Hogyan válassz napszemüveget az idei nyárra? – 1. rész

Anna, 2012. január 30. hétfő

A napszemüveg viselete nem csak nyáron fontos, hanem minden olyan esetben, amikor hétágra süt a nap, víz mellett, magas hegyekben vagy havas környezetben vagyunk. Sokan a formája és színe alakján választják ki vásárláskor a napszemüveget, pedig (a valamikori elsődleges funkció) a szem védelme is nagyon fontos!

Következzen hát egy kétrészes gyorstalpaló arról, hogyan válasszunk napszemüveget az idén nyárra.

Az első részben „technikai” oldalról, a funkcionalitás és védelem szempontjából közelítjük meg a kérdést. Az alábbiak kevésbé látványos, kissé száraz, de nagyon fontos tulajdonságai egy jó napszemüvegnek!

A fényvédelem szempontjából a lencse a főszereplő, érdemes jópár dologra figyelni a kiválasztásnál.

– a lencse anyaga:

üveg. (pro) nagyfokú élesség; viszonylag ellenálló a karcolással szemben (kontra) nagyobb a súlya, mint a másféle lencséknek, így kényelmetlen lehet; drágább

NXT poliuretán. (pro) könnyű, nagymértékben ütésálló, nagyfokú torzításmentességet biztosít (kontra) drága

polikarbon (szénszálas). (pro) a legütésállóbb lencsetípus; elég jó optikai élességet biztosít; hozzáférhető ár; könnyű (kontra) kevésbé karcálló és kevésbé torzításmentes, mint az előző kettő

akril. (pro) a szénszálas lencsék olcsó alternatívája, leginkább a “divatos” napszemüvegek anyaga (kontra) kevésbé ellenálló és torzíthat; nem a legmegfelelőbb profi helyzetekben (sportoláshoz, hegymászáshoz, magashegyekben, vezetéshez stb.)

– a lencse színe:

barna, szürke, zöld. Ezek az árnyalatok színsemlegesek, azaz a teljes fényerőt csökkentik anélkül, hogy torzítanák a színeket. Közepes és nagy napsütésben, általános használatra alkalmasak.

a sárga árnyalatok. Kevésbé csökkentik a fényerőt, de tökéletesek az gyenge és közepes fényviszonyok között. Kiváló mélységélességet biztosítanak, amely nagyon fontos a havas sportok esetében. Ugyancsak növelik a kontrasztot a cseles, laposan eső fények esetén is (korareggel, estefele).

pirosak, vörösek. Nagyszerűek gyenge fényviszonyok között, növelik a kontrasztot – tökéletesek például a havas sportokhoz felhős időben. Emellett növelik a tárgyak láthatóságát kék vagy zöld környezetben, így kiválóak például erdei vezetéshez vagy természetjáráshoz.

tükrös, tükröző lencsék. Ebben az esetben egy tükröző réteg került a lencse külső felszínére, a lencse maga emellett lehet színezett vagy sem. A fényvisszaverés miatt erőteljes a fénycsökkentő képességük.

mister hipster

– a lencse külső bevonata: többféle további védő- és funcionális réteget kaphat a lencse, amelyek karcállóbbá, vízlepergetővé (hidrofóbbá), páramentessé (az ún. anti-fog lencsék) teszik.

– polarizált lencsék: nagyszerűen szűrik a fénytörésből származó csillogást és vakítást. Egyes esetekben a szélvédő színezett részével együtthatva „túlszűrik” a fényt, „vak foltokat” hozva létre a látótérben. Ebben a (ritka) helyzetben megfelelőbb a türköző lencsék használata vezetés közben. A polarizált lencsék minősége (és ára) az előállítási technológiától függ. Háromféle típus létezik: 1) a hétköznapi, olcsó válatozat esetében a lencse egy külső, polárszűrő filmréteget kap. 2) a drágább és tartósabb változat esetében szendvics-típusú a lencse: a rétegek közé kerül a polarizáló réteg. 3) a legújabb és legdrágább technológia esetén már a készítéskor hozzáadják a polárszűrőt a lencse anyagához, így elkerülik a rétegek ragasztását, és az ebből adódó képtorzítást.

