Ó, azok a húszas évek!

x2, 2012. szeptember 9. vasárnap

Az idei szezonban reneszánszát éli a majd’ száz évvel ezelőtti divat. A kifutókról már az üzletekbe is elérkeztek az 1920-as évek stílusában újragondolt ruhák és kiegészítők a rojtos koktélruháktól a fejpántokig.

Az első világháború alatti és az azt követő időszakban gyökeres változáson ment át a női minta(kép). A nők addigi nagyonkonzervatív, szigorúan meghatározott és szabályzott társadalmi funkciója (amely nagyjából kimerült a dekorációs és (szülő)anyai szerepben) nagymértékben feloldódott, és a nők a fűzővel, a krinolinnal és az elől-hátul kipárnázott, földig érő ruhákkal együtt megszabadultak az őket szűk keretek közé szorító társadalmi szabályok és elvárások képzeletbeli fűzőjétől is. A modern kori divat kezdetét jelentette ez az évtized, a nők rövid(ebb) szoknyát, sőt nadrágot kezdtek hordani (minő hallatlan dolog!), a férfiak pedig ugyancsak nyitottak az addigi nagyonformális öltözetek helyett a sportosabb ruhák irányába.

hangolónak:


A nagy nyitás nem az egyik napról a másikra történt. Míg a húszas évek első felében kétkedve és fenntartással fogadták az újdonságokat, csupán néhány év kellett ahhoz, hogy felpörögjön a gépezet. Virágzik a gazdaság és az ipar, az art deco, a jazz és a film noir fénykorában vagyunk! A modern nő ünnepli a felszabadulást: szembemegy minden addigi kötöttséggel, autót vezet, rövidre vágja a haját, sutba dobja a fűzőt és a legújabb divat szerint való kényelmes ruhákban jár, művészetekről és politikáról cseveg, sportol, moziba és csillogó partikra jár, ahol a módi a charleston, a foxtrott és persze a jazz minden mennyiségben, ha meg épp nem táncol, pezsgőzik és a legjóképűbb urakkal flörtöl egymás után. Ó, azok a húszas évek!A dzsesszkorszaknak olyan divattörténetileg meghatározó vívmányai voltak, mint a nylonharisnya, a matt selyem, a tweed, a ruhák ejtett csípővonala és bő szabása, a fejre simuló (filc)kalapok és gazdagon díszített fejpántok, a fürdőruha, a szoknyák rövidülésével középpontba került a női láb és a cipő, divatos lett a fiús(abb) öltözközés, a rövidebb haj – megszületett a bob, a Marcel hullám és a fiúsan rövidre vágott és fejre simított Eton frizura, a vakolatnyi smink: hófehér bőr, vékony szemöldök, cseresznyeszáj… A kor szépségideálja a garçonne (angolosan a flapper look) lett, a független, dolgozó, lendületes, fiúsan nőies és a szabad szerelemnek hódoló lány. Az akkori divatos ruhák nem emelték ki a csípőt, a derék vonalát és a mellek domborulatát sem, sokan viseltek halcsontos mídert a ruhák alatt, amelynek szerepe a has és a mellek leszorítása, az alak fiúsabbá tétele volt. Emellett az egzotikus, a keleties stílus is teret hódított a kor régészet-, Kelet- és Egyiptom-mániája nyomán.

