06-oscar-de-la-renta

Bármelyik nemzetközi divatportálon megtaláljátok a dominikai tervező utolsó, jövő nyári kollekcióját, én mégis bemutatok néhányat. Azok, amelyek szerintem a legjellemzőbbek Oscar de la Rentára.

oscar-de-la-renta

A New York-i divatház új tervezője Peter Copping, november 3-án veszi át hivatalát, első kollekcióját a téli divatheteken mutatják be. Egy éve John Galliano is szóba került, de állítólag azért nem visit website szerződtették az Oscar de la Renta-ház vezető divattervezőjeként, mert Galliano csapatával (mesterszabókkal) költözött volna New Yorkba, és menesztette volna Oscar de la Renta szakembereit.

(Az is a napokban derült ki, hogy végre Gallianót is alkalmazzák, a Maison Martin Margiela vezető divattervezője lesz.)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,