Ikonikus Hermès táskák

Anna, 2012. február 16. csütörtök

Mi a közös Jane Birkinben és Grace Kellyben?

Mindamellett, hogy mindketten fénykoruk ünnepelt színésznői és hírességei voltak, mindkettejük nevét egy-egy ikonikus kiegészítő őrzi. Az 1837-ben alapított francia luxusmárka, a Hermès divatház egy-egy táskájáról van szó, a Birkinről és a Kellyről. A két modell eléggé hasonló, egyszerű és letisztult formájú nagyobb kézitáska észveszejtő árcímkével. Francia mesterek a lehető legjobb minőségű anyagok felhasználásával készítik őket kis példányszámban, sorszámozva. A ritkaságuk, magas minőségük és még magasabb áruk miatt rövid időn belül az exkluzivitás és a jólét státusszimbólumai lettek. Emiatt is milliónyi jobb-rosszabb másolatuk került piacra, a szinte tökéletes koppintástól a kínai piacos műanyagtáskákig.

Jane Birkin és a Birkin táska

Jane Birkin ismert és elismert angol származású, de Franciaországban élő színész- és énekesnő, a legtöbben talán a Serge Gainsbourg francia zeneszerző-énekessel való szenvedélyes és ihletett kapcsolatáról, nagyszerű színésznői pályafutásáról és közös lányukról, Charlotte-ról ismerik.

A fáma szerint Jane 1981-ben egy Párizs-London repülőúton épp Jean-Louis Dumas, a Hermès-ház főnöke mellett ült, és miután kiborította (véletlenül) a táskáját, elpanaszolta, hogy nem talál sehol olyan minden célra megfelelő bőrből készült táskát, amelyik igazán tetszene neki. Három évvel később Dumas egy 1892-es táskatervet újragondolva alkotott egy egyszerű de nagyszerű, minden célnak megfelelő bőr kézitáskát, és a modellt Jane Birkinnek ajánlotta. Az azóta divatikonná vált táska Birkin Bag néven ismert.

a Hermès 'Birkin' modelljének különféle változatai

A Birkin táska különböző méretben (25, 30, 35 és 40, illetve 50 és 55 centiméteresek – ez utóbbi kettő már utazótáskának van szánva), rengeteg különböző színben és sokféle anyagból készülhet. Elől a két pántot egy pici (funkcionális) lakat zárja le – ennek kulcsát az egyik fülön keresztülhúzott, lelógó bőr-fityegő (a clochette) rejti. Az eredeti Birkin táskák fém részei aranyból vagy palládiumból készülnek, a gyémántberakás vagy bőrrel bevont fémrész extra opció. Áruk 9.000 és 150.000 $ között mozog, attól függően, hogy milyen anyagból és milyen extrákkal készült a modell-variáns. Egy időben a nagy kereslet vs. kis elkészülő példányszám miatt a hírek szerint hat évre előre kellett feliratkozni a várólistára, ha egy eredeti Birkin táskát szeretett volna valaki vásárolni (újonnan persze). A Hermès-ház 2010-ben cáfolta a dolgot és kijelentette, hogy nem létezik semmiféle várólista – épp csak legyen elég pénzed, a tied lehet egy custom-made Birkin táska. (Victoria Beckhamnak a pletykák szerint több mint száz különféle Birkinje van…)

egy valódi luxustáska a legapróbb részletekig tökéletesen kidolgozott

Grace Kelly monacói hercegné és a Kelly táska

Grace Kelly színészi pályafutása mindössze öt évig tartott: első filmjében 1951-ben (22 évesen) szerepelt, utolsó filmjét 1956-ban forgatta. Időközben 1954-ben Oscar-díjat is nyert a A vidéki lány legjobb női főszerepéért. Grace 1956-ban, 27 évesen egy meseszép esküvői ruhában feleségül ment III. Rainier monacói herceghez, így Hollywood ünnepelt hercegnőjéből igazi hercegnévé vált. Ugyanabban az évben vált egycsapásra híressé a hercegnő kedvenc Hermès táskája (amelyet azóta Kelly táskaként ismer a világ), ugyanis ezzel a táskával rejtegette (vagy inkább csak próbálta) a paparazzik elől a növekvő baby bump-ot.

A Kelly táska ugyancsak francia mesterek által teljes mértékben kézzel készül, körülbelül 18-24 munkaóra alatt (egy Birkin elkészítéséhez circa 48munkaóra szükségeltetik). Klasszikusan marha-, krokodil vagy struccbőrből, de számos más variáció is létezik. További érdekes részleteket a Kelly táska történetéről itt meg itt találhatsz.

Grace hercegnő és a 'Kelly' táska


Őszintén szólva, én akkor sem költenék egy vagyont (amennyibe ezek kerülnek) egy táskára, ha véletlenül elvinném a főnyereményt a lottón. Persze, hogy minőség meg státusz meg minden, de akkor is a márkanevet, a luxus ideáját fizetném meg az összeg 99%-val. Így ezzel ennyiben is marad a dolog, az általános műveltség és stílustörténelem szintjén. Ha valaki igazán beleszeretett a Birkin vagy a Kelly modellbe, az “igazi” árának töredékéért a megszólalásig hasonló másolatok, replicák tömkelege vadászható le az e-bayről (itt akár igazit is találhatsz használtan), az egyéb webshopokon át a jobb táskaoutletek és -üzletekig bárhol, csak éles szem, kitartás és szerencse kell hozzá.

(Persze számtalan észosztó holnap, videó és wannabe-divatguru létezik, aki arról osztja az észt, hogyan lehet tutira megkülönböztetni egy igazi és egy hamisított luxustáskát – a google rengeteg találatot ad a témában, akit érdekel. Egy biztos, eléggé valószínűtlen, hogy itthon egy eredeti Birkinnel vagy Kellyvel fussunk össze az utcán…)

Épp tegnap újítottam én is be az Orsayben a Birkin bag egy egészen korrekt másolatát (innen jött az ihlet és a téma) – egyszerű, jól kihasználható, fekete, finom műbőr, eléggé igényesen lemásolva (még a kis lakat is nyílik, a kulcs is ott van hozzá a clochette-ben) – klasszikus elegancia a hétköznapokra mindössze 99 RON-ért (egy kicsi sznobéria is, már aki tisztában van azzal, hogy mi az a Birkin táska és mennyire ikonikus :) ).

Valami ilyesmi a legújabb szerzemény (persze ezek itt originál Birkinek...)

képek: smd-mag.com, last.fm, mybirkinbag.com, fashion-law.org, thisisshangrila.wordpress.com, thehousewifewannabe.com, shopacoholic.com, moltoautobiografica.wordpress.com, iberkeley.co.uk

Te milyen viszonyban vagy a táskákkal?
Egy van, de az az Igazi és mindenre jó? Vagy minél több és többféle, annál jobb?
Mekkora az az összeg, amennyit maximálisan ráköltenél álmaid táskájára? (saját zsebből persze, nem a lottóötösből vagy a párod platinakártyájáról…)

Címkék: , , , , , , , , ,