Mi várható 2013-ra?

kgy, 2013. január 22. kedd

A jövő havi párizsi bemutatóról például hiányozni fog Alexander McQueen és Cacharel.
A McQueen-ház vezető tervezője, Sarah Burton ikreket vár, a szülés miatt marad el a párizsi divathétről. Azért lesz jövő őszi kollekciója a McQueen-háznak, de ezt csak egy kisebb, 100 fős csapatnak mutatják be. A kifutókra júniusban tér vissza a londoni divatház, a jövő nyári kollekciókat tehát már látni fogjuk. Így egy ideig csak az őszeleji kollekciója nyilvános.
alexander mcqueen
Cacharelnél átszervezések, változtatások, költségmegszorítások lesznek. Új vezetősége választ a ház, sőt a brandet át is nevezik, ezentúl Cacharel Paris lesz, és ezzel az új arculattal, esetleg új tervezőkkel csak ősszel jelenik meg a kifutókon. A jelenlegi felállásban utoljára a nyári modelleket mutatták be.
cacharel
A Givenchy-ház is hasonlóan döntött: couture-kollekciójával nem vesz részt a párizsi divathéten (amely tegnap kezdődött és január 24-ig tart). Givenchy-nak továbbra is lesznek exkluzív darabjai, de megspórolják a bemutató óriási költségeit. Lehet, a gazdasági válságra vannak tekintettel, és méregdrága költeményeiket csak a vásárlóik előtt mutatják be?
givenchy
Ha már a couturier-házaknál tartunk, ezeknek köre bővülni fog: Balenciaga jelentette be tavaly év végén, hogy elindítja az haute couture-vonalat Alexander Wang irányításával. Várhatóan ősszel mutatják be az első kollekciót, hiszen az eheti divateseményeken még nem vesz részt Balenciaga.
Várhatóan a Schiaparelli-ház is újraindul ebben az évben. Bár egyre szkeptikusabb vagyok ,mert a nagy eseményt eredetileg tavaly júliusra tervezték. Ezzel szemben a házról az utolsó hírek ősszel jelentek meg, akkor pedig azt ígérték, februárban indítják újra a Schiaparelli-házat (kiegészítőket, kozmetikumokat és korlátozott példányszámú prêt-à-porter-vonalat ígértek, és azt, hogy a régi székhelyén, a Vendôme-tér 21. szám alatt lesz a ház főhadiszállása). A divatvilág egy hónap múlva mutatja be a jövő őszi kollekcióit, demég nem lehet tudni, ki lesz a ház divattervezője. Pontosan ezért szinte biztos, hogy februárban, a divathetek alatt nem láthatjuk a Schiaparelli logóját.
schiaparelli
Néhány hónapon belül kiderül az is, mi a sorsa Nicolas Ghesquière-nek: saját brandet alapít, átigazol a Chanelhez, vagy beéri valamelyik kisebb divatházzal?
Amit pedig örömmel olvastam: úgy néz ki, visszatér John Galliano. A részleteket még senki nem közölte, csak annyit tudunk, hogy Galliano három hétig Oscar de la Renta műhelyében dolgozik. A Vogue és a Forbes szerint a New York-i divatház egy második esélyt ad Gallianonak. Ha így van, kíváncsi vagyok, milyen lesz Oscar de la Renta Galliano zsenialitásával. Galliano nélkül is jól mutat, de nagyon prêt-à-porter.
oscar de la renta
Aki még hiányozni fog: Anna Piaggi, a fantasztikus divatszakértő, az olasz Vogue szerkesztője. (Nyáron halt meg.)
anna piaggi
Úgy látom, 2013-ban a luxust a maga diszkréciójával kezelik a divattervezők, de a trendekben nagyon is helyük lesz a drága hímzéseknek, a luxust hirdető csillogó köveknek, kristályoknak.

Címkék: , , , , , , , , , , ,