Haute couture és aranyszobor: a 85. Oscar-gála ruhái

Anna, 2013. február 27. szerda

Az idei Oscar-díj meglehetősen izgalmasnak ígérkezett, hiszen nem egyetlen abszolút favorit, hanem több igen esélyes jelölt volt a legfontosabb kategóriákban. Tippeltünk, izgultunk, és örültünk, ha a kedvencünk vitte el a díjat. És persze, hogy Emanuelle Riva kellett volna kapja az Oscart (pont a 86. születésnapján). Seth MacFarlane poénjai nem mindig voltak jók, a többi konferansziéé annál inkább. Ám a leginkább várt része a díjátadónak a vörös szőnyegen felvonuló hírességek ruhaválasztása volt.

A nyertesek (és jelöltek) teljes listáját itt találod, az esemény történéseit percről-percre itt követheted, mi a külsőségek alapján ítéltük oda a legjobban öltözötteknek a Pinkdáma Arany Vadalma díját.

Hangolónak nem a biztos befutó (de már az unalomig ismert) Skyfallt választottam, hanem a legjobb filmzene kategória egy másik jelöltjét. A Sundance filmfesztiválon nagykedvenc (és győztes) dokumentumfilm, a Chasing Ice a magyar származású National Geographic fotós James Balog lírai története az állandóan változó arktikus világról. A film alábbi főcímdalát, amelyben Scarlett Johanson énekel, Oscarra jelölték.

A biztos recept a legjobb színészeknek járó aranyszobrocskához: sötétkék öltöny vagy törtfehér ruha. Daniel Day-Lewis (legjobb férfi főszereplő – Lincoln), Jennifer Lawrence (legjobb női főszereplő – Silver Linings Playbook), Anne Hathaway (legjobb női mellékszereplő – Les Misérables) és Christoph Waltz (legjobb férfi mellékszereplő – Django Unchained).

 

Anne Hathaway elefántcsontszínű Prada estélyije nagyon megosztotta a kritikusokat. Szerintem rossz, de végül is mindegy, hiszen Anne Oscart nyert.

Anne Hathaway elefántcsontszínű Prada estélyije nagyon megosztotta a kritikusokat. Szerintem rossz, de végül is mindegy, hiszen Anne Oscart nyert.

Nyakrésznél olyan, mint egy kötény, és nem szerencsések azok a bevarrások sem a mellrészen.

 

Sokat gondolkodtam, hogy a hölgyek közül ki legyen az est legjobban öltözöttje, végül Charlize Theron minimalista tökéletessége tetszett a legjobban. Dior Haute Couture estélyi, peplumos derékrésszel, természetes smink, szőke pixie cut és hatalmas ékszerek helyett két széles gyémántkarkötő.

Jennifer Lawrence csodálatos Dior Haute Couture estélyije is nagyon tetszett, ám (mint kiderült) egyáltalán nem volt praktikus.

A 22 éves színésznőt (és Dior nagykövetet) kísérti a balszerencse, hiszen miután január végén a Screen Actors Guild díjátadón lehasadt az akkori Dior szoknyája alja (utólag a Dior magyarázkodott, hogy nem lehasadt, hanem ‘ilyen a dizájnja…’), az Oscar-díjátadón a legjobb női főszereplőnek járó szoborért menet a lépcsőn megbotlott és hasraesett. (Upsz.) De nem is kárörvendésből került ide ez a kép, hanem mert itt látszik igazán, mekkora anyagmennyisége és szép szabása van a ruhának.

 

Jane Fonda nagyszerűen nézett ki! Elhiszitek, hogy 75! éves? Felét simán letagadhatná. A kanárisárga ruha Atelier Versace alkotás.

 

Jennifer Aniston egy Valentino-vörös Valentino estélyit választott a 2013-as tavaszi kollekcióból.

 

Helent Hunt kék estélyije kísértetiesen emlékeztetett az előbbi ruhára. A leglényegesebb különség azonban a két árcímke között van: ez utóbbi körülbelül századannyiba-ezredannyiba kerülhet, mint az előbbi, ugyanis ez H&M! Helen Hunt nem az első A-listás híresség, aki a H&M környezettudatos kollekciójából válasz ruhát egy ilyen rangos eseményre: Michelle Williams a tavalyi Aranyglóbuszon viselt H&M estélyit. Az olcsó ruha mellé drága ékszer kell. (A képen láthatóak összértéke hétszázezer dollár. Fel sem tűnik, ugye?)

Nagyon tetszett Reese Witherspoon kék Louis Vuitton ruhája is. Semmi nagy dolog, egy masni és felül kis homokóra-formát varázsoló csalás.

 

Naomi Watts fémesen csillogó Armani Privé estélyije igazán merész választás volt, de megérte.

Halle Berry is egy fémesen csillogó, alakrasimuló Versace ruhát választott, amelynek vonalait mintha vonalzóval húzták volna meg.

Jessica Chastain is fémes fényű Armani Privében. Habár a halvány rézszínű ruha áranyalatában tökéletesen talál Jessica bőr- és hajszínéhez, szívesebben láttam volna valami élénkebb, hangsúlyosabb ruhában.

Sandra Bullock fekete csipkéből készült és kristályokkal díszített Elie Saab ruhája szép volt, az alkalomhoz illő, merész, de nem kihívó.

Ám a ruhánál is jobban tetszett Sandra természetes sminkje és a hajviselete: a szép fényű, dús haját oldalválasztékkal, kiengedve viselte. A fruzra egyszerűségét egy többmilliós Harry Winston gyémántos platina hajtűvel ellensúlyozta.

Channing Tatum (akit a legszexibb pasinak választottak a People magazin olvasói tavaly novemberben - valószínű még a 'Magic Mike' film hatása alatt)

Channing Tatumnak (akit amúgy a legszexibb pasinak választottak a People magazin olvasói tavaly novemberben – valószínű még a ‘Magic Mike’ film hatása alatt) adnám az idei év legjobban öltözött férfijának járó  Arany Vadalma díjat. Tökéletes szabás, nemes anyagok és odafigyelés a részletekre. Channing várandós felesége, Jenna Dewan-Tatum egy fekete Rachel Roy csipkeruhát választott. A legstílusosabb párok egyike voltak ők.

A másik

A másik pedig Justin Theroux és Jennifer Aniston. Jennifer Valentino vöröséről már volt szó, Justin is olasz tervezőt választott: az egyszerű, de nagyszerű fekete kétgombos, széleshajtókás öltöny Salvatore Ferragamo. Ők voltak az est egyik legbolondosabb, legfelszabadultabb párosa.

George Clooney Armaniban. Mintha Hemingway jött volna el az Oscar-gálára. Kár, hogy túl hosszúra szabták a nadrágját. Stacy Keibler mellette egy ezüstflitteres Naeem Khan estélyiben.

 

Daniel Day-Lewis, aki a Lincoln címszerepéért hazavihette a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot, sötétkék Domenico Vacca öltönyében üdítő jelenség volt a férfiak talpig-fekete táborában. Day-Lewisnek ez a harmadik Oscar-díja.

Daniel Day-Lewis, aki a Lincoln címszerepéért hazavihette a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrot, sötétkék Domenico Vacca öltönyében üdítő jelenség volt a férfiak talpig-fekete táborában. Day-Lewisnek ez a harmadik Oscar-díja.

Jean Dujardin, a legjobb férfi főszereplő kategória tavalyi nagy győztese egy évtizedet öregedett egy év alatt. (Az Oscar-díjátadón résztvevő urak körében a 2013-as év határozottan az őszes (salt and pepper) szakáll éve volt: a francia színész mellett Ben Affleck, George Clooney és többen mások is bevállalták.)

 

Jamie Foxx, az est egyik meghívott előadója grafitszürke öltönyét és fekete ingét egy bling-bling csokornyakkendővel dobta fel. Nekem tetszik az összhatás!

A téglalap, a leolvadt és a kitérdekeeel: az est legrosszabb nyakkendői.

Voltak még szép ruhák az Oscar-afterpartykon is:

Natalie Portman Dior-nagykövetként egy empire szabású, masnival díszített Dior estélyiben és Dior kistáskával a Vanity Fair partiján.

Szerelem volt első látásra Allison Williams ruhája!

Általában nem tartom sokra a reality-celeb Kardashian lányokat, de most egész jól néznek ki. A várandós Kim (önmagához képest szolidan) egy fehér Donna Karan estélyit, Kourtney pedig ezt a tökéletes, távol-keleti ihletésű virágmintás Brian Rennie for Basler ruhát választotta az afterpartyra.

Emmy Rossum akár egy görög istennő a Vanity Fair partiján: elefántcsontszínű Catherine Deane ruha és Chopard gyémántok.

Emmy Rossum akár egy görög istennő a Vanity Fair partiján: elefántcsontszínű Catherine Deane ruha és Chopard gyémántok.

Nektek melyik ruha tetszett a leginkább?

Végül pedig nézzétek meg, hogyan csajozik Jack Nicholson közvetlenül a díjátadó után. Jennifer Lawrence olyan szimpatikus kis fruska :)

6 hozzászólás ”

 1. johanna:

  Anne ruhája nekem nem tetszik, mintha egy amatőr varrónő, vagy egy sokmindenhez értő háziasszony szabta és varrta volna. Durva varrás, pontatlan illesztés. Nem is értettem, hogy némely szakértő hogyan sorolhatta a legjobbak közé. Anne persze elbűvölő, csak a ruha olyan varrótanfolyamról való.
  Charlize Theron nekem is tetszik az arca és frizurája illetve az egyszerű fehér miatt. A peplumot utálom szinte bárhol és bármikor. Remélem hamarosan kimegy a divatból .

 2. nelli:

  Szerintem ruhák szempontjából ez az oscar kifejezetten unalmas volt, nekem egyedül Jane Fonda ruhája tetszett. Nem értem, annyi szép ruhát terveztek a divattervezők. Hogy lehet ilyen unalmasan felöltözni, mikor ekkora a választék?

 3. Anna:

  @nelli
  my thoughts exactly. alig néhány ruha volt, amely izgalmas és szép is lett volna egyben. a hölgyek is és az urak is inkább a ‘biztonságos’ határain belül maradtak

 4. nelli:

  Meg kell mondanom, hogy szerintem a molett nők voltak a legszebbek, kivéve az a szürke zsákruha. Nem szeretem, mikor valaki annyira piszkafa, hogy elveszíti a nőies vonalait.

 5. Anna:

  Anne Hathawaynek is sokkal jobban állt a drasztikus fogyás előtti alakja.

 6. nelli:

  Meg nekem most kivételesen a kardashianok is tetszettek, szerintem kim ezt nagyon eltalálta, úgy néz ki benne, mint egy görög istennő, az a másik rózsás ruha meg nagyon illik a testvéréhez.