Ghesquière és Balenciaga

kgy, 2012. november 11. vasárnap

Annyira meghatározó a Balenciaga-ház, hogy esküdni mertem volna, megalapítása óta (1937) folytonosan jelen volt és meghatározta a divatot, ehhez képest csak 11 éve tartozik a luxusbrandekhez és mai nagyszerűségét Nicolas Ghesquière-nek köszönheti. Ezért is sokkolta a szakmát a hír, hogy elmegy Ghesquière a Balenciaga-háztól.

Egyelőre mindenki találgat: hová, és miért megy el?
Egyesek szerint a munkahelyi feszültség vezetett ide, hiszen konfliktusos személyiség, gyakran nem ért egyet a brandet uraló PPR vezetőségével. Azt sem nézi jó szemmel, hogy Hedi Slimane túl közel került köreihez – az YSL-ház is ugyenehhez az érdekcsoporthoz tartozik – mi több, Ghesquière munkatársai egy része átpártolt Slimane-hoz.
Mások szerint Ghesquière váltani akar, nagyobbat dobbantani. Így többen arra spekulálnak, hogy őt kérik fel a Schiaparelli-ház újraindítására, mások pedig arra, hogy ő követi Karl Lagerfeldet a Chanel-háznál – persze, amikor visszavonul Lagerfeld. Erre utalhat az is, hogy Ghesquière buklészerű ruhákat tervezett a jövő nyári kollekcióba.
Vannak, akik tudni vélik, hogy Ghesquière-t az LVHM konglomerátum csábítja át, s ennek szárnya alatt saját divatházat indít. (Nicolas Ghesquière-nek 10 százalékos részesedése van a Balenciaga-házban, tehát, van miből.)

Tény, hogy otthagyja Balenciaga-t Ghesquière és reszkethet a PPR-csoport. Ghesquière ugyanis azzal alkotott nagyot az elmúlt 15 évben, hogy úgy élesztette fel a Balenciaga-házat, hogy egy teljesen új generáció rajongó táborát vonzotta magához. A fiatal francia divattervező Cristobal Balenciaga gazdag öröksége alapján dolgozta ki a divatház koncepcióját, vagyis annak szellemiségét követte, nem annak formáit. Experimentális maradt, nem nosztalgiázott; ehelyett Cristobal Balenciaga-hoz hasonlóan formákkal, hangulatokkal kísérletezett.

Ghesquière folyton újít, innovatív technológiákat alkalmaz. Nagyon futurisztikus, nagyon szkulpturális és a mai fogyasztótól még egy kicsit idegen.

Ennek ellenére Ghesquière-nek köszönhetően korunk must have-je a motoros dzseki, a skinny nadrág, a bőr jéger, a lakkbőr vagy a hímzett latex. Az ő védjegyei a robotszerű ruhák és a drámai vállrészek is.

Éppen úgy, ahogyan hajdan Cristobal Balenciaga védjegye volt a ballonszoknya, a ceruzaszoknya, a 7/8-os ujj vagy a zsákruha és természetesen a sok-sok szokatlan újítása.

Ghesquière nagyon gyakran emelte át és dolgozta újra Cristobal Balenciaga egy-egy munkáját, de minden esetben azt csak forrásként használta és a 21. századi eszmék szerint újraértelmezte. Arra pedig alapból figyelt, hogy bármennyire is experimentális legyen egy ruha, szívesen viselje a vásárló.

Egyébként Ghesquiére hisz abban, hogy a jövő előrelátható, akár azt is mondhatnánk, hiszi, hogy évek múltán az alkotásaihoz hasonló formák lesznek az utcai viselet alapelemei.

Amit tudunk a Balenciaga-ház jövőjéről, hogy a PPR konglomerátumnak van egy rövid listája arról, kivel helyettesíthetik Nicolas Ghesquière-t: állítólag Alexander Wangnak van esélye, de szóba került Ghesquiére asszisztense, Natacha Ramsay, Christopher Kane, Olivier Theyskens, Pedro Lourenco, Mary Katrantzou és Proenza Schouler divattervezői, Jack McCollough és Lazaro Hernandez is.

Címkék: , , , , , , ,