Origami: a divatvilág rögeszméje?

kgy, 2012. november 21. szerda

Ki sem megy divatból az Ázsia-style, amióta sokat nyom a latban a kínai vásárlóközönség. Minden szezonban valami olyant is feldogoz a divatvilág, ami az ázsiaiakhoz áll közel: a mandarin-viseletet, a Mao-ruhát, az élénk virágokat csillogó selymen, stb. Jövő nyárra a kimonó az inspirációs forrása a kollekciók egy részének. Ehhez az irányzathoz zárkózott fel Emilio Pucci, Dries Van Noten, Haider Ackermann, Lanvin, Aquilano.Rimondi, John Galliano és természetesen ide kell sorolnunk Pradat is. Mindegyik a maga nemében izgalmas kollekció, most mégsem térek ki arra, hogy ki-ki miként emelte át az ázsiai viseletet, önmagán átszűrve mi újat hozott a divatvilágba. Így arról sem írok, hogy Prada milyen nagyszerűen ötvözte Andy Warhol-t, a hatvanas éveket és a japán tradíciókat. Engem ugyanis Prada inkább azzal nyert meg, hogy nem csak a japán hagyományos viseletből merítkezett, hanem a japán ősi művészetet, az origamit is alkalmazta kollekciójában.

A korábbi évek kísérleteitől abban különbözik a Pradaé, hogy ezúttal visszafogott, minimalista díszítőmotívumok az origamik. (A hajtogatott virágok csak a kollekció második részét dominálják.)

Nem is biztos, hogy Prada origamiai a szó szoros értelmében azok, hiszen a japán hagyományok szerint ez a hajtogatás művészete, amelybe nem fér bele sem a vágás, sem a hasítás. Az igazi origamikat egyetlen lapból hajtogatják, a Prada virágainál azonban vitatható, hogy ezt az alapelvet tiszteletben tartották. De ez ebben az esetben nem is fontos.

Az origami jó ideje provokálja a divattervezőket: egy éve ezzel kísérletezik Issey Miyake. A brandnek tavaly új vonala jelent meg, az 132 5. ISSEY MIYAKE, ami újrahasznosított textíliákból origami-ruhákat gyárt. A japán designer egy kutatócsoporttal software-t fejlesztett ki, amelynek segítségével gyártani kezdték a különlegességeket. Ezek a ruhák ugyanis összehajtogatva valódi origamik.

Két éve Mauricio Velasquez Posada alkalmazta az origami-technikát: ruhákat hajtogatott az origamik logikájával. Akkoriban elég sok elismerést kapott, de voltak olyanok is, akik vitatták, hogy a ruhák kényelmesek, egyáltalán viselhetők. Pedig itt nem a viselhetőségen volt a hangsúly, hanem a kísérlet zsenialitásán.

Mindegyik lélegzetelállító alkotás, de mintha egyik sem szárnyalná túl – látványban – a Christian Dior 2007-es nyári couture-kollekciót. John Galliano akkor még ünnepelt divattervező volt, ez a kollekciója pedig minden részletében pazar.

Az origami nem csak látványa miatt fontos a divatban, hanem technikája miatt is. A modern szabástechnikák ugyanis az origami-logikát emelik át, és a hajtogatás egyszerűbb formájával gyártják le a legbonyolultabb avantgarde darabok szabásmintáit. Erre az elméletre építi például sorozatát Tomoko Nakamichi. Könyvei minden divatiskolában kötelező olvasmányok, s példáival gyakran találkozunk a kezdő divattervezők munkáiban.

….talán teljesen most sem értem, a divattervezők miért térnek vissza időről időre az origamihoz? Azt hiszem, a hajtogatás iránti gyengeségből.

Címkék: , , , , , , , , , , ,