Galliano után

kgy, 2012. október 13. szombat

Elbocsátásával a francia luxusipar gyökeres változásokat élt meg. Egy ideig nem is volt utódja a Dior-háznál, aztán több hónapi tárgyalás, találgatás – és lehet, hogy intrika után végre megtalálták azt a divattervezőt, aki Marc Jacobsnál kevesebbet kért azért, hogy a Christian Dior-ház vezető divattervezője legyen.

Ő Raf Simons, aki a Jil Sander vezető divattervezője volt 9 évig.

A Dior-háznak készített első ready-to-wear kollekcióját néhány hete mutatta be, júniusban pedig az első haut couture kollekcióját. Mindkettő John Galliano tomboló, szímpadias, látványosan érzéki munkáinak szöges ellentéte, épp olyan markáns, másképp érzéki és nagyon minimalista. Őszi kollekciója a szakértők szerint a fegyelmezett szabadságot hirdeti, ahol nincs helye az önrombolásnak. Gondolom, ez sem véletlen John Galliano után, és így is egy új kezdetét hirdetik.

Míg mindenki az új korszakkal foglalkozik, ő egy tipikus YSL-szmokinggal kicsit odamond a Saint Laurent-háznak, amelynek vezetését nagy riválisa, Hedi Slimane vette át.

Szegényt nagyon lehúzta a szakma az első Saint Laurent-kollekciójáért. Először is, mert annyira újra akarta ébreszteni a divatház régi dicsőségét, hogy nevet is változtatott. Most már nem YSL a ready-to-wear-vonala, hanem Saint Laurent Paris, mint ahogyan egykor, a hatvanas években Saint Laurent Rive Gauch volt. Persze, a névváltoztatásért kapott kritika csak a kezdet. Első kollekcióját ő is, akárcsak nagy riválisa, az október eleji párizsi divathéten mutatta be, és ezt a munkát középszerűséggel vádolták. A kritikusok szerint esztétikailag nincs gond a modellekkel, de a nagy tömegnek szólnak, nem a szofisztikált highfashion fogyasztóinak. Ez pedig egy luxus divatháznál főben járó bűn.

Ennek ellenére Hedi Slimane a divatvilág befolyásos személyisége. Gondoljunk csak arra, hogy Karl Lagerfeld az ő hatására fogyott 40 kilót, hogy hordhassa Slimane ruháit. Hedi Slimane ugyanis 2000 és 2007 között a Dior Homme vonalért felelt. (Akár ő is lehetett volta a ház új igazgatója, érthető, miért rivalizálnak Raf Simons-nal)

De lássuk a falhoz állított divatházakat és tervezőiket is, mert ők is a Galliano-botrány hősei:

Raf Simons a Jil Sander-háznál okozott fejtörést tavaszi döntésével, hiszen ez a ház rövid ideig vezető divattervező nélkül maradt. Végül az alapító, maga Jil Sander döntött úgy, visszatér, és ő lesz divatháza kreatív igazgatója. Ő is most mutatta be az első kollekciót, és eléggé elismerő kritikát kapott.

Stefano Pilati, az YSL-ház faképnél hagyott tervezője sem marad munka nélkül. Visszatért az olasz divathoz: az Ermenegildo Zegna luxusháznak lesz a kreatív igazgatója. Amikor a lenti képek készültek, állítólag nem is tudta, hogy kirúgják, és hogy ez az utolsó kollekciója Yves Saint Laurent-nál (2012 ősz-tél).

És John Galliano? Ő még mindig bűnhődik. Egészen a hét elejéig mindenki úgy tudta, Elsa Sciaparelli divatházát ő fogja újraindítani és felvirágoztatni. Munkastílusához talált volna is ez a kihívás, de az antiszemita kijelentései csak tavaly voltak, vagyis nem elég rég ahhoz, hogy a divatvilág és a fogyasztók elfelejtsék. Így bármennyire is csodálatosak a munkái, Gallianot nem merte felvállalni az olasz divatház. Végülis Coco Chanel 9 évre vonult vissza akkor, amikor megvádolták, hogy náci kollaboráns volt.

Címkék: , , , , , , , , , , ,