Mi történik a megvásárolt ruhadarabokkal, ha visszaküldjük őket?

admin, 2019. március 20. szerda

A TED előadások között kutatva találtam rá egy kicsit régebben egy nagyon érdekes című videóra: “Where do your online returns go?”, magyarra lefordítva valahogy úgy hangzana, hogy hova kerülnek azok az online megvásárolt termékek, amiket visszaküldünk?

 

Aki kíváncsi az előadásra, az itt megnézheti, kérhető hozzá magyar felirat is.

Egyre többet és egyre többen rendelünk online különböző termékeket. Régebben csak elektronikai cikkeket rendeltem online, mivel csak azokban bíztam meg, hogy ugyanolyanok lesznek, mint az üzletben, ahol kézben is fogtam. Nagyjából másfél éve rájöttem, hogy bizony érdemes más termékeket is online rendelni, mert kedvezőbbek az árak, és ott van a visszaküldési lehetőség is. Fejfájás nélkül.  Mivel futár viszi el tőlünk, majdnem semmilyen utánajárás nem szükségeltetik. Mindenképpen úgy gondoltam, hogy nagyon megéri…

Ugyan sokszor nem éltem a lehetőséggel, de mindig ott volt nyugtatólag, hogyha úgy döntenék, hogy mégsem tartanám meg a vásárolt ruhadarabot, visszaküldhetem.

Embed from Getty Images

Eddig is felmerült bennem, hogy a cégnek nem túlságosan nyereséges, hogy valamit megrendelek, használok (ugyanis nagyon sok helyen 30 napig visszaküldhetem, ha a belső címke ott van a ruhán) és utána ő zokszó nélkül vissza kell térítse a termék árát, ha én nem ejtettem rajta valami hibát. A kérdés pedig az, hogy mi lesz a visszaküldött darabokkal?

Nagyon sok darab landol a kukában, hiszen egy-egy ruha raktározása többe kerül, mint amennyit a ruhadarab egyáltalán ér. Kukában landol. Nem, nem outletben lelünk rá újból, hanem eldobják, ami cseppet sem környezetbarát, vagy elégetik. (Ezek leginkább a fast fashion-re érvényesek, a Gucci nem fogja elégetni a ruháit.). Jobb esetben megtaláljuk az online bolt “outlet” részlegén, ahol jelentősen olcsóbban jutunk hozzá olyan darabokhoz, amiket valaki visszaküldött, ez kicsit hasonló, mint az elektronikai cikkeknél.

Aparna Mehta régen egyfolytában rendelt, néha ugyanazt, több méretben, több színben, majd azokat a ruhadarabokat, amik valami miatt nem voltak megfelelőek, visszaküldte. Míg meg nem tudta, hogy 2 millió tonnányi ruhát égetnek el a cégek évente. (Ez nagyjából annyi, mintha az USA minden lakosa mosott volna egyet az éjjel, s most kidobná a mosott ruhát.)

A vállaltok többsége azért vezette be a visszaküldési lehetőséget (még az EU-s szabályozás előtt), hogy a vásárlók minél többet vásároljanak, viszont azzal csak kevesen számoltak, hogy ezzel az egekbe fog szökni a visszaküldött termékek mennyisége.

Az előadó számos megoldást talált ki arra, hogy mi legyen a megvásárolt ruhákkal, amikre a vásárlónak nincs szüksége, viszont böngészve az itthoni piacot, erre itthon nincs lehetőség. Ezért nekünk maradt az OLX és társai, ha nem szeretnénk visszaküldeni a terméket, de azt se szeretnénk, hogy a nyakunkon maradjon. Ebbe belegondolva megörültem, de aztán rögvest eszembe is jutott, hogy bizony a vásárló jelentőset bukhat a termékkel, hiszen jóval olcsóbban kell értékesítse azt, mint ahogy vásárolta, hiszen másként a nyakán marad… És még nem is beszéltem az utánajárásról és más alternatív költségekről…

Milyen megoldást találhatunk a problémára? Sajnos nekem sincs tuti tippem, mindössze annyi, hogy csak annyi terméket vásároljunk, amennyit kihasználunk, próbáljuk meg megszüntetni “a megvásároltam, mert olcsó volt” vásárlásokat, hogy aztán utána átgondolva a döntést ne kelljen kidobni vagy visszaküldeni a ruhát. Vagy ott van a lehetőség, hogy outletb boltból vásároljunk, ezzel boldoggá téve a környezetet és magunkat egyaránt.

Hiszen mindannyiunk tehetünk egy kicsit a bolygóért, amelyen élünk. És tennünk is kell! 

szerző: Tamás Endre

Címkék: ,