Fendi mozaikok

kgy, 2014. szeptember 26. péntek

Valójában nem mozaikok, és sehol nem is hasonlították Fendi legújabb kollekcióját a mozaikokhoz. Engem mégis a Gaudíéira emlékeztet.

Fendi jövő nyári modelljeihez egy új technológiát talált ki: monokróm, de a ruháétól eltérő mintával díszített rongydarabokat illesztett a textíliába, bármiféle öltés vagy tűzés nélkül, olyan, mintha varrat nélkül állnának a ruhán.

Fendi

A textilfelület optikai zavart okoz – izgalmas megoldás. Mégis ennek minimalista változata zseniálisabb a maga nemében:

Fendi

Eltekintve a visszafogott kromatikától, nekem az volt az érzésem, Fendi technikája hasonlít Gaudí díszítőtechnikájához: az alkotók rongydarabokat mintázatként használtak fel, hasznosítottak újra. Ugyanezt tette a katalán építész is munkái díszítésekor. Ő az összetört cserép- és üvegdarabokat hasznosította újra.

Amikor először találkoztam Gaudí mozaikjaival, az első gondolatom volt, hogy így minden rongydarabot hasznosítani lehetne, és a textil- vagy divattervezésben új remekműveket teremthetnénk, mint Gaudí a díszítőművészetben. Karl Lagerfeld és Silvia Venturini Fendi aligha ebből az ötletből indult ki, de hasonló hatást ért el… az egyelőre szakmai titok, a rongydarabokat miként applikálták a ruhákra.

Egyébként volt már rá példa, hogy mozaikok inspiráltak híres divattervezőket, legutóbb Dolce and Gabbana alkotóit. A 2013-as téli kollekciójukat a monreale-i katedrális velencei és bizánci mozaikjai ihlették. Sőt, átemelték azokat, a mozaikokat gyöngyökkel és kövekkel rakták ki. Ez itt például a katedrális egyik ikonja: II. Vilmos felajánlja a katedrálist Máriának.

Monreale Cathedral

Ez pedig a Dolce and Gabbana ruhája II. Vilmossal.

Dolce and Gabbana

Van ennél néhány sokkal látványosabb alkotás más ábrázolásokkal, motívumokkal.

 

Pazar kollekció, amelynek alkotói értéke nem vitatható; művészet ilyen textíliákat előállítani. A két szicíliai divattervező kreativitása itt mégis szerényebb, mint Fendi technikája. Az is megállapítható, hogy a szicíliai divatház ruhái formailag lassan változnak, más díszítő motívumokkal ugyan, de vissza-visszaköszönnek az idén nyári és őszi kollekcióban.

Címkék: , , , , , ,