“Ha nagy leszek, WAMP leszek!”, Interjú a KézMűvész Kávézó szervezőjével

Ági, 2014. szeptember 30. kedd

Beköszöntött az ősz, kicsit hirtelen, kicsit hamar, kicsit szelesen, de a kintinél sokkal melegebb hangulat fogadott a marosvásárhelyi G. Caféban, ahol Simó Orsolyával találkoztam, aki a KézMűvész Kávézó ötletgazdája és egyben főszervezője.

Leírnád nekem a KézMűvészt, honnan jött az ötlet és mi inspirált erre az Erdélyben egyedülálló megmozdulásra?

Az ötlet, aminek akkor még nem volt neve, 2013-ban fogalmazódott meg bennem. Befejeztem az egyetemet és Kolozsvárról hazaköltöztem Udvarhelyre, aktív résztvevőjévé váltam a Romániai Magyar Kézművesek csapatának. Ekkor éreztem, hogy az alkotóknak, művészeknek szüksége van egy látható megvalósításra, egy megmozdulásra, ahol kapcsolatba léphetnek a közönségükkel. Így nagyjából 2 hét leforgása alatt, 2013 májusában megrendezésre került az első KézMűvész Kávézó, az székelyudvarhelyi G. Caféban.

Hogyan fogalmaznád meg a KézMűvész Kávézó célját?

A rendezvény elsősorban a kézművesek, iparművészek és formatervezők platformja, azon embereké, akik hivatásszerűen készítenek egyedi formatervezésű tárgyakat. A Kávézó pedig tökéletes teret és hangulatot kínál arra, hogy az alkotó és a közönsége találkozzon, illetve jóval közvetlenebb és befogadóbb, mint egy kiállítási tér.

Kik állnak a KézMűvész Kávézó mögött?

Legelső alkalommal egy kétszemélyes csapat bújt meg a név mögött, de szerencsére mostanra kibővült a szervezők listája, itt megemlíteném Szabó Kata csíkszeredai alkotót, illetve Korodi-Vass Lóránt formatervezőt, akik aktív résztvevői úgy a szervezésnek, mint a vásárnak. De nem szabad megfeledkeznünk arról a háttércsapatról sem, aki pénzügyi részt irányítják.

Szabó Kata, Mycreativeplace

Kik azok az iparművészek, akik be szoktak mutatni egy-egy ilyen vásár alkalmával?

Elég népes csapattal van szerencsénk dolgozni és a résztvevők listája évről évre bővül. A Kávézóban kedvünkre válogathatunk gyöngy-, drót- és sújtásékszerekből, kiegészítőkből, textíliákból és természetes alapanyagokból készült kozmetikumokból is. A résztvevők listája helyszínről helyszínre változik. Idén, a marosvárárhelyi G. Caféban a következő alkotókkal találkozhatunk:

 • Jakab Orsolya – Alkotáska (megtekintheted itt)
 • Zillmann Éva-Zsuzsanna – Herbio (megtekintheted itt)
 • Antal Hajnal – Selected Bags (megtekintheted itt)
 • Török Réka – Rekko design (megtekintheted itt)
 • Major Zsófia – Zsófikuckó (megtekintheted itt)
 • Ferenczi Réka – LégyKreatív (megtekintheted itt)
 • Bekő Fóri Zenkő – Zeezee (megtekintheted itt)
 • Antal-Váradi Judit – SweetHomeDecoration (megtekintheted itt)
 • Szabó Kata – Mycreativeplace (megtekintheted itt)
 • Kilyén József – Kilyén Manufaktúra (megtekintheted itt)
 • Csog Ildikó-Mária – Ilar (megtekintheted itt)
 • Gálpál Kinga – Tuli HandMade
 • Mosztok Anna (megtekintheted itt)
 • Karpelesz Susana (megtekintheted itt)

Török Réka, Rekko design

Hogyan kerül be egy fiatal formatervező a KézMűvész Kávézó csapatába? Milyen elvárásoknak kell megfeleljen?

Változó, hogy hogyan jelennek meg új alkotók, bár a vásár meghívásos alapon szerveződik és az alkotók nagyját mi keressük fel, de egyre többen jelentkeznek maguk, illetve többször ajánlottak már alkotót a vásárlóik és más alkotók is.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a formatervező által készített tárgyak az egyedit, kortársat és minőségit képviseljék. Fontos, hogy ezek kézműves vagy kis sorozatos alkotások legyenek, illetve nagy pozitívum, ha bemutatásuk, például a bemutató képanyag és portfólió igényesen van összeállítva.

Kilyén József, Kilyén Manufaktúra

Ha jól értem, akkor nemcsak a résztvevők, de a helyszínek sora is egyre nő. Honnan indult, hol van jelenleg és hova tart a KézMűvész Kávézó?

Udvarhelyről indultunk és azóta minden egyes vásár alkalmával egyel bővítettük helyszíneink számát. Először Marosvásárhely, majd Csíkszereda, idén pedig Kolozsvár is csatlakozott a résztvevő városok sorához. Szeretnénk ezt a rendezvény egész Erdélyre kiterjeszteni, de az sem kizárt, hogy célba vesszük a fővárost, vagy akár Budapestet is. De ezek még nagyon távoli tervek. Mindenesetre, az, hogy „Ha nagy leszek WAMP leszek”, nem vicc! A WAMP, azaz a Vasárnapi Művész Piac a KézMűvész projekt egyik vonulatának, a vásároknak szolgál példaképül. A budapesti design vásár mind méretével, mind színvonalával, összetettségével jelzi azt, hogy milyen távlatokban lehet gondolkodni ezen a téren. A legközelebbi megvalósítás viszont Sepsiszentgyörgyöt érinti, úgyhogy remélhetőleg jövőben már ott is találkozhatunk!

Bekő Fóri Zenkő, Zeezee

Kik azok az emberek, akiket vártok ezekre a rendezvényekre?

Elsősorban azokat a fiatalokat próbáljuk megszólítani, akiket nem tudnánk bevonzani egy hagyományos értelemben vett vásárra, viszont az így kreált „kultúrkocsmák” közönsége, heterogén mivolta miatt egy urbánus közegben felnőtt, nyitott, igényes és értelmiségi csoportot tud megragadni.

Szabó Kata, Mycreativeplace

És akkor ismételjük el, hogy mikor és hol találkozhatunk a KézMűvész Kávézó alkotóival?

Őszi vásáraink helyszínei és időpontjai a következők:

 • Marosvásárhely, G. Café, 2014 október 2-3.
 • Csíkszereda, Ólommadár,  2014 október 9-10.
 • Székelyudvarhely, G. Café, 2014 október 16-17.
 • Kolozsvár, Insomnia, 2014 október 23-24.

Fontos tudni, hogy minden vásár csütörtökön és pénteken, 11:00 és 19:00 óra között tart nyitva.

Mosztok Anna

Ha jól tudom még van két  meglepetésetek, elárulod őket?

Természetesen! A a KézMűvész Kávézó 2013-as megálmodása óta fontos volt a társművészetekkel való kapcsolódás. Vásárainkon rendszeresen vesznek részt színészek, zenészek. Ezúttal azonban partnerség szintjén is megjelenik a színház.

Ferenczi Réka, LégyKreatív

A KézMűvész történetében először lesz tombolánk, mely mind a négy helyszínen megvásárolható a vásárok ideje alatt, illetve minden vásárlás után ajándékba adunk egy tombolát.  A tombola főnyereménye: egy 125 euró értékű Thália Túra a Transilvanicum Utazási Iroda jóvoltából.

Karpelesz Susana, Suzannes Mosaics

A második újdonság pedig egy pop up store. Egy időszakos kézműves, iparművészeti bolt, mely ugyancsak a KézMűvész Kávézó nevet viseli. A név érdekessége, hogy évekkel ezelőtt szintén ideiglenesen a Múzeum Café működött a helyiségben, a Haáz Rezső Múzeum egyik kiállításának kísérőhelyszíneként. Ezért is döntöttünk úgy, hogy meghagyjuk a kávézó nevet.

A bolt 2014 november 10 – december 24 között tart nyitva, Székelyudvarhelyen, a Kossuth utca 24 szám alatt.

Köszönöm Orsinak, hogy szakított időt a szervezkedések közepette, hogy válaszoljon a Pinkdáma kérdéseire és nem elfelejteni, találkozunk a KézMűvész Kávézóban!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,