Mit viseljünk egy esküvőn?

Anna, 2012. június 23. szombat

A nyár beköszöntével kezdetét vette az esküvőszezon is. Menyasszonyi ruhákról már írtunk nem is olyan rég (itt és itt), most nézzük azt az esetet, ha vendégként és nem főszereplőként veszünk részt a nagy eseményen.

A fiatal párt ismerve nagyjából azt is könnyen betájolhatjuk, hogy mennyire lesz formális, laza vagy bohém az esemény. Ha valamilyen elvárt dress code lesz érvényben, akkor azt jelzik már a meghívón, illetve a ruhaválasztás szempontjából az sem elhanyagolható, hogy mikor (pl. napközben vagy este) és hol (városban, vidéken, tóparton, kerti partin, stb.) tartják a ceremóniát. A esküvő előtti napokban nem árt a várható időjárásról is tájékozódni, hiszen nem mindegy, hogy zuhogó eső vagy kánikula lesz aznap.

A nálunk szokásos egésznapos (+/- éjszakás) ünnepségek, főként a nagy nyári melegben, gondos tervezést igényelnek, ami az öltözéket és az előkészületeket illeti. Néhány ötlet és jótanács:

Hölgyeknek

• Ha elegáns (formal) eseményre készülünk, akkor lehet koktélruha, ujjatlan miniruha, esetleg kiskosztüm. Az illendőség és az elegancia szabályai szerint kerülendő a nagyon rövid szoknya, illetve a templomi ceremónián a fedetlen váll és a nagyon mély dekoltázs. (Ilyen esetben elég egy kendő vagy boleró, és meg van oldva a dolog.)

• Egy elegáns esküvőn akár kis, a ruhánkhoz illő kalapot is viselhetünk, ami jó szolgálatot tehet a tűző napon is.

• A ruha kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az alakunkat és életkorunkat. A ruha színének kiválasztásakor a hajszínünket, bőrünk tónusát is.

• Hosszú ruhát, estélyit is választhatunk, főleg ha éjszakába nyúló lakodalomba vagyunk hivatalosak. A csillogó, csillámos vagy fémes anyagok is inkább estére valók.

• Egy kevésbé formális esküvőre egy könnyű nyári ruha a legmegfelelőbb választás. (Attól a fényes szatén, korszettes, kissé közönséges estélyitől (erős “alkalmi” sminkkel és “művészi” kontykölteménnyel párosítva), amely nagyjából minden esküvőn kísért, engem kiráz a hideg. A másik gyakori (főleg idősebb hölgyek körében népszerű) összeállítás a magyaros/népies hosszúruha (illyefalvi style), ami teljesen rendben van egy ilyen stílusú esküvőn, de igazán ennél stílusosabban is lehetne választani.)

• Nyárra inkább a világos színeket, pasztelleket, halvány árnyalatokat ajánjuk. A virágos, apró mintás, pöttyös, csipkével vagy madeira hímzéssel díszített darabok nagyon nőiesek tudnak lenni. A nagyon feltűnő, élénk vagy sötét színekkel, vagy a hatalmas, feltűnő mintákkal csak óvatosan, a masszív colour blockinggal szintén. De mindenki cselekedjen belátása szerint :)

• A nap a fiatal párról szól. Ne öltözzük túl őket és ne irányítsuk a figyelmet magunkra egy nagyon feltűnő viselettel. A kevesebb több szabály most is érvényes, de nem a ruha anyagmennyiségére. A klub- vagy túl kihívó öltözet nem illő.

• Fehéret (vagy a menyasszonyi ruha színét, pl. elefántcsontszínt) nem illik választani, mert az a menyasszonyé. Régebb teljesen pirosat sem (az új asszony menyecskeruhája piros) vagy teljesen feketét (mert az a gyász színe, az esküvő pedig az öröm ünnepe) sem volt illő viselni, de az utóbbi időben egyre kevésbé szigorú szabály ez.

• Általános szabály, hogy az ékszer a ruhával, a táska a cipővel kell találjon, és az összkép legyen kellemes.

• Ha van rá lehetőség, akkor az esküvői ceremónia és a lakodalom között akár át is lehet öltözni. Mindenesetre nem árt, ha van nálunk papírzsebkendő, frissítő törlőkendő, mattító púder és esetleg csereharisnya.

Uraknak

• Nappali eseményre világos vagy sötét színű zakó, estére sötét illik, hozzáillő cipővel és zoknival.

• Fehér inggel nem lehet mellétrafálni. Az esemény ünnepélyességéből adódóan illik nyakkendőt kötni. Személy szerint csokornyakkendő-párti vagyok (mondjuk azt viselni tudni kell), de a sima is tökéletes. Párok esetében a viselet ízléses összehangolása illik, azaz összehangolni a nyakkendő színét a nő ruhájának színével.

• A teljesen fehér öltöny fehér cipővel még a vőlegény számára is merész választás, vendégként jobb kihagyni az ilyet.

• Stílusos és nagyon menő a bal oldali mellzsebbe tett díszzsebkendő. Ennek színét, anyagát és mintáját viszont gondosan meg kell választani.

• Ha nagy melegre van kilátás, jobb bepakolni egy csereinget is. Az átizzadt ing látványa egyszerűen elfogadhatatlan. A frissítő törlőkendő pedig ott van az asszony táskájában. :)

képek: pinterest, weddingprogramidea.net

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás ”

 1. bajszos nő:

  Továbbra is gyűlölöm a dresszkódot, és remélem, az én esküvőm lesz az, ahova egyáltalán nincs kikötve, hogy ki miben jöjjön. Csak attól félek, az ismerőseim nem lesznek elég bátrak pl. rövidnadrágot húzni. Ha meg elmondom, hogy gyerekek, ne vegyetek kisestélyit, én is megszabom a dresszkódot, s ezt sem akarom. 22-es csapdája, monnyonle az egész.

 2. joe:

  Engem a könnyű nyári ruha verzió vonz, legtöbbször amellett döntök, de van, hogy közelharcot kell vívni érte a családdal, főleg az anyóssal, és a családi béke érdekében előfordul, hogy megadom magam. Köszi a megerősítést, eztán magabiztosabb leszek az érvelésnél :)

 3. kesztió:

  Könnyed, ízléses blúz + nyárias fehér nadrág vagy lezser szoknya.

  A rongyrázás mellőzésével spórolt pénzt pedig adományozni lehetne pl. a hátrányos helyzetű gyermekek iskoláztatására.

 4. V10R1C4:

  Hölgyek, urak, pont most voltam hivatalos egy lagzira, ahol aztán se dresszkód, sesemmi nem volt, olyannyira, hogy az egyik vendés+zenész funkciót betöltő úriember _aznap_ írt, hogy van-e kedvem menni. Még dohogtam is, hogy ne csesszé már ki velem, lagzira, mégis mit vegyek fel, azt se tudják ki vagyok stb… de végül is voltak ismerősök, mondjuk a “ki vagyok” témakörben szerintem egész érdekes megoldások születtek volna, de éérted, láttak már máshol, szóltak hozzám vaegy mondatot, nem voltam nekik vadidegen:) Csak akkor is volt az egészben valami vicces.
  Hogy a poszthoz is szóljak, ha én ebben az életben még lagzit szervezek, akkor valószínűleg valahova a civil viselet meg az elegáns közé fogok belőni. Az se normális, hogy mindenki merevített lámpaernyőben imbolyog, de az is fura, ha semmit nem mondok, hogy mégis hogy van-mi van. Valami gesztus szintű dolog kell.

 5. Anna:

  @V10R1C4:
  hogyan lehetne megfogalmazni, kommunikálni ezt az elvárást (nem a legfelelőbb szó ez erre, de…) a meghívottak felé? minden meghívó mellé átadáskor csak nem lehet mondani a szeretettel várunk… stb. után hogy “de azért nagy dolgot ne csináljatok az öltözködésből”, mert lehet még bizonytalanabbak lesznek. sajnos a (bármiféle) dresszkódnak nincs hagyománya errefelé, a legtöbbek csak felöltöznek s oszt’ jóuvan…