Karácsonyi vásárok a klasszikustól a dizájnerig

admin, 2014. december 12. péntek

Karácsony közeledtével felbolydul az egész világ, mindenki igyekszik, hogy megtalálja a legmegfelelőbb ajándékot szeretteinek.

bagoly560

A bevásárlóközpontok, plázák, centrumok nagy embertömeget vonzanak ilyenkor. Ahogy az ember bekeveredik egy túlzsúfolt üzletbe, megtörténik, hogy azt is elfelejti, hogy mi lenne a legmegfelelőbb ajándék. Amennyiben nem a műszaki részlegről választanánk ajándékot, megragadhatjuk a lehetőséget, hogy a vásárokat járva találjuk meg azokat a dolgokat, amelyekkel meglephetjük családunkat, szeretteinket.  A karácsony világszerte őrzi hagyományait, így az ilyen tematikájú vásárok is igen elterjedtek. Íme néhány vásár, amely nemcsak az ajándékozási lehetőségek végtelen tárháza, hanem csodásan díszíti a várost, a teret, ahol létrehozták. Ezek mellett bemutatunk néhány dizájner vásárt, amelyeken az átlagos vásárok kínálatától eltérő, magukban egyéniséget hordozó alkotásokat kínálnak.


Különleges karácsonyi vásárok Európa szerte

Párizs egyik legdíszesebb forgataga a Champs-Elysées sugárúti karácsonyi vásár, amely alkalmával november 14-től január 4-ig 160 kis faházat állítanak fel a sugárút körforgalma és a Concorde tér között. A vásáron kézműves termékeket és karácsonyi finomságokat lehet vásárolni…

reklamsi560
parizs560
Dizájner karácsonyi vásár Párizsban

A Design Terminal negyedszer rendezi meg  Ajándék Terminál elnevezésű rendezvényét, amelyen fiatal magyar tervezők alkotásait és munkáit találhatja meg a nagyközönség. A 2013-as nagy sikerű brüsszeli bemutatkozás után idén a francia fővárosban, a Párizsi Magyar Intézet aulájában várja látogatóit az Ajándék Terminál, melyen a résztvevők saját készítésű táskáikat, ékszereiket és ruháikat mutatják be az érdeklődőknek. A vásár december 10-13. között tekinthető meg.

cseszes560

Bécs

November közepétől karácsonyig Bécs legszebb terei varázslatos karácsonyi vásárrá alakulnak át. A karácsonyi pékségek és a forró puncs illata előkarácsonyi hangulatot kelt.

A hagyományos Wiener Adventzauber (bécsi adventi varázslat nevű karácsonyi vásár) alkalmából a Rathausplatz fénylő mesevilággá változik. A körülbelül 150 stand kézzel készült karácsonyi ajándékokat, fenyődíszeket, édességeket és meleg italokat kínál. A környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják a környéket. A gyermekek számára különösen gazdag itt a kínálat, van pónis lovaglás, de találkozhatunk Amadeussal és Diegoval, a két lámával is, akik a karácsonyi forgatagban róják a köröket.

becsiter560

Bécsi dizájner karácsonyi vásárok

A bécsi dizájner adventi vásárok már külön iparággá nőtték ki magukat, és a széles kínálatban azok is megtalálják a számításaikat az osztrák fővárosban, akik kortárs alkotók munkáit keresik. A Stilwerk designközpontban 80 osztrák tervező kínálja termékeit. Több éves hagyományra tekint vissza a MuseumsQuartier designvására, a WeihnachtsQuartier is, ahol 1000 négyzetméteren válogathatunk a tervezői munkákból. A Werkstätten und Kulturhaus (WUK) karácsonyi piacán gyertyafény és kényelmes kanapék társaságában kínálják munkáikat a fiatal tervezők. Advent két utolsó hétvégéjén a Kunst und Kram adventi vására is bekapcsolódik a kínálatba, ahol a kézműves tárgyak és fiatal tervezők darabjai mellett sült gesztenye és puncs fokozza a hangulatot.

