BUDAHÁZI: kiegészítők, mint hangulat-indexek

GG, 2008. október 14. kedd

Új sorozatunkban meghívott vendégeink ruhásszekrényét rámoljuk ki. Elsőként Budaházi Attilát, a Csíki Játékszín dramaturgját kértük fel, hogy pakoljon ki nekünk.

Ruhatáram alapja az ing. Íme az egyik adag, vasalatlanul. Néha így kerülnek rám” – mutat a zsúfolt szekrényben sorakozó ruhákra Budaházi.

Van kedvenc mintád? Színed?

A zöldek voltak egy időben, mára többnyire kiszelektálódtak. De ugyanúgy kedvelem a kockásokat, csíkosakat, a bársonyingeket, és van néhány fényesebb darab is. Az egyik zöld, amit a Transindex egyik tagjától megörökölt csíkos nadrággal vettem fel, azért tetszik, mert a felső gomb piros cérnával van felvarrva.

Honnan szerzed be őket?

Az ingek lelőhelye egy nagyszerű nagykárolyi secondhand. Hugo Boss-tól elkezdve, Espriten keresztül egészen Armaniig minden megtalálható itt 2,5-4 lej közötti darabonkénti áron. Gyűjtők a nagytemplom mellett keressék.

Számos, különböző színű bársonynadrágot is találunk a szekrényedben, miért kedveled őket?

Csíkszeredában nyár kivételével minden évszakban viselhetők. Nagyjából megegyezik a szabásvonalúk, mivel méretre varrattam őket, vásárolt anyagokból. Kivéve a sötétkéket, az Fishbone és kedves barátnőmtől, Moldován Orsolyától kaptam. Szinte mindenhez mennek, ingekkel, pulcsikkal, szvetterrel, mellénnyel, hanorákkal párosítom őket.

Egyik kedvenced a piros felső…

A piros hanorák magától jött szembe velem a Philip Russelben, alig két héttel korábban fogalmazódott meg bennem a vágy egy ilyen ruhadarabra. A sztori ott folytatódik, hogy a legutóbbi általam rendezett előadásban, a János Vitézben is hasonló ruhába öltöztettem Kukorica Jancsit, vagyis az őt alakító Kosztándi Zsoltot.

Érdekes modell a csizma, enyhén westernes beütéssel…

Ezek a most ősszel sorra kerülő, nem sportos vágású cipők. Amúgy Csíkszeredában nehéz jó cipőket találni, a csizmára érdekes módon mégis itt akadtam rá. A tavalyi Hugo Boss őszi-téli kollekcióban volt hasonló vágású csizma és nagyon tetszett nekem. Ezért igazán megörültem, amikor Csíkban előhozták a raktárból, hogy ezt a darabot eddig senki sem kérte.

A nadrágtartó nem megszokott viselet manapság.… Miért tetszett meg?

Olyan kevés a férfi kiegészítő, amivel variálni lehet az öltözködést, az övek és a nadrágtartók ilyenek, főleg hogy nyakkendőt csak a legritkább esetben viselek.

Kiegészítőként ékszereket is viselsz…

Csak az ezüstöt szeretem, azt viszont nagyon. Egyszerre egyet szoktam feltenni a gyűrűkből, vagy úgy kombinálom, hogy egynek tűnjön. Emelett viselek még például piercinget, vékony bőrszíjon nyakban. Vagy kisebb karabinerkapocst, vékony karkötőket – a szürke ruhás képen egy kézműves hal van a nyakamban.

Hol vásároltad őket?

Marosvásárhelyen a Bartók Béla utcában egy időben szép ezüst gyűrűk voltak, de találtam Csíkszeredában, Szatmárnémetiben is, a karkötős-órás képen látható gyűrűt San Marino miniállamban vettem. Számomra a kiegészitők hangulat-indexként müködnek.

Múlt nyáron Olaszországban jártál. Mit figyeltél meg az ottani öltözködési stílussal kapcsolatban?

Többnyire turistákat láttam, a divatot leginkább a tizenévesek követik, akiknek a szüleik mélyen a zsebükbe nyúlnak. Nekem is megtetszett egy Converse-cipő, ezüstös volt, de szinte egyenviseletnek számít már. Egyébként itthon sincs gond, a férfiak ugyanúgy odafigyelnek már arra hogy mit vesznek fel, vagy a barátnőik egyre jobban öltöztetik a srácokat.

Itthon is megtalálod azt, amit szeretnél?

Mindig is megtaláltam. Régebben édesanyám sokat varrt nekem, sosem volt úgy, hogy viselnék valamit, de nem lehet az enyém. Főleg, hogy nem vagyok függő, nem ragaszkodom a márkás cuccokhoz. Létezik néhány márka, amit csak azért nem vennék meg, mert látszik, hogy rossz munka van benne, nem jó az anyagok minősége, egyszerhasználatos darabok.


Bemutatnád kiválasztott öszeállításaidat?

A rövid dzseki farmerrel, garbóval egyik kedvenc viseletem ősszel és tavasszal, a szürke ötvözet: MEXX nadrág és kárómintás szürke mellény, mindkettőt barátaim turkálták, a legelső képen bársonyzakót viselek szmoking inggel és Firenzében vásárolt sállal.

fotók: Lesttat

[gg]

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás ”

 1. Rekettye:

  Jeeee, ezt a sracot ismerem meg Szatmarrol! Egyszer ossze is futottam vele Vasarhelyen. Szevasz Attila!!!

 2. Iza:

  tetszik, hogy a pasik végre mifelénk is elkezdenek tudni öltözködni, és van némi fogalmuk róla, mi is az a divat… dícséretes, ha valaki nem az anyukájától/barátnőjétől/feleségétől várja el, hogy az megmondja neki, mit vegyen fel…

 3. szemmel:

  Mellközépig kigombolt selyeming sajnálatosan borotvált mellkassal – ez kimaradt a beszámolóból, pedig tipikusan Attila. Továbbá van/volt egy gyönyörű kiegészítője is neki, amivel olykor mostohán bánik: az ellenállhatatlan szőke rugók a fején. :-)

 4. pb:

  Várjuk majd a tavaszi nyári kollekciót is!

 5. Patrubány Csilla:

  Számos különböző szÍnű bársonynadrágot…