Impresszionista divatbemutató Marosvásárhelyen

Anna, 2012. október 30. kedd

Bő másfél héttel ezelőtt, október 21-én a marosvásárhelyi Kultúrpalota adott otthon a város egyik (talán mondhatjuk, hogy legjelentősebb), már negyedik éve megrendezésre kerülő divatbemutatójának, amely idén az Impressioniste Promenade címet viselte. A fiatal divattervezőket népszerűsítő esemény szervezői minden évben más-más művészettörténeti korszakot választanak témául, időrendben haladva 2012-ben az impresszionizmus került sorra, és ehhez a korszakhoz kötődő, azt újraértelmező ruhakollekciókat mutattak be a fiatal tervezők. A bemutató egyben verseny is volt, a fődíj nyertese, Diamanstein Judith egy 1 évre szóló, kb. 3000 RON értékű PR-marketing szolgáltatáscsomagot kapott a díjat felajánló Atélier Mirage-tól. Emellett számos kisebb díj került kiosztásra.

fotó: Kovács Levente (B) és Szabó Hunor (J)

A szervezők meghívására mi is jelen voltunk az eseményen. A továbbiakban képes beszámolókat olvashatjátok. (Elnézést a másfél hetes késésért, de azt szerettük volna, hogy jó minőségű fényképeket mutassunk nektek az eseményről. Ezért vártuk meg, míg – tegnap késő este – nyilvánosságra kerültek a hivatalos fotók.) Több mint húsz résztvevő fiatal divattervező mutatta be az impresszionizmus ihlette ruhadarabjait. Márton Krisztina főszervező szerint ezek “szabadon értelmezett, de a kor divatját vagy a kor festészeti technikáját átörökítő [ruhák], nem korhű, hanem az impresszionizmus által inspirált, ma is hordható darabok”.

Egyes tervezők a XIX. század vége női ruháinak formáját idézték fel, több kollekcióban láttunk krinolint, sok volt a csipke, feltűnt a bársony, a muszlinselyen és a tüll is, voltak fűzők, csipkenapernyők, a balerinák tütüit idéző szoknyák. Mások nem a formákban, hanem a színekben és textúrákban próbálták megragadni a kor szellemét, és volt jónéhány darab, amelynek látszólag semmilyen köze nem volt az impresszionizmushoz, de önmagában mégis ötletes és/vagy a hétköznapokban hordható ruhadarab volt. Láttunk gyermekruha-kollekciókat és felnőtt (női) ruhákat, a férfiaknak szánt darabok teljességgel hiányoztak a palettáról. A ruhák mellett Ungvári-Zrínyi Kata ékszereit, illetve Málnási Bea és Demeter Evelin divatrajzait tekinthette meg a közönség.

a kiállított rajzok egy része (fotó: Gáll-Oravecz Ágnes, a Pinkdáma számára)

[további divatrajz-fotókat és backstage képeket láthattok a Pinkdáma facebook albumában ITT]

A több mint háromórás bemutatón sok és sokféle ruhát láttunk, de néhány bemutató néhány darabja volt csak  olyan, ami igazán megtetszett, amire így másfél hét után is emlékszem. Szubjektív válogatás következik ezekből, a bemutatók időrendi sorrendjében.

Simon Lenke Ildikó gyermekkollekciója nyitotta a divatbemutatót, kecses kis balerinák csipke- és tüllszoknyákban. (fotó: Szabó Hunor)

Román Gabriella kollekciója engem nagyon a kilencvenes évekre emlékeztetett. (fotó: Csibi Gellért)

Drágos Mária gyermek- és felnőttkollekciót is bemutatott, jellemzően pasztell és fekete színben. A női kollekció brokátmintás kabátja nagy kedvencem lett. (fotó: Kovács Levente)

Szélyes Andrea csíkos darabjai is nagyon tetszettek (fotó: Kovács Levente)

Szakács Ágnes drámai hatású, nagyon nőies kollekciójában voltak uszályos hosszú, de rövidebb ruhák is. A kedvencem ez a fekete (vagy inkább sötétkék?) tollakkal díszített csíkos koktélruha volt, a hatás kedvéért kesztyűvel és vörös rúzzsal párosítva. Azon bemutatók egyike volt ez, ahol a zene tökéletesen talált a bemutatóhoz. (fotó: Kovács Levente)

Máthé Annamária kollekciójának a modern Nő nappali és esti ruhatárában a helye. Az egyik legmaradandóbb show-élmény volt ez a bemutató, az Acustic Trio élő zenéjével. A ruhák mellett Mircea Brăescu tásketervező passzoló darabjait láthattuk. Nagyon tetszettek a bronzos és krómos, hangsúlyos fémövek és -nyakékek. (fotó: Kovács Levente)

Egy másik Máthé Annamária kreáció. (fotó: Kovács Levente)

Az esemény után Máthé Annamária marosvásárhelyi divattervezővel interjút is készítettünk, amelyet a fiatal erdélyi tervezőket bemutató sorozatunk következő részeként hamarosan olvashattok itt a Pinkdámán.