Louise Brooks a kor egyik nagy sztárja és nőideálja volt

a Marcel hullám

A húszas években több olyan divattervezőnő kezdett alkotni, akik máig egyik legmeghatározóbb alakjai a modern divatnak. Elsőként meg kell említeni Gabrielle “Coco” Chanelt: neki köszönhetjük többek között a dzsörzé kiskosztümöt, a kis fekete ruhát, a Chanel No.5 illatot, a bizsu ékszerek divatossá tételét és még megannyi új szabásvonalat. Jeanne Lanvin kalapkészítőként kezdte a pályafutását, aztán megalapította a Lanvin divatházat, Salvatore Ferragamo csodás cipőket tervezett, Jean Patou divatba hozta a geometrikus mintákat, a teniszszoknyát, a kardigánt és neki tulajdonítják a “dizájner” nyakkendő azaz a különféle anyagú és mintájú nyakravaló megalkotását is az addigi egyszerű fekete helyett. Coco Chanel legnagyobb riválisa az olasz tervezőnő, Elsa Schiaparelli volt. Az általa tervezett ruhák már-már műalkotások voltak, fénykorát a későbbi években-évtizedekben érte el igazán. Nagy hatással volt rá a későbbi kor szürrealista és dadaista művészete, na meg  jóbarátja, Salvator Dalí.

Bár a 20-as évek a nők forradalma volt, azért a háború után a férfidivat is változáson ment keresztül, de ez a változás lassabb és csendesebb volt. Divatossá váltak a sötétkék, a drapp és a szürke zakók hajszálcsíkos változatban kétsoros gombolással, de készültek kockás és egyéb kismintás anyagokból is öltönyök. A sport elterjedése az ő öltözködésüket is befolyásolta. Az ő ruhásszekrényükben is megjelent a tweedanyag, melyből hátul övvel összehúzott sportzakókat készítettek az erősebbik nem számára. Sportos kabátot is hordtak a férfiak, amelyet trencskó-nak neveztek. Hódítottak a mellények, a kardigánok és a kötött pulóverek is. A mellényt napközben inkább a kötött pulóverek váltották fel. Az oxfordi diákoknak köszönhetően divatos lett a flanelnadrág, lassan a férfiak is megszabadultak az eddigi divat kötöttségeitől. 1925 körül a nadrágok derekát magasra emelték, és a nadrágok hajtókát kaptak. Az urak is zselével formázták a hajukat, amit középen választottak el, és szorosan a fejre fésültek. Kalapot hordtak, de a cilinder teljesen divatjamúltnak számított. Viszont nagy szerepet kapott a nyakkendő, amely a divatosság elengedhetetlen kelléke lett. (forrás)

A 2012-es szezon a Jazz Age nagy visszatéréséről szól az ejtett derekú és rojtos ruháktól az India-inspirálta Chanel bemutatón át egészen a női és férfi hajviseletekig, kiegészítőkig.

Lagerfeld papa fotósorozata a márciusi Harper’s Bazaar számára
ugyancsak a húszas évek hangulatát idézi:

Aki kedvet kapott mindehhez és szeretne időutazni egy kicsit, belefeledkezni egy kicsit a korszak hangulatába, csodálni az akkori ruhákat, (élet)stílust, azoknak ajánlom a következő – nem szigorúan csak a húszas évekhez kapcsolódó, de hangulatukban teljesen passzoló – filmeket (IMDb linkekkel):

The Artist
The Great Gatsby
(a regényt is)
The Loss of a Teardrop Diamond
Midnight in Paris
W.E.

The King’s Speech
Changeling
Coco Chanel & Igor Stravinsky
Coco Avant Chanel
Brideshead Revisited
Boardwalk Empire
(sorozat)
Downton Abbey (sorozat)
Upstairs Downstairs (sorozat)

képek és felhasznált irodalom: fashionbloglife.com/1920sfashion, fashionising.com, tumblr, harpersbazaar, vanityfair, 1920s.tumblr.com, etsy.com/shop/kambriel, barátunkagoogle

best essays writing service

5 hozzászólás ”

 1. Beti:

  es meg nehany csodas kep egy korabbi bejegyzesbol: http://pinkdama.egologo.transindex.ro/idoutazas/

 2. Bali:

  köszönjük!!!

 3. kövi sára:

  La Garçonne :)

 4. Anna:

  Az ‘Upstairs Downstairs’ legújabb (tegnapi) részében a cselekmény egyik szálán épp a nájlonharisnyáról van szó, hogy milyen csodálatos új találmány.

  (Upstairs Downstairs 2×04 screenshot)

 5. Emese:

  szép bejegyzés :-) nagyon tetszett