Gábor Zsófia: sokat időzök, sokat tapintok, az anyag színe és textúrája nagyon fontos

admin, 2014. augusztus 29. péntek

A jelenleg Budapesten élő, kolozsvári Gábor Zsófia grafikus és divattervező ruháival a Facebookon is találkozhatunk a C A N I C U L A nevű oldalon, ahol a saját készítésű varrott és kötött ruháit mutatja be és árulja, de a Gardrób Közösségi Vásárra is kijár. Nemrég könyve is megjelent: ő az illusztrátora, illetve Visky Zsolt mellett a  társzerzője a Történetvigyázók c. kötetnek.

Gabor Zsofi580

Pinkdáma: A kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen végeztél grafika és divattervezés szakon. A te esetedben hogyan függ össze ez a két szak, két művészeti ág?

Gábor Zsófia: Mindkét szak rejteget valami különlegeset, ami miatt vonzóvá vált számomra. Az én esetemben előbb jött a grafika. A rajz és annak komplex ágazatai jelentik azt a vonzalmat, ami miatt elkezdtem komolyabban foglalkozni a művészettel, tanulni és felkészítőkre járni – mindez egy hosszabb folyamat volt. A divattervezés emellett hobby volt „csupán”, játék vagy kikapcsolódás, például kötni kislány koromban tanultam meg, de babáimnak már ennél is hamarabb ruhákat készítettem. 2010-ben azonban, a grafika mesterképzésemmel egy időben, eldöntöttem, hogy felvételizek a divattervezés szakra is. Érdekes módon nem a kifutók fénye érdekelt, még most sem, hanem a kosztüm, a jelmez, a különleges formák ruhákban kifejezett formái.

ruha4580

Milyen anyaggal, textúrával dolgozol a legszívesebben? Miért?

– Ha saját projektről van szó, ha egyszerűen eldöntöm, hogy valamelyik ötletem véghez is viszem, akkor minden esetben az anyagválasztás a legkalandosabb és legizgalmasabb.  Sokszor dolgozom használt anyaggal, különösen mikor kötök. Ilyenkor használt pulóvereket, szoknyákat, kibontható  ruhadarabokat keresek. Általában sokat időzök, sokat tapintok, az anyag színe és textúrája nagyon fontos, még akkor is, ha használt. Viszont a kelmék esetében sokkal csodálatosabb a keresés, mindent végig lehet simítani, összeilleszteni, összehasonlítani. Szeretem a különleges anyagokat, valamilyen furcsasága kell legyen, hogy felkeltse a figyelmem, így azokat találom szépnek, amik valami titkot tartogatnak, hozzá kell érni, hogy felfedezd puhaságát, vagy azt, hogy simításra árnyalatot változtat.

szoknya580

Férfiruhákat is tervezel. Ez mennyiben más a női ruhák tervezéséhez, készítéséhez képest?

– Férfiruhát kevesebbet tervezek, varrok. Inkább ajándékként vagy megrendelésre készítettem eddig férfiruhát: inget, pulóvert, nadrágot vagy kiegészítőt (csokornyakkendőt, biciklisapkát, táskát, sálat, kesztyűt, fotóállvány huzatot). Izgalmas terület, de úgy érzem, kell még tanulnom ahhoz, hogy nehezebb ruhadarabokat is készíthessek, például öltönyt, kabátot. Anatómiailag a férfi test sokkal letisztultabb, konkrétabb, így nagyon precíz és pontos szabástechnikát kell alkalmazni. Érdekel nagyon a férfidivat, különlegesnek és elegánsnak tartom. Ezért folyamatosan tanulok és gyakorlok, mert aki a férfi ruhakészítés fortélyait elsajátítja, a női ruhák elemeit sokkal jobban és könnyebben átlátja.

A ruhák mellett szandálokat, táskákat, sapkát, kalapot, esőköpenyt is készítesz. Honnan jön a sok ötlet?

– Nagyon izgalmas mindenfélét készíteni. Nem szeretnék megmaradni egyetlen vonalon. Persze bizonyos dolgok, megoldások, eljárások inkább megragadnak bennem, de nagyon örülök, hogy sokszor új darabokat is készítek. Nemrég szandálokat is elkezdtem bütykölni, bőröket, ragasztókat kellett beszereznem, annál meg nincs izgalmasabb, mint mikor új technikát tanulsz meg.

Az eddig elkészült darabok közül neked melyek a kedvenceid?

