Kiből lesz stílusikon?

kgy, 2012. november 3. szombat

Olyanok, mint két tojás, mégis csak egyiküket ünnepeli a divatvilág, csak egyikük ruhatáráról vezet naplót a New York Times, s csak egyiküket ismerjük stílusikonként. Miért nem beszél többet a divatszakma Pippa Middletonról és Lee Radziwillről? Mindketten legalább/majdnem annyira csinosak, mint nővérük, stílusukban sincs sok kivetni való.

Ő például Lee Radziwill:

Ő meg Pippa:

Jackie O-ban és Kate Middletonban talán az a nagy hasonlóság, hogy férjük révén kerültek rivaldafénybe. Egy nagyhatalom mindenható ura szemrevaló feleséget választott magának, és a háta mögött álló intézményrendszer gyorsan felkarolta a csinos feleséget, stílustanácsadókat rendelt melléje, és egy-kettőre egyedit alkotott belőle. Jackie Kennedy-ről ma már úgy tudjuk, hogy nélküle az 50-es évek végi, 60-as évek eleji divat nem az lenne, ami. Viszont a firstlady elbűvölően sikkes ruhatárát Oleg Cassini divattervező állította össze. Ma már azt mondják, hogy Jackie stílusikon címéhez hozzájárult tartása, bája, elragadó kedvessége.

Szerintem ez sem hiányzott húgából, Lee Radziwillből, aki csak egy New York-i mágnás felesége volt akkoriban. (Elég sok férje volt azután.) Sőt, szerintem egy kicsit szebb Lee, mint Jackie.

Míg a róluk szóló gazdag képanyagot nézegettem, azon gondolkodtam, vajon Lee utánozta-e nővérét, és vajon Pippa görcsösen törekszik-e az alaptalanul nála bájosabbnak kikiáltott hercegnő-testvérhez hasonlítani. Ha a tényeket objektíven nézzük, és elvonatkoztatunk Kate és Jackie szerencsés házasságától, a két testvérnek is hasonló kegy járna, vagy fordítva, Kate-et és Jackie-t sem kellene ünnepelje a világ.
Mert mi is kell ahhoz, hogy stílusikon légy? Elég szép termet, és elfogadhatóan bájos arc. Emellett egy befolyásos intézmény kell meghúzódjon mögötted: az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatala, az angol királyi ház, a hollywoodi filmgyárak valamelyike, stb. Így kezdenek el rólad beszélni, és ezután már kikövezett ösvény vezet a piedesztálra, mert valamelyik divatház, valamelyik divatdiktátor gyorsan felfedezi benned a különlegest és elkezd öltöztetni.
Kate Middleton az elméletem bizonyítéka. Amikor még bizonytalan volt, hogy megáldják-e párkapcsolatukat a westminsteri apátsági templomban, Kate bizony éppolyan volt, mint az összes többi angliai jól szituált lány. Bizony ő is Zarat hordott és más középkategóriás ruhákat.

De az esküvő után stílusa mintha kifinomult volna. Idén szinte csak luxusdivat-termékeket viselt, pedig csak a második éve, hogy a trónörökös felesége! (A ráruházott szerénységet elég gyorsan levetközte). Roksanda Ilincic, Christopher Kane, Stella McCartney, Alexander McQueen, Erdem, Missoni, Roland Mouret, Matthew Williamson, Orla Kiely, Hobbs, Alice Temperley, Diane von Furstenberg – a divatházak, amelyeknek ruháit 2011-től viseli a hercegnő.

Tavaly még be-betévedt egy-egy Issa, Zara. Azt viszont nem dokumentálta a New York Times (naplót vezet Kate Middleton ruhatáráról), hogy mibe öltözött párkapcsolatuk elején, és az esküvő előtti évben. Sőt, a mai kifinomult, arisztokratikus stílusához viszonyítva volt is néhány melléfogása a trónörökös jegyesének. Ez is természetes, mert nem volt stílustanácsadója. Na igen, szegény Pippanak sincs, néha mellé is fog.

Vagy miért azonosítjuk Jackie stílusával a 60-as éveket, azokat az időket, amikor JFK neje volt, és egy apparátus állt mögötte? Pedig a hetvenes években is jól mutatott, s a stílusa is kifogástalan volt, igaz, különbözött a firstladyétől.

A hetvenes években többnyire a paparazzók (a leghíresebb Ron Galella) érdeklődtek iránta, a Fehér Ház kegyeiből kiesett az Onassis-szal kötött házassága után.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 hozzászólás ”

 1. kesztió:

  De az esküvő után stílusa mintha kifinomult volna. Idén szinte csak luxusdivat-termékeket viselt

  Ez az, erre neveljétek az olvasóitokat! Szóval, a luxusdivattermék, no az kifinomult stílus. És még véletlenül sem a „középkategóriás” Zara vagy akármi, ami csak úgy, egyszerűen jól állhat és igényességet, ízlést sugallhat.

  Ha a sznobizmus fájna…

 2. dick dale:

  nem tudom ezt most ki állította össze, de jobb lett volna tovább aludni…

 3. adori:

  mi akart lenni ez a cikk????

 4. kövi sára:

  peckesen vonulnak, de a balerina-teszten lazán elbuknak!

 5. kinga:

  a zara csak nálunk menő, kicsit nyugatabbra már rendesen ciki zarat hordani. az angliai jól szituált lánykák sem hordják

 6. kesztió:

  Nocsak, kicsit nyugatabbra már rendesen ciki Zarát hordani? Gondolom, felszínes, rongyrázó, sznob divatmajomnak lenni nemhogy nem ciki, de egyenesen menő…

 7. kgy:

  Bármilyen felháborító is, a stílusikon a luxusvilág terméke, amihez az összes többi hasonlítani próbál.

 8. kesztió:

  @kgy:
  Nem is ennek a szomorú ténynek a megvilágítását kifogásoltam, hanem azt, hogy saját belátásotokból (tehát nem a luxusvilág divatdiktátorainak a kényszerítő hatása alatt) a stílus kifinomulásaként értékeltétek a luxusmárkákra való áttérést.

 9. Kara:

  Nem is a sznobizmus a legnagyobb baja a cikknek, hanem az hogy ossze van csapva. A kedves cikkironak megtetszett a tema, keresett nehany kepet es belecsapott a lecsoba. Lecso is lett belole. Egyik mondat errol, masik mondat total masrol szol, az egesz meg semmirol.

  A fast fashionre fujjogtatoknak meg csak annyit, hogy nem kell minden sz*rt megvenni. Ertelmes ember belatja, hogy az olcso(bb) nem egyenlo az ocskaval, a meregdraga meg az isteni minoseggel. A luxusmarkak legtobbje eszvesztoen tul van arazva. Es kivancsi lennek, hogy az a kozonseg, akik kovetik ezt a blogot, mennyi %-a kolthet vagy koltene vagyonokat a luxuscuccokra. A STILUSOS oltozkodes *NEM* penztarcafuggo. (A divatozas az.)

  Szerintem igenis szukseg van arra, hogy ezen a divatblogon bemutassak a high fashiont, a fast fashiont, de akar a turkalhato dolgokat is. Nekem pl. semmi bajom a turkalos, de minosegi, szep dolgokkal (*megint hangsulyozom, nem kell minden sz*rt megvenni onnan sem). A jelenlegi jovedelmem szerint inkabb megnegedhetem magamnak azt, hogy gyakrabban veszek olyan darabokat, amin nem latszik, hogy turkalos, minthogy egy designer darabra elkoltsem az eves ruha-keretemet… De lehet, hogy csak en vagyok egy csoro proli…