Mutasd a ruhád, megmondom, lesz-e belőled elnök!

admin, 2019. november 1. péntek

Senki nem lehet úgy egy ország vezetője, hogy a kommunikációja nincs megtervezve a legutolsó Instagram-sztoriig. És ennek a kommunikációnak mindenképp része a divat, tehát az is, hogy mit visel a jelölt a hivatalos megjelenései alkalmával. Ezt néztük meg az egy hét múlva esedékes elnökválasztás apropóján. Előtte azonban még jöjjön egy kép kedvcsinálónak:

Résztvevők: a román politikába a PRO Románia élén visszaejtőernyőző Victor Ponta, a PMP-elnök Eugen Tomac, a friss miniszterelnök-várományos Ludovic Orban, Klaus Johannis, aki csak Klaus Johannis és Dan Barna, az USR elnöke.

Mostani összeállításunkban csak egy alapvetésünk volt: minden esetben a hivatalos kommunikációs csatornájukról választottunk képet, ami Johannis kivételével csak a Facebook. Tehát csak olyan eseményeken készült fotók kerültek be, amelyekkel a jelöltek hivatalosan is üzenni akarnak magukról. Összesen 14 jelölt közül lehet választani az államelnök-választáson, de mindegyiket nem elemeztük külön, részint azért sem, minél kisebb az esélye egy jelöltnek a nyerésre, annál kisebb a kampánya is.

Klaus Johannis

A hivatalban lévő elnök divatszempontból elkeserítően egyhangú, tőle aztán igazán nem számíthatunk semmi meglepőre, ami nem is biztos, hogy baj egy államelnöknél – de ez már nem a mi témánk. Johannisról egy kép épp annyit mond, mint száz. Az is kisebbfajta csoda lenne, ha hivatalos, publikus eseményein nem a kék valamelyik árnyalatában viselne nyakkendőt. Viszont – és ez nem mondható el általában a politikusokról -, tudja, hogyan kell egy öltönyt viselni, a nadrágja alja nem lötyög rettenetesen, és még véletlenül sem lóg túl a zakó ujja az ingen. Pont olyan, amilyennek egy németet a sztereotípiák alapján sokan elképzelünk: pontos és alapos.

Egy szívünkhöz közelálló helyről mutatjuk meg Klaus Johannis alapszettjét

Hogy nem csak egy nyakkendője van, az erről a képről is látszik. Viszont szigorúan a kéknek egy árnyalatát viseli

Ha hideg van, akkor még befigyel egy egyszerű szabású szövetkabát is

A kampányidőszak egyik kivételes pillanata, amikor Johannis nem az öltöny és nyakkendő kombinációjában jelent meg. Ez Japánban történt, az új császár beiktatásán, és valószínűleg előírás volt a frakk viselése

Dan Barna

Az ő öltözködésében sincs semmi látványos, pont azt hozza, amit elvárnánk tőle. Nem annyira kiszámítható, mint Johannis, a nyakkendő színét és a zakó árnyalatát azért váltogatja, de tőle sem számíthatunk semmi olyanra, amire két hét múlva még emlékezni fogunk. Viszont legalább tudja viselni a zakót, még véletlenül sem gombolná be a zakója mindkét gombját, csak a felsőt, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Nem annyira pontos, mint az elnök, néha becsúszik egy-egy alulméretezett zakó is, de nem is akarja ezt az érzetet kelteni bennünk, hogy mindig olyannak kell lennie, mintha skatulyából vették volna elő. Az USR fiatalos szavazótáborának is leginkább farmerrel és a nyakkendő elhagyásával igyekszik megfelelni.

Dan Barna átalakulása. A lazaság nem egy esetben azzal is együtt jár, hogy cuki kutyákkal készülnek közös képek. Szeretném külön felhívni a figyelmet a Camper-cipőre

A farmer-zakó-fehér ing egy általános Barna viselet a kampányban

Amikor egy kicsit hivatalosabbnak akar látszani, akkor nyakkendőt is köt melléjük

Dan Barna alapvetően jól hordja az öltönyt. Viszont most is becsúszott egy apró eltérés a standardtól, ki tudja, hogy mi az?