– UV és VLT:

– az UV (ultraviolet) az ibolyántúli sugarak elleni védelmet jelzi. Háromféle UV-sugár létezik: az UVB sugarak a legkárosabbak a szemre nézve, a szemészek egyetértenek abban, hogy a hosszútávú UVB-sugárzás különféle szembetegségeket okozhat. Az UVA sugarak kevésbé veszélyesek a szemre (és bőrre) nézve, de jobb őket is kiszűrni. Az UVC sugárzás nem jelent veszélyt számunkra, mert a légkör ózonrétege kiszűri őket (egyelőre). Az UV-védelem fokát minden gyártó köteles feltüntetni a napszemüvegeken 0-tól (a leggyengébb védelem) 4-ig (a legnagyobb UV-szűrés), piktogrammokkal is jelölve. A ’CE’ jelzés azt jelenti, hogy az európai standardok szerint megfelelően biztonságos a napszemüveg UV-védeleme és tükröződés-szűrése. Ha nem vagy biztos, hogy a napszemüveged UV-védelme megfelelő, akkor vidd el egy optikába, ott le tudják mérni a lencsék UV-szűrését. (Az időjárás-jelentésekben gyakran jelzik az aznapra várható UV-sugárzás mennyiségét, ez az úgynevezett UV-index.)

– a VLT (visible light transmission) azt jelzi, a lencse mennyire engedi át illetve szűri a látható fényt, százalékban mérve. Az általános, hétköznapi használatra tervezett (ún. all-purpose) lencsék VLT-je 15-25% közötti, a magashegyi vagy havas viszonyok közötti erős napsugárzásra való (glacier) lencsék VLT-je 4-10%-os. Különleges eset a fényérzékeny, fotokróm lencséké, amelyek a fényerősség függvényében sötétebbek vagy világosabbak. Nagyon praktikusak, viszont hidegben lassabban akkomodálódnak, illetve vezetéshez nem mindig a legjobbak (mert a szélvédő kiszűri az UVB sugarakat, így a lencse alkalmazkodása a fényerősséghez nehézkessé válik).

A lencse mellett fontos a keret anyaga is. Ez lehet fémből (flexibilis, de drágább és sérülékeny), különböző nevek alatt futó nájlon-típusú anyagból (ez a leggyakoribb; olcsó, durábilis, de merev anyagok) vagy a drágább, sokszor kézzel megmunkált acetát típusú műanyagból, ezek kevésbé törés- és karcállóak, inkább a drága és divatos szemüvegkeretek készülnek ebből.

A kényelem szempontjából fontos, hogy az orron, a halántékon és a fülek mögött a szemüveg „jól álljon”, azaz kényelmes legyen a viselése, ne lötyögjön, de főképp ne szorítson, vágjon be.

Végül néhány szó a napszemüveg tisztításáról, tárolásáról. Szükség van egy puha, nem szöszölődő törlőkendőre (a legjobb a mikroszálas anyag), elkerülendőek a cellulóz-alapúak (pl. a papír zsebkendő), mert az érzékenyebb felületeken mikrokarcokat okozhatnak. Fontos, hogy mindig nedvesen töröljük a lencséket (létezik speciális tisztítófolyadék, de a sima víz is megteszi, vagy végső esetben az is jó, ha törlés előtt jól rálehelünk a lencsékre). Érdemes befektetni egy megfelelő méretű tároló tokba is.

A cikk ez az útmutató alapján íródott.
képek: animalswithglasses.tumblr.com, cresunandhealth.com.au

A következő részben pedig megmutatjuk, hogyan válaszd az arcformádhoz leginkább illő típust, illetve hogy melyek lesznek a legdivatosabb napszemüvegek az idén nyáron!

Címkék: , , ,