Létezik szabály a színes zokni viselésre? Hát persze!

admin, 2020. február 27. csütörtök

Egyre jobban elterjedtek a színes, mintás zoknik. A jelenség korántsem új keletű, hiszen a férfiak már a ’80-as években is hordtak színes, mintás zoknikat, de valahogy a jelenség a fast-fashion áruházaknak köszönhetően nemrég újra divatba jött.

Persze még mielőtt a szabályokról beszélnénk konkrétan, biztos sokatokban felmerül(het) a kérdés, hogy kinek illik egyáltalán ilyen típusú zoknikat hordania.  Természetesen mindenkinek! 

Boldogan kijelenthetjük, hogy nincsen korhoz kötve az, hogy milyen színű/típusú zoknit viselsz. Leginkább ezt úgy is a közeg határozza meg, ha bankban dolgozol, és túlságosan monotonnak találod a környezeted, vagy csak simán merész akarsz lenni, akkor bátran felvehetsz egy színes zoknit, biztosan bevonzza majd a tekinteteket.

Legegyszerűbben az internetről rendelhetsz zoknikat, viszont fontos az is, hogy milyen a minőségük. Könnyen meglehet, hogy egy műszálas zokniban a keleténél jobban megizzad a lábad, ami igencsak kellemetlen tud lenni, ha szaga is van… Ezért én meleg szívvel tudom ajánlani nektek a következő oldalt, ahol nem csak színesek, hanem jó minőségűek is a zoknik:

Természetesen azt is érdemes megemlíteni, hogy a színes zoknik nem olcsók. De ha úgy döntöttünk, hogy feldobjuk néhány színes darabbal a ruhatárunkat, akkor mindenképpen megéri az “invesztíciót”. Garantáltan nem fogod megbánni.

És akkor most lássuk azokat a szabályokat, amelyeket érdemes megfontolni, ha reggel a voksunkat egy színes zokni mellett tesszük le! Lássuk az általam felállított hármasszabályt!

1.) Ha még nem vagy eléggé magabiztos, nem muszáj rögtön a sárga bánános mintával kezdeni: 

Az elején számomra is teljesen kuriózumnak számított az, hogy mintás zoknit hordjak, nem tudtam, hogy a “hagyományos” szabályok közé (ami ugye az, hogy azonos színű zokni és nadrág) hogyan tudom okosan beilleszteni. Kicsit tartottam attól, hogy túlságosan el fog ütni és hülyének fognak nézni… Szóval az elején egy simább, pl. kék zokni, apró mintával is teljesen megteszi.

2.) Figyelj azért oda a kontrasztra is! 

Mit értek ezalatt? Hogy figyelj oda, hogy mekkora a különbség az egymás mellett levő színek között. Ez lehet a többi ruhadarab színe, vagy akár a saját bőrünk színárnyalata is. Egy best practise: kb. ugyanakkora legyen az árnyalatkülönbség a zokni és a nadrág között, mint amekkora a nadrág és a felsőd között. Persze vannak olyan alkalmak, amikor direkt fel szeretnénk dobni az outfitünket egy színes zoknival, ez ilyen esetekben kivétel, akkor jöhet az erős, sárga zokni is.

3.)  Kezd el bővíteni a ruhatárad színes zoknikkal! 

Csak akkor tudunk ruhával párosítani színes zoknit, ha minél több van belőle. Tehát miután már megszoktad azt, hogy milyen mintájú zoknit, milyen cipővel, ruhával veszel fel, akkor azt ajánlom, hogy bátran kezd kiszorítani a fiókból az egyszínűeket és színesekkel felváltani. Én legújabban azt csinálom, hogy amikor egy egyszínű elhasználódik, kifoszlik stb (sajnos nem tudom megvarrni őket…), vásárolok egy pár színes zoknit a helyébe. Tehát végül csak pótolom a hiányát a másik párnak, csak nem egyszínűvel, hanem színessel.

Természetesen azért fontos, hogy legyenek egyszínű, sötét zoknik is, mivel nagyon elegáns öltöny mellé, ami fekete mondjuk, nem biztos, hogy színes zoknit húznék, de a hétköznapi megjelenésem egyik alapvető darabja lett a színes zokni. Megsúgom, hogy sokszor ezzel derítem jó, vagy jobb kedvre a körülöttem levőket.

 

Tamás Endre