Ezt csak azért, hogy a nadrágja hosszáról is legyen kép, amire talán a leginkább figyel az egész mezőnyből

Kelemen Hunor

Pont olyan, ahogyan a nagykönyvben a laza politikust elképzelik a kommunikációs szakemberek, különös tekintettel a nyakkendőre és a farmerre, amit már ugye Barnánál is láttunk. Nyakkendőt azokon az ünnepélyes eseményeken kívül, amikor kifejezetten szükséges, soha nem visel. Legáltalánosabb az ing-farmer-zakó szentháromság, néha befigyel még egy utcai sportcipő, ami ugyan nem New Balance (már amennyire a képeken látszik), ahogyan az RMDSZ-es körökben most bevett, de ahhoz hasonló. A képeken viszonylag gyakran visel baseball-sapkát, a korábbi években már csodált kalapgyűjteményének darabjai még nem kerültek elő. Amiben szerintünk csak részbe ludas az eddigi meglepően kellemes időjárás, mert kevésbé is passzolnának a “fiatalos/laza” politikus képéhez. Magyarosnak tartott vitézkötésest legalább eddig még nem viselt, valószínűleg ő is pontosan tudja, hogy mindenki kampányfogásnak gondolná.

Egy átlagos Kelemen Hunor-szett a kampányban

Néha előfordul, hogy leveti a zakóját is. Kelemen az egyik olyan jelölt, aki szívesen visel csíkos inget

Néha pedig bőrkabátra (legalábbis a képről annak tűnik) cseréli a szövetzakót

A lazára vett stílushoz idén baseball sapka jár

A nagyon hivatalos Kelemen Hunor Aradon tiszteleg a vértanúk előtt

Viorică Dăncilă

Nem egy merkelien száraz politikus, aki a férfi politikusok stílusát konvertálja nőiesre. Mondjuk ez egy román politikusnőtől meglepő is lenne, mert általában a divatban is felvállalják a nemüket. Nem kell félreérteni, nem akar szexszimbólum lenni, mint egykoron Udrea, mert az csak nevetséges lenne, de a jól öltözött romániai nő életérzést próbálja hozni a jól kiválasztott kiskosztümökkel, egy-egy emlékezetes brossal. Viszonylag gyakran vállal giccsbe hajló, népi motívumokkal díszített ruhát, és kosztümjei is át-át lendülnek az egyszerű szabású visszafogott darabokon, de nem túlzók vagy kifejezetten ízléstelenek. És lehet, hogy pont ez kell a szavazóbázisának, mert nagyon úgy néz ki, mint akinek alaposan kitalálták az imidzsét.

Komoly, felelősségteljes, határozott nőnek tűnik a korábbi miniszterelnök. Az aszimmetrikus záródású kosztümkabát mégsem unalmas

Gyakran dobja fel a szettjét brossal

Stílusában és megjelenéseiben leginkább az egyszerű falusi nép (városra került) lányaként pozicionálják…

… aki gyakran visel népies díszítésű darabokat is. Érdekesség, hogy a mellén látható szív alakú bross a kampánylogójának egy feldolgozása

És eddig a nevéhez kapcsolható a kampány egyik leghangosabb (divat)pillanata, egy biciklizés, na de milyen biciklivel! Ugye, érthető, hogy miért nincsenek véletlenek a korábbi miniszterelnök körül…

Az idei kampány legstílusosabb kiegészítője eddig egyértelműen a Bákó kerülőútján használt bicikli

Ramona Ioana Bruynseels

Ha már a női elnökjelöltnél tartottunk, akkor rögtön mutatom is a következőt. Kevésbe kiszámítható, jobban váltakoznak a stílusok, mint Dăncilă esetében, de nem is akkora a tét, mint az ügyvivő miniszterelnöknél. Kifejezetten szeretjük, hogy nem csak a kosztümök fértek be a ruhatárába, változatosan váltogatja a különböző ingeket, zakókat és ruhákat, és ha a helyzet úgy követeli, akkor még egy továbbgondolt iet is felvesz.

Bruynseels kampánystílusa sokkal kevésbé egységes. A kosztümtől a ruháig sok minden belefér

A kampányanyagokon ő is a hivatalosabbnak tűnő megjelenést, és ezzel a kosztümöt választotta. Hasonlót, mint amivel ezen a képen is szerepel.

Ha ki kell menni az emberek közé, akkor már sokkal változatosabb a stílusa

Izgalmasan választ ruhákat

Ez az egyik kedvencünk az idei kampányban

És az említett továbbgondolt ie inget is beteszem

Theodor Paleologu

Az öltözködésben is hozza a tanárbácsis, klasszikus értelmiségi figurát, akit csak az különböztet meg a nagyon átlagostól, hogy – rendszeresen – zsebkendőt hord a zakója felső zsebében. Ahhoz képest, hogy stabil 5 százalékon felüli párt jelöltje, alig látszik a hivatalos felületein, hogy kampányol.

A Facebook-posztok alapján azért látszik, hogy ki mennyire veszi komolyan a kampányt. A PMP azért korántsem

Paleologu a zakója méretében is hozza a tanárbácsis stílust

Mircea Diaconu

A színészből lett politikus igazi régi vágású, romániai nagypapafigurának tűnik. Amilyen nyakkendőket visel, ahogyan, mindenki mástól eltérően, rendszeresen mellényt vesz a zakó alá, mind erről árulkodik. És az is, ahogyan a túlméretezett nadrágját viseli vagy ahogyan nem mindig áll rajta tökéletesen a zakó.

Ahhoz képest, hogy Diaconu mögött a PRO Románia és ALDE is felsorakozott, ez nem nagyon látszik a kampányán. Eléggé öntörvényűnek tűnik, és hozza a saját, tatás stílusát is

Diaconu igazi régi vágású úriembernek tűnik, és nem csak a kampányban

Az elnökválasztás egyszázalékos statisztáit most nem vesszük mind végig, helyette inkább a romániai politikai élet meghatározó szereplőire vetünk még egy-egy rövid pillantást.

BÓNUSZ!

Ludovic Orban

Ha választásra készülne, akkor a miniszterelnöki szék várományosa nagyon belesimulna a környezetébe. Átlagosan unalmas, aki általában – mint Romániában szokás – egy számmal nagyobb öltönyt visel. Az egyetlen feltűnő vele kapcsolatban mostanában a PNL-sárga nyakkendője.

A PNL rendesen tolja Johannis szekerét, talán csak a Dan Barna mögött álló USR PLUS szövetség, illetve a PSD kampányol ennyire erősen. Nyilván nem véletlen, mert ők a legesélyesebbek a második fordulóra. A kinevezett miniszterelnök is leggyakrabban Johannis mellett jelenik meg

Nem tűnik egy karizmatikus, látványos stílusú politikusnak, talán csak a sárga nyakkendő az egyetlen, ami kiemeli a tömegből. Olyat azért ritkán vesznek fel az emberek

Orbán ilyen, ha laza

Raluca Turcan

Még egy kicsit folytatom a PNL-s sort. Az aktív politikai mezőny egyik legkarakteresebb szereplője, akin látszik, tisztában van azzal, hogy mi áll jól a magasságának és a testalkatának. És aszerint részesíti előnyben az általában magasított derekú, bő szárú nadrágot egy könnyű blúzzal, amire ha szükséges, még a zakót is felveszi.

Ha magassarkút húz, márpedig általában a hivatalosabb megjelenései alkalmával azt visel, akkor Turcan kifejezetten magas (amúgy a Google szerint 177 centi, és ehhez jön hozzá a magassarkú). Ezen a képen is jól látszik, hogy csak a hórihorgas Johannis emelkedik fölé. És ennek megfelelően alakította a stílusát

Szoknyában például szinte soha nem jelenik meg, mert valószínűleg ő is tudja, hogy a magas és vékony testalkatával a kosztüm nagyon nem találna

És gyakran visel magasított nyakú blúzokat, valószínűleg szintén az alkati adottságok miatt

Egy tipikus Raluca Turcan felső

Ha csak a Facebook-oldalaik alapján kellene ítéljünk, akkor valószínűleg Johannis másodszor is megnyeri. A második fordulóban pedig Viorică Dăncilă lesz az ellenfele

Bónusznak, mert hivatalosan nem politikus, még be lehetne tenni a pozitív példák közé a Román Korona Őrét, Margit hercegnőt (vagy a fene tudja, hogy még herceg-e), de talán róla egyszer majd egy külön posztban emlékezünk meg.

Címkék: , ,