Környezettudatosság H&M módra

Anna, 2012. április 15. vasárnap

Miután hetekkel ezelőtt a H&M bejelentette, hogy április 12-én egy újabb, a környezettudatosság jegyében fogant kollekciót dobnak majd piacra, izgatottan vártuk, hogy milyenek lesznek azok a ruhák, amelyek nemcsak (relatív) olcsók, de stílusosak és környezetbarát módon készültek. Így amint lehetett, közelebbről szemügyre is vettük az új kollekciót az üzletben. Képes gerillariportunk következik.

A kampányszöveg szerint a ruhák teljes mértékben a fenntartható divat koncepciója alapján készültek, újrafelhasznált vagy organikus alapanyagokból. A kollekció az Exclusive Conscious Collection nevet kapta. ‘Exclusive’, ugyanis az izgalmas színeket, szabásvonalakat és anyagokat magas minőséggel párosították. Illetve ‘Conscious’ azaz tudatos, mert minden darab környezetbarát anyagból készült (organikus pamut, újrafelhasznált poliészter és organikus kender). A ruhák jól illeszkednek az idei nyári trendbe: rengeteg a fehér és pasztell darab, bézs, barackrózsaszín, mentazöld,  virágminta, csipke, mind-mind könnyű nyári darabok. Ezek mellett a kollekció része még néhány elegánsabb (koktél)ruha is, amelyek a kampányképek alapján megfizethető luxusdaraboknak ígérkeztek. Mindezeken felbuzdulva nagy reményekkel tértünk be, ám eléggé vegyes érzésekkel távoztunk az üzletből…

(A képek a próbafülkében, sutyiban kommandózva készültek – a minőségük emiatt olyan, amilyen…)

Virágdíszes top

Cukorkapink háromnegyes nadrág és homokszínű fordítottbőr platformcipő

Fehér blézer, masnis kitűzővel

Bal oldalon: halvány barackszínű nyári ruha az évek óta divatos áttört anyagból. Jobbra: ugyanolyan árnyalatú csipkebetétes felső illetve ugyancsak halvány barack alapon virágmintás lapszoknyácska.

Fehér ujjnélküli felső, virágmintával és peplum (bővülő) aljjal meg egy mentazöld nadrág

Balra: barackrózsaszín miniruha, a nyakrészénél és az oldalán csipkebetétekkel, pink táska és nubuk(utánzat) masnis balerinacipők. Jobbra: csipkés nyakú és bőujjú muszlinblúz, fehér rövidradrággal és a szezon slágerének számító cipőmodellel

Csipkebetétes felső ujjatlan változatban és az előbbi cipőhöz passzoló kendervásznas napellenző (vagy valami olyasmi)

Szaténfényű anyagból készült virágmintás miniruha

Akinek a virágos ruha túl sok, van ugyanolyan anyagból felső is. Hátul cipzáras és eléggé szűk, így nem árt, ha van hozzá öltöztetőnőnk is. Amúgy meg egész jól nézett ki élőben. A fehér rövidnadrág is a Conscious Collection része, szerettük azt is.

Banánzöld miniruha, sújtásra hajazó díszítéssel és nyitott hátrésszel. Patentkapcsokkal záródik.

Ugyanolyan színű koktélruha, gyönggyel és flitterrel. Enyhén átlátszó zsákruha elég szörnyű anyagból, leülni benne csak kényelmetlenül lehet.

Ilyen az online katalógusban. Élőben egy csalódás volt.

Szép szabású, virágrátétes, ugyancsak hát nélküli lila ruha. A virágok széle eldolgozatlan és hátul fent a pánt sehogy nem állt jól...

Pedig a kampányfotókon ez volt az egyik legszebb ruha...

 Az anyagok minőségén nem nagyon érződik az exkluzivitás, többnyire csak maga a tudat, hogy bio, öko meg organikus – ez ad(hat) valamelyes plusszot – a szokásos, egy szezonra tervezett élettartamú ruhákkal találkoztunk. A szabásvonalak, színek, modellek a SS2012 trendnek megfelelőek (és minden fast fashion üzletlánc polcain ott vannak). A plusz talán az árcímkén jelenik meg leginkább: a környezettudatos darabok kissé drágábbak, mint a szokványos, fekete márkajelű H&M darabok.

képek: saját illetve hm.com

Címkék: , , , , , , ,

6 hozzászólás ”

 1. Akabelle:

  Az H&M környezettudatosságáról annyit, hogy amikor a válság beütött, az Egyesült Államokban megrongálták, használhatatlanná tették az eladatlan ruhákat, és utána zsákszámra dobták ki.

 2. no para:

  bocs, de nem értem ezt a sz*rt mért kell itt nyomni. ha a hm divatfaktor, akkor en vagyok már másodjara az alternativ pápa. a hm egy olcsó sz*r. olyan gúnya, amit ma megveszel és holnap kidobod, mert semmi jellege nincs, és tönkre is megy. ezenkivül minőségileg sz*r, a varrások feslenek, az anyag bomlik. olyan mint bútorban az ikea. ha valaki öltözni akar, akkor nem ilyen sz*rt vesz magára. ehhez képest van olyan, hogy baron wells, ami made in new york city, és látszik is rajta. csak senki nem ismeri. szóval, ha egy divatblogon a hmet valaki megemliti, az már gáz, és büdős is.

 3. Anna:

  az a jó manapság, hogy mindenki maga dönti el, hogy mit vesz meg és mit vesz fel – a választás a tied.

  a fast fashion (és így a H&M is) éppúgy része a mai divatnak, mint a couture ruhák, a klasszikusnak számító nagy márkák vagy a fiatal, de feltörekvő tervezők ruhái, amelyek az újszerű formával és/vagy a magas minőséggel próbálják növelni a vásárlóik körét. (a fast fashion ruhákról itt is olvasható öt rövid gondolat).

  a Pinkdáma célja, hogy éppoly sokszínű legyen, mint a divat maga.

  köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet a Baron Wells ruhákra – igazán ígéretes fiatal és minőségi márka. viszont úgy gondolom, hogy egy átlagos Pinkdáma olvasó részére még mindig hozzáférhetőbb egy H&M bolt, mint egy külföldi (sőt, tengerentúli) kis designer kínálata.

 4. Bori:

  Tényleg nem nagy dobás ez a Conscious kollekció, legalábbis a képek alapján. A cikkel megspóroltatok nekem egy utat a H&M-be. Köszi :)

 5. Noémi:

  no para, a H&M, bár nem couture márka, a nagy brand-ek és tervezők által képviselt kollekciók mércéjét követi, a szezonális kollekcióik kifogástalanul követik a trendeket, és áraik elérhetőek, tehát sokkal hasznosabb, ha egy hazai divatblogon ezekről postol a szerző:)
  Továbbá, sajnálom, hogy nem lehet kommentbe képet betenni, de az alábbi linken megtekinthető a teljes kollekció, és vannak szebb darabok is, mint amiket te megmutattál (én is vettem párat). Szerintem nagyonjó, hogy egy brand végre figyelembeveszi a környezettudatosok igényeit is:)
  http://www.fashionologie.com/HM-Conscious-Collection-2012-22632923

 6. Anna:

  @Noémi: ha elküldöd a kép(ek) linkjét hozzászólásban, én be tudom ő(ke)t szúrni képként :)