Ideje elfelejtenünk, hogy a hímzés a kalocsai mintát jelenti: újra menő lehet

admin, 2020. augusztus 14. péntek

Ha azt írjuk, hogy hímzés, pláne, ha véletlenül azt is mellé tesszük, hogy magyaros, de igazából anélkül is, akkor valószínűleg egy kalocsai mintás valami kúszik be a képzeletünkbe, és elborzadunk hirtelen, mert leginkább csak egyetlen jelző jut eszünkbe: ocsmány. A kalocsait a lakástextília díszítéseként meg el tudjuk fogadni, ha nem is szeretjük, de volt egy időszak, amikor mind gyakrabban mászott fel a különböző blúzokra, ruhákra, sapkákra és egyebekre, és kezdett nagyon sok lenni. Pedig mostanság a hímzés már nem ezt jelenti, és erről fogok most beszélni, példaként pedig a kolozsvári calabalâc legújabb kollekcióját hozom.

Rudolf Eszter és Szilágyi K. Ágota

A hímzés az egyik legklasszikusabb díszítő eljárás, több ezer éves hagyománya van, már az ókorban is művelték mindenfelé a Földön. A bevett elképzelés szerint Kínából terjedt el nyugati irányba. A középkorból olyan híres hímzett darabok maradtak ránk, mint a bayeux-i falikárpit, ami Anglia 1066-os, normannok általi elfoglalását meséli el, vagy éppenséggel a magyar koronázási palást, amely fennmaradt, és amelyen (Szent) István király, Gizella királyné és Imre herceg egyetlen korabeli ábrázolása látható.

Aztán a történelem folyamán igen változatos technikák alakultak ki, számtalan formában jelent meg a hímzés, de az utóbbi évtizedekben azért egyértelműen visszaszorult a népszerűsége, a hímzett párnák vagy terítők egyértelműen egy letűnt kort jelölnek, de a ruhák hímzése is háttérbe szorult az egyéb díszítő technikákkal szemben. Az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy míg korábban azért az alaptudásnak számított a hímzés, szinte minden nő értett hozzá, azért ez manapság korántsem mondható el. Nem gondoljuk, hogy ez gyökeresen változni fog a következő időszakban, de a hímzés hagyományos megítélése határozottan megváltozhat.

A magyarországi piacon a fankapanka az egyik leghíresebb szereplő, aki új keretbe helyezte a hímzést. A története szerint Szaszák Fanni egy reggel úgy döntött, basic pólókra és felsőkre olyan szavakat vagy épp mondatokat kezd el hímezni, amik a hétköznapokban folyamatosan megütik a fülünket, akár az utcán akár egy szórakozóhelyen vagy otthon. Így került már pólóra a nem hiszlek el vagy a kivagyok felirat, de inkább példát mutatok tőlük:

View this post on Instagram

de nagyba vagy, ember!

A post shared by fankapanka (@fankapanka_) on

A részünkről méltatlanul keveset emlegetett sepsiszentgyörgyi székhelyű Yukkáék is tavaly óta rendszeresen díszítik hímzéssel a kollekciójukat, ami ugyan nem klasszikus kézimunka, de megmutatjuk.

View this post on Instagram

yellow womens sweatshirt with embroidery

A post shared by Yukka (@yukkawear) on

View this post on Instagram

pink top with apple embroidery

A post shared by Yukka (@yukkawear) on

A Yukka közösségi médiás jelenléte egyébként rettenetesen borzalmas, a temesvári TomBabe dizájnér üzletben, illetve budapesti Lollipop Factory-ban lehet megtalálni a termékeiket. A Szabó Árvácska és Henter Apor alkotópáros által működtetett Yukka egyébként az utcai viseletet ötvözi a klasszikus formákkal. Elég bátor az anyaghasználatuk, és úgy tűnik, szívesen kísérleteznek a különböző mintákkal és különböző díszítő technikákkal. Elég széles a kínálatuk, a különböző férfi és női ruházat mellett táskákat és övtáskákat is készítenek: a Delikates uralta mezőnyben kifejezetten felüdülést jelentenek termékeik.

View this post on Instagram

white oversized t-shirt with embroidered pockets

A post shared by Yukka (@yukkawear) on

Csíkszeredából (ha jól azonosítottuk a közösségi jelenléte alapján) még a Wond’r needle próbálkozik kézzel hímzett termékekkel, de egyelőre még nincs egy kiforrott irányvonala annak, amit képvisel, így inkább csak a trend képviselőjeként említjük meg.

A kolozsvári Calabalâc projekt megálmodóival korábban is foglalkoztunk már, akkor még a bútorfelújítás a fő profiljuk, illetve menő régi porcelánt is árultak, de már tavaly megjelentek a hímzett termékeik a kínálatukban táskák és a párnahuzatok formájában. A  Szilágyi K. Ágota és Rudolf Eszter által menedzselt vállalkozásban a járványhelyzet volt a fő katalizátor, ami elindította őket a hímzett pólók gyártása felé. Nem tudtak találkozni, nem mehettek be naponta a műhelyükbe, így elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnák otthonról folytatni a munkát.

“Egyszer valaki azt mondta nekünk, hogy a póló nem talál hozzánk, mert annál hagyományosabbak vagyunk. Szerintem ez is ott volt a fejünkben, amikor eldöntöttük, hogy lemossuk magunkról ezt a képet, és bebizonyítjuk, hogy talál hozzánk a póló is” – magyarázta a folyamatot Ágota, ami aztán elvezetett a hímzett pólókhoz. Nyomatni vagy szitázni nem is volna lehetőségük a szükségállapot ideje alatt, viszont Ágota nagymamája, aki tud hímzeni, pont kéznél volt. És a hímzés amúgy is ott volt már a párnák és táskák révén a repertoárjukban. Abban az időszakban pedig volt is idejük kikísérletezni, hogy pontosan mit szeretnének. Így született meg a Calabalâc Pandemic kollekció.

“A hagyományos technikák újrafelfedezése ilyen hipszter dolog. Azért is, mert már nem egyértelmű az, hogy egy fiatal ért ehhez a technikához. Régebb minden nő tudott hímezni, de ma már ez egy nagyon különleges skill (szakismeret – szerk.)” – mondja Eszter, majd kiegészíti azzal is a hímzés felé fordulásuk indoklását, hogy mindkettőjüknek szívügye a fenntartható életmód, illetve az, hogy ez az indentitásuk része legyen. “Nem feltétlen csak a tárgyak újrahasznosításáról van szó, hanem a kulturális fenntarthatóságról is, mert szerintem a pólók inkább ebbe a kategóriába tartoznak” – tette még hozzá.

Itt kell a pólók mintái által leginkább megidézett hímzett falvédőkről szót ejteni, amelyeknek a Szabó Eszter Ágnes által megalkotott, azóta pedig már a Ludwig Múzeumban őrzött Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val mémesedő sikertörténete óta amúgy is van egy reneszánszuk. Mostanság rendszeresen szerveznek belőlük már kiállításokat, a történeti hátterükről egy ilyennek a megnyitóján beszél Sally Noémi történész, muzeológus elég részletesen. Ezek általában egy hamis álomvilágot idéznek meg felirataikban. Ennek a stílusához nyúlni, amiről mindenki tudja, hogy nagyon banális és idealizált dolgot közvetítenek, pedig egyfajta ironikus gesztus lesz.

Ágota szerint egy kicsit az ellen a nálunk általános hozzáállás ellen is mentek, hogy nálunk minden rossz, és nyugaton minden jó. “Közben meg egyértelmű, hogy fenntarthatóság szempontjából sokszor a fejlődő országok ügyesebbek. Jobb a mindset (gondolkodásmód – szerk.), mert az emberekben megvan még az előző rendszerből az a hozzáállás, hogy mindenből a lehető legtöbbet hozzon ki” – egészítette ki.

A termékeik jelenleg a Tuti Store-ban érhetőek el, vagy lehet rendelni tőlük a közösségi oldalaikon is. Bár egyértelműnek tűnik, hogy a hímzett pólók lehetnének a vállalkozásuk újabb pillére, egyelőre a célközönségüket szeretnék megtalálni.