Eltorzult gardrobe

thistlelittle, 2010. október 17. vasárnap

Distorted Wardrobe, ezt a címet kapta Stella Teunissen kiállítása. Stella 2010-ben vegzétt az Utrechtben, Vizuális művészetek és design szakon.

A designer kiállítását múlt hétén láttam először, egy kirakaton keresztül és nagyon megtetszett, ezért elhatároztam hogy visszamegyek és készíték néhány fényképet róla, hogy ne csak én lássam:). A miniatűr ruhakollekció az emberi test változatosságára reflektál.

A Barbie baba tökéletes testéből csak résztelet maradnak meg, egy-egy kéz, láb, mell, erre építi rá Stella a különböző rétegeket és ezekhez képest kapnak értelmet az általa létrehozott formák.

A torz viseletek miniatűr kollekciója az emberi test sokféleségére reflektál. Mindegyikünk felöltöztette, levetkőztette, kifestette a Barbie babáját (én meg a hajukat is levágtam), Stella kislánykorában is folyamatosan átalakította a babáit, úgy, hogy azok különleges, egyedi lényekké változzanak.

Az általa tervezett viseletek az ideális emberi test arányainak felbotításán alapulnak: felnagyítja, kinyújtja, felfújja, vagy épp összezsugorítja a testrészeket, de mindig marad egy kis darab, ami felidézi a kiindulási állapotot.

A kollekció texturája is kettős rétegű, az emberi bőr és a kötött anyag váltakozik a lényeken, de ebben az esetben is, mintha az anyag valóságosabb lenne, mintha jobban tükrözné az emberi bőr tulajdonságait, mint a fényes, viaszosan csillogó műanyag. A textilen, szakadásokat, redőket, foltokat fedezhetünk fel, esetleges hegeket, gödröket, ugyanúgy mint az emberi bőr felületén.

A kiállítás szerintem nagyon jól tükrözi a figurák torzsága, furcsa aránytalansága által felvetett kérdéseket, amely egy számomra is nagyon érdekes gondolatot képvisel: az emberi test változatosságának proplematikáját. Remélem, hogy a fényképeknek sikerül valamit érzékeltetniük a figurák milyