K, mint Karl

Anna, 2012. január 26. csütörtök

Karl Lagerfeld (igen, ő az a napszemüveges-bőrkesztyűs-fehérhajú bácsika a Chanel partikról), nos, tehát Herr Karl tegnap egy affordable fashion, azaz a “köznépnek” is (relatív) hozzáférhető kollekciót adott ki Karl by Karl Lagerfeld márkanév alatt.

Dióhéjban a tervezőről csak annyit említenék meg, hogy 79 (saját bevallása szerint csak 74) évesen mindamellett, hogy három divatház (a Chanel, a Fendi, és a saját Karl Lagerfeld) főnöke, számtalan téren és művészeti ágban kipróbálta magát: rajzol (mondjuk egy divattervezőnél ez alap), filmeket készít, kólásdobozt és -üveget dizájnol (szigorúan a light verziónak), kristálypoharakat tervez a svéd Orrefors üvegműves cégnek, modelleket pártol fel és karriereket épít (pl. Claudia Schiffert is ő jutatta a topmodellek közé) – a sort még hosszan lehetne folytatni. Egy interjúban erről a multilateral dezvoltat oldaláról az Architectural Digest szaklapnak így nyilatkozott: ” I can do whatever I want. Exclusivité is very démodé.”

Németországban született, húszévesen anyuval Párizsba költöztek, ahol a szegény de tehetséges szabóinasból a Chanel ház vizionárius főnöke lett. Párizsban él, de lakása ill. kastélya van Biarritzban, Monte Carlóban, Rómában és New Yorkban is. (Ha megkívánná a levegőváltozást, legyen hová hazamenni.) Sokak szerint, akik kapcsolatba kerültek vele, messzemenően hiú és egocentrikus tud lenni; egy teljes brandet épített ki a saját személyéből. (Az hiszem napszemüveg nélkül utoljára a múlt évezredben jelent meg nyilvános helyen. Összebeszélhettek a Vogue-anyaistennő Anna Wintourral…) Egy biztos, a szerénység szobrát nem róla fogják mintázni.

De lássuk a K by Karl kollekciót!

A ruhák és kiegészítők (egyelőre) csak a Net-a-Porter webshopjában kaphatóak. A legolcsóbb darab egy 19 €-s vászonszatyor (ezt már elkapkodták az első órákban), a legdrágább pedig egy “kígyóbőr-effektusú” bőrkabátka 1000  €-ért. Vannak cipellők 300 € körüli áron, kisebb-nagyobb táskák 100-200-300 €-ért, egy egész sor különböző felcsatolható gallér (az idei szezon egyik nagy sztárja) 70 és 130 € között.

A teljes kollekciót ITT találod!

Végignézve a K by Karl kollekciót, tipikus Lagerfeld-stílus a legtöbb darab: fekete, fehér, bőr, meg egy kicsi csillogás. 49 €-ért a tied lehet egy pár ujjnélküli bőrkesztyű, amely hasonló KL elmaradhatatlan kesztyűihez. (Azaz egyelőre csak lehetne, mert ezt is elkapkodták a fanatikusok.) Személy szerint én nem szerettem bele egyik darabba sem…

Nagy a felhajtás a Karl Kollekció körül, ami abból is jól látszik, hogy még a Net-a-Porter is lecserélte a nevében az ‘a’ betűt a márkajelnek számító Karl Lagerfeld profil-ikonra. (Igaz, az oldal egyúttal saját magát is népszerűsíti, mivel a kollekció exkluzív csak ott kapható.)

Búcsúzásként itt egy kis ízelítő a 2012-es  tavasz-nyári Chanel kollekcióból:

képek: sevenhalos.com, nadiabailey.com, purseblog.com, net-a-porter.com, fivefivefabulous.com

Címkék: , , , ,