Wuk560

wuk1560wuk2560
Erfurt

Németország legrégebbi és Türingia tartomány legnagyobb adventi vására az Erfurtban zajló karácsonyi vásár. A középkori mesevilág hangulatát idéző vásárhelyszínnek kiemelkedő látványossága a 25 méter magas, több ezer gyertyával díszített karácsonyfa és a 12 méter magas karácsonyi piramis, amely kézzel faragott, életnagyságú figurák segítségével mutatja be Erfurt város történelmét.  A gyerekek számára a varázslatos mesebeli erdő teszi felejthetetlenné az élményt. A vásár területén több mint 200 faházikó várja többek között a forralt bor és a hagyományos türingiai ételek kedvelőit.

Erfurt karácsonyi vásár nyitva tartása: november 26. – december 22.

erfurt560
Budapest

A budapesti karácsonyi vásárok alfája és ómegája a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. A már 15 évre visszatekintő, de folyamatosan gazdagodó vásár nélkül már elképzelhetetlen lenne az ünnepvárás. A szervezők igényes kulturális eseményeket, zsűrizett kézműves portékákat, a gyermekeknek muzeális értékű, mesés körhintát ígérnek a szervezők Budapest legjelentősebb ünnepi programsorozatán. A felhozatal mindig bővül az elmúlt évekhez képest. A kézműves standoknál kerámiák, ékszerek, kozmetikumok, egyedi játékok, mézek, jegyzetfüzetek, valamint ácsok és szűcsök alkotásai díszelegnek.
Ami az ételeket illeti továbbra is a magyaros vonal dominál, a legújabb sláger a kivájt cipóban tálalt gulyás. A vásár turisztikai vonzereje miatt az árak inkább a nyugat-európai pénztárcáknak kedveznek. A kínálat feltérképezése után érdemes felpattanni az idén is döcögő, feldíszített  villamosra.

Nyitva tartás: 2014 november 28. – 2014. december 31.

budapest560
Budapest- Wamp

Itt közel 200 kiállító több ezer terméke közül válogathatsz. A korábbi vásárokhoz hasonlóan szuper dizájntárgyak, ruhák, ékszerek, gyerekeknek szóló meglepetések, minőségi élelmiszerek és különleges gasztronómiai termékek tűnnek fel itt. Míg a tervezők asztalai a stílusos és igényes designtárgyaktól roskadoznak, a gasztrosarokban a gasztrokiállítók mutatják meg, hogyan olvasztható harmonikus egységbe a konyhaművészetet és a dizájn.  A gasztro workshopok is a vásár részei évről évre, mint például a házi szaloncukor-készítés, a süteménydekoráció vagy a bonbonkészítés.

A Wamp december 7-én nyitotta ki kapuit az érdeklődő amatőr és szakértő szempárok előtt egyaránt.

baba560
Csíkszereda- Delikates Karácsonyi vásár

Nevét beszédesen a Delikates Design brandről kapta, amelyet György Eszter és Szász Emőke divattervezők álmodtak meg és hoztak létre. Ez a vásár már 4. évfordulóját ünnepli idén. Az esemény ez alkalommal is a Nagy István Művészeti Líceum aulájában kerül megrendezésre, ahol Delikates övtáskák, laptop- és tablettartók, pénztárcák, elegáns és egyben funkcionális oldal és hátitáskák hegyei várják az érdeklődőket.  Delikates alkotások mellett más kézműves termékek is megtalálhatóak. A  vásárban főként helyi és környékbeli fiatal kézműves művészek, valamint olyan boltok állítanak ki, akiknek termékkínálatukban karácsonyi ajándékok, illetve az ünnep kellékei is szerepelnek. Ezek mellett túlsúlyban a divattervezők és textilművészek által készített tárgyak kapnak helyet. A változatos és fiatalos kínálat hasonlóan  sokszínű emberáradatot vonz, így garantált a jó hangulat is.

A vásárt december 19., 17:00 – december 20., 21:00 között tekinthetik meg az érdeklődők.

delikates1
delikates2

deliktates3

Címkék: , , ,