A zsűri által fődíjjal jutalmazott Diamanstein Judith legtöbb darabja az impresszionista festészetre jellemző pointillizmust idézte, amelyre a sok kis színes pontból összeálló látvány a jellemző. (fotó: Kovács Levente)

A pointillizmusról bővebben itt.

A kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió képviseletében több tehetséges (nagyon) fiatal divattervező munkáit láthattuk. Őket a Stúdió vezetője, Máthé Réka kísérte el a bemutatóra. A KreaKids-es tervezőknek külön gratulálunk, jónéhány ruhadarabjuk nagyon tetszett. Remélem, a legtöbben közülük majd (divat)tervezői pályára lépnek, mert van bennük potenciál. A Kreás bemutatók zeneválasztása is tetszett, bár először kicsit meghökkentő volt, hogy a modellek (helyenként hegedűjátékra mixelt) dubstepre vonultak. De épp ez volt a jó, maradandó élmény. (fotó: Szabó Hunor)

Itt említem meg, hogy egy közös kollekció keretében a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjai is mutattak be saját tervezésű ruhákat vezetőtanáruk, Csíki-Szabó Ágnes mentorálásával. A diákok kreációi nagyon változatosak voltak a kimonót vagy török bugyogót idéző formáktól a most nagyon divatos elöl-rövid-hátul-hosszú szoknyákig és félvállas ruhákig. Nekik is gratulálunk, szép munkát mutattak be!

Bajkó Réka különleges, hajtogatott(?) technikával díszített, színátmenetes ruhái is nagyon emlékezetesek voltak számomra, a türkiz-fekete párosítások különösen. Érdemes megnézni a többi ruháról készült képeket is – link a cikk végén. (fotó: Kovács Levente)

Egy másik, ezúttal monokróm Bajkó Réka ruha. (fotó: Kovács Levente)

A szervezők úgy tűnik a divatesemény méltó befejezéseként legutoljára hagyták az egyik legszebb kollekciót. Bodnár Tünde tervező legelső divatbemutatóján szépséges alkalmi ruhákat láthattunk. (fotó: Szabó Hunor)

Sőt, akár mint egy neves párizsi divatház haute couture bemutatóján, Bodnár Tünde kollekcióját (és ezzel a 2012-es divateseményt is) egy menyasszonyi ruha zárta. (fotó: Szabó Hunor)

Az esemény teljes képgalériáit a facebookon nézhetitek meg, a hivatalos fotósok albumaiban: Kovács Levente fotói, Szabó Hunor fotói. A Pinkdáma backstage-fotóit megtaláljátok a mi facebook oldalunkon itt. Az Impressioniste Promenade divatesemény hivatalos oldala itt érhető el.

A szervezőknek köszönjük a meghívást!

Márton Krisztina főszervező beszédében a jövőévi divatbemutató témáját is elárulta: 2013-ban az ART NOVEAU, a szecesszió korszakához kapcsolódó kollekciókkal lehet majd nevezni. Pályakezdő tervezők figyelem, már elkezdhetitek lejegyezni az ötleteket :)

Ha esetleg becsúszott volna valamilyen sajnálatos elírás a kollekciókat vagy a tervezőket illetően, akkor ezért elnézést kérek, a vizuális memóriámra és a sötétben lejegyzett (kissé olvashatatlan) jegyzeteimre támaszkodva írtam meg a beszámolót… Kérlek szóljatok és javítjuk!

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás ”

  1. Szakacs Agnes:

    Ugyes az osszefoglalo, csak a Szakacs Agnes- Szelyes Andrea fotok ossze lettek cserelve :)

  2. Anna:

    Javítva, köszi! (így járok, ha mindkettőhöz azt jegyzem le, hogy “csíkos” és “nagyon tetszett”… :) )