Könyv, amely igazából táska (I.)

Anna, 2012. június 4. hétfő

A book-clutch (magyarul eléggé sután hangzik a könyv-kézitáska) néhány év alatt fogalommá vált a high fashion világában. A mindössze 16 példányban elkészülő táskák különlegességük, jó értelemben vett könyvmolyos varázsuk, a kis darabszámból adódó exkluzivitásuk és 1140 eurós áruk folytán egyhamar hőn áhított kiegészítőkké váltak. Szívem szerint én is tartanék itthon egy könyvtárnyit ezekből a szépségekből…

Kétrészes sorozatunk első bejegyzésében az eredeti, az igazi book-clutch-okról lesz szó.

Hangolónak:

Directed by Spike Jonze and Simon Cahn
Animated By Sylvain Derosne and Léonard Cohen
Created by Olympia le Tan
Stop motion
6min
Best Narrative Short Dallas Videofest

A könyv-amely-igazából-táska megálmodója, Olympia Le-Tan egy születésileg brit, ám ízig-vérig párizsi fiatal kiegészítő-tervező lány, a híres francia illusztrátor, Pierre Le-Tan lánya. 19 évesen Karl Lagerfeldnek dolgozott a Chanel ház design studio-jában, majd hét éven keresztül Gilles Dufour (ugyancsak francia divatisten, a Balmain divatház az ő vezetése alatt lett az egyik legsikkesebb francia prêt-à-porter márka) munkatársa volt. Olympiát mindig is a kiegészítők vonzották, főként a kézzel készült különleges táskákba szeretett igazán bele.

egy érdekes miniinterjú Olympiával ITT

2009. szeptemberében egy nagyon új és nagyon egyedi táskakollekciót mutatott be és kezdett el forgalmazni a saját neve alatt. Olympia kiválasztotta a kedvenc könyveit (imád olvasni különben), és azok első kiadásainak borítóit meghímezve, könyv formájú, teljesen élethű kézitáskákat készített. Ezek voltak a legelső könyv-táskák, a sorozat neve stílusosan ‘Ne ítélj meg egy könyvet annak borítójáról’. A divatkritikusok hada és a nagyközönség is ódákat zengett az ötlet nagyszerűségéről. Azóta ezek a táskák a geek chic alapkövei lettek, instant bölcsészhallgatós-intellektüell fíling egy ilyennel megjelenni bárhol.

Michelle Williams nagy OLT fan

Natalie Portman...

... és Clémence Poésy szintén

Tilda Swinton és Olympia pedig jó barátnők

Bérénice Bejo nemrég Cannes-ban villantott egy OLT táskát

 

A mára már egy kisebb könyvtárnyi különlegesen összeválogatott, ‘az európai és a világirodalom újabb gyöngyszemei’ gyűjteményhez hasonlatos O L-T book-clutch kollekció darabjai még mindig csupán 16-os példányszámban, csakis Liberty of London anyagokkal bélelve, kizárólag kézzel és exkluzív minőségben készülnek el a párizsi műhelyben. Ma már nemcsak első kiadások születnek újra táska formában, hanem a látványosabb borítójú, főként a múlt század derekán megjelent művek is. Az ismertebb címek szinte azonnal el is fogynak a webshopból. “Offline” is lehet OLT darabokat vásárolni (címlista itt), hozzánk legközelebb Svájcban. (Az e-bay-en néha felbukkan egy-egy régebbi “kiadású” táska, és elvileg a hivatalos OLT oldalon is után lehet rendelni.)

És a low buget verzió, ha beleszerettél az OLT book-clutch-okba, de nincs most rá keret:
OLT hűtőmágnesek!
(a kép Olympia tumblr-jéről származik, még sok jóság van ott)

Képek Olympia Le-Tan az olasz irodalmi művek és filmek inspirálta kiállításáról, a “Sei borsette in cerca d’autore” (“Hat táska szerzőt keres”) installációról a firenzei Museo Bellini-ben (idén januárban nyílt meg). A kiállított táskák mellett Max Farago képein olasz filmek híres jelenei elevenednek meg, egy-egy OLT alkotással. A Pitti Palota műkincsei kissé bizarr hátteret adnak ennek a különleges kiállításnak… A kiállítás részletei sok képpel ITT.

♠ az olasz Vogue Olympiával a kiállítás kapcsán készült 3perces videóinterjúja (angolul) ITT

a kísérő fotók egyike (még többért katt a képre)

Végül pedig Olympia Le-Tan két másik, ezúttal nem könyv-témájú, de mókás kistáskája:

képek: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Melyik(ek)et szeretnétek? :)

Címkék: , , , , , ,