Hol születik egy trend? Otthon vagy a kifutón?

Ági, 2012. november 29. csütörtök

Szerintem mindenkinek feltűnt, hogy napjainkban mennyire rohamosan fejlődik és változik minden, gondolok itt a technikára, a formatervezésre, a divatra. Ezzel persze semmi baj nincs, mert hát ez a dolgok normális rendje. Az viszont szembeszökő, hogy ezek a változók milyen szinten határozzák meg egymást.

Ha feltűnik egy új trend, azzal nemcsak a kifutón, az utcán vagy a manikűrösnél találjuk szembe magunkat, hanem mondjuk saját otthonunkban is. Elgondolkodtathat, hogy akkor a nagy divatházak befolyásolják nemcsak az öltözködési szokásainkat, de teljes ízlésünket is? Persze ez nem ilyen egyszerű, hisz nekik is valahonnan meg kellett szülessen az ihlet, az inspiráció, de vajon “melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás”?

Az alábbiakban összegyűjtöttem pár ilyen példát, de a végkövetkeztetést, hogy ki is inspirálódott kitől, rátok bízom!

 Az ombre, azaz színátmenet

Az elmúlt nyár egyik nagy slágere volt, találkozhattunk vele a ruhákon, hajviseletben, körmökön, és ahogy a következő képek mutatják, az otthonunkban is. A témáról itt olvashattok többet.

 A watercolor, azaz a vízfestéket idéző minta

Gyermekkorom egyik kedvenc időtöltése a vízfestékkel való festés volt. Szerettem, ahogy összefolyódnak a színek a nedves papíron és úgy tűnik, hogy nemcsak én voltam így vele, hisz Jil Sander, Michael Kors és Naeem Khan kollekcióiban is feltűnnek ezek a finom átmenetek. Ugyanakkor találkozhatunk még ezt a technikát idéző mintával a Karla Davison által a Black Crow Studionak tervezett tapétáinál.

 Colorblocking

Igen, ez is egy olyan trend, ami minden nyáron életre kap, és télen sem megy ki a divatból, csak egy kicsit visszafogja magát. De nézzük csak, hogy még hol is láthatunk ilyent.

 Pasztell színek

Ha jól meggondolom, szinte minden nagyobb divatház használta a színpaletta ezen skáláját a nyáron, és biztos vagyok benne, hogy jövőre is előbukkannak majd. De addigis búcsút kell intenünk egy kis időre ruhatárunk cukorka színeinek, mert a tél sajnos nem az ő szezonjuk. De ez nem az jelenti, hogy mondjuk a párnahuzatoknak, a falak színének vagy az asztalterítőknek is menniük kell. Lássuk csak, hogyan jelenik meg a pasztell paletta a lakásban és a kifutón:

 A szürke árnyalatai

Élérkeztünk a tél egyik legkedveltebb “színéhez”, ha mondhatom így. Gardróbunk azon árnyalatához, ami soha nem fog kimenni a divatból, amit mindennel kombinálhatunk és az eredmény garantált. De ne feledjük, hogy néha nem árt, ha egy kicsit felpörgetjük egy vad pirossal, egy mély okkersárgával vagy egy határozott kék színnel.

 Egy sima, egy fordított: a kötött ruhák, a horgoltak, és nemcsak

Ha már ősz és aztán tél, akkor végképp nem feledkezhetünk meg a kötött darabokról – legyen az nagymamapulcsi vagy egy meleg sapka, de ki gondolná, hogy a kötöttet nem csak hordani lehet.

Nos, mi a véleményetek, melyik kifutói trend(ek)et látnátok szívesen az otthonotokban? És visszatérve a bevezetőben feltett kérdésre: ki diktálja a trendeket?

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,