Kolozsvár ruhákon: feltűnt már, hogy a Mărăsti negyed egy hosszú orrú nő?

admin, 2014. április 15. kedd

kurtiandiKürti Andi ismét divatbemutatót szervezett, szombaton vonultak „kifutóra” a gyerekek a Kolozsváros–Meseváros nevű, új kollekciójával. A tapstól és nevetéstől hangos eseményen még a gyerkőcök is jól érezték magukat, a visszajelzések szerint szerették a ruhákat, meg is akarták tartani azokat.

Elég rég gondolkodom egy ilyen kollekción. Még a 2010-ben megjelent Kolozsváros? Milyen város? c. munkafüzet tervezésekor merült fel bennem, hogy a várost egy ruhakollekción is meg lehetne örökíteni. De mivel egy elég összetett munkáról volt szó, sokáig elhúzódott” – mesélte Andi a Pinkdámának. Kiegészítette: „A Google térképét nézve jöttem rá, hogy a Hajnal negyednek emberi alakja van. Innen jött, hogy stilizáljam a várost, a formákat pedig telerajzoljam. Mindig is kerestem, csak nehezen találtam a realisztikus és a stilizált közötti határt.”

Míg korábban mesékből és meseregényekből inspirálódva Andi szinte csak gyerekeknek tervezett ruhákat, a mostani kollekciójával már a tinik felé is nyit: „amikor a lányok már kezdenek nőiesedni, de még tulajdonképpen gyerekek”. Állítása szerint elsősorban azért, mert úgy érzi, van egy törés a gyerek és a felnőttdivat között, a tinédzsereknek nem készítenek ruhákat. 

„Alkotásait a gyerekekre jellemző csapongó, bátor és nyílt képzelőerővel érdemes megközelítenünk. Ha pedig átadjuk magunkat az illusztrációknak, rá fogunk ismerni a Sétatérre, ahol a fák vidám, mintás pulóvereket viselnek, az ég-kék, halacskákkal teli Szamosra, a Monostorra, amelyik görbe orrú nőként tekint vissza ránk, vagy a sietős, nagykabátos Hajnal negyedre. A város térképe ezután többé nem csupán az utcahálózatok halmazaként fog megjelenni előttünk, hanem egy hangulatos entitáskén” – írta a kollekciót bemutató szövegében Ujvári Dorottya művészettörténész.

kurtiandi2

 

kurtiandi4

 

kurtiandi5

 

kurtiandi6

 

kurtiandi7

Az új ruhakollekció érdekessége, hogy digitális nyomtatással készültek, így Andi munkái olyan minőségben köszönnek vissza a ruhákon, mintha papírra rajzolta volna őket. Nem vesznek el az apró részletek: a fák törzsébe rejtett fürkésző arcokat vagy a lombkorona között megbúvó piciny madarat fedezhetünk fel, ha alaposan megnézzük. 

Kürti Andrea új kollekciója összhangot teremtett illusztráció és ruhatervezés között. Színvilágában a kék szinte összes árnyalata megjelenik, a türkiztől kezdve az indigóig, a hidegebb hatást pedig ellensúlyozzák a zöldek és téglavörösek”- összegezte bemutatójában Ujvári. 

kurtiandi8

 

kurtiandi10

 

kurtiandi11

 

kurtiandi13

 

Kürti Andi jól megvan a gyerekekkel

Kürti Andi a gyerekekkel

 Fotók: Angyalosi Beáta