– Különös, hogy nagyon tudok ragaszkodni mindenik darabhoz. Ez persze nem zárja ki azt, hogy kedvenceim legyenek. Ide sorolnám az esőkabátot, melyet áttetsző műanyagból varrtam, a bársonyból készült zöld ruhát stb. stb. Mindeniknek külön története van…

esokabat580

Szerinted milyen problémákkal szembesül egy fiatal tervező Romániában/Magyarországon?

– A kezdeti stádiumban a kilátástalansággal szembesül az, aki magánúton próbálja megalapozni pályáját. Nehéz valamihez is fogni egy kezdeti tőke nélkül. Sokan támogatást kapnak szülőktől, néhányan pályázatok által, de a végzett diákok nagy része tanácstalan helyzetben van. Itthon és még Magyarországon is, érzékelhető egy ilyen tanácstalanság, ez a vevőközönség még nem érett meg arra, hogy felismerje az egyediséget. Ezek az értékek még nincsenek felkapva, még nem menő az egyedi, vagy a kézimunka. Persze vannak kivételek.

Szerinted hogyan öltözik Romániában/Magyarországon az utca embere? Mennyire van igény az egyedi tervezésű ruhadarabokra?

– Az igényről annyit, hogy kezdetleges stádiumát tapasztaljuk. Néhányan érdeklődnek az ilyen készítésű ruhák, kiegészítők iránt, sokan meg abszolút kizárják. Sok olyan eset is volt, mikor azért fordultak hozzám ruhát rendelni, mert így olcsóbban megkaparintják a kívánt terméket. A handmade gondolati síkon nálunk még a másodkezű ruhák területén mozog. Ez persze egyértelművé teszi azt, hogy a termékeimre szabott árak nem mindig haladhatják meg a multik akciós árait.

nyaklanc580

ruha3580

Kérésre is varrsz, kötsz, tervezel?

– Igen. Sok rendelésen vagyok túl. Kötött és varrott rendeléseim is voltak, vannak. Az internetes oldal is, vagyis a C A N I C U L A  ilyen ideológiával indult, hogy albumként szolgáljon, onnan lehessen válogatni, rendelni.

Tavaly ősszel részt vettél egy egyéni kiállításon Svájcban. Mesélj erről egy kicsit.

– 2013 szeptemberében egy hónapot tölthettem Baselben, az itt már 10 éve működő Maison 44 összművészeti galériában, koncertteremben egyéni kiállításom volt. A galéria eddigi legfiatalabb művészeként rettentő fontosnak tartom ezt a mozzanatot. A kiállításnak nagy sikere volt, az ottaniak nagy része meglepő módon érdeklődött az itteni körülményekről, életről, művészetről. Tudni kell ennek kapcsán, hogy munkáim nagy része szociális telítettségű, kritikai nézőpontú. Számos munka el is kelt, jó ismeretségekre került sor, és rengeteg meleg élmény, emlék született. Egy magam korú művész számára egy ilyen lehetőség egy életre szóló esemény.

kotet580

2013 decemberében jelent meg Visky Zsolt Történetvigyázók c. verseskötete, melynek te vagy a társszerzője, te készítetted a grafikákat. Különleges lenyomatokat láthatunk a könyvben hétköznapi tárgyakról. Ezeket milyen technikával készítetted?

– A könyvben is szereplő technika nálam egy végigkövethető grafikai eljárássá vált. Először 2010-ben  a diplomamunkám készítésekor alkalmaztam, azóta sok más formában és kontextusban használtam, most történetesen egy könyv illusztrálására. A technika maga a nyomtatott képi információ átmosására alapszik egy új felületre: oldószerrel a nyomdafestéket mosom át.

Az illusztrálás során hogyan születnek meg a grafikák, miből építkezel?

– Ebben az esetben az illusztráció nem a megszokott folyamatot követte. Mivel nem egy asszociációs folyamatról volt szó, nem egy olvasásbeli élményre építkeztem. A grafikák egyedülálló alkotások, a könyv tartalmával párhuzamosan élő képi világ.

ruha2580

Hol találhatjuk meg a ruháidat?

– Nagy részük az internetes oldalamon, a C A N I C U L A-n, ahol egy végigkövethető, albumokra bomló, képtár áll a vásárlók rendelkezésére, valamint már az utcán, ha megragad a szemed valami izgalmason, akkor az a C A N I C U L A lesz valakin :)

kérdezett: Búzás Anna

Címkék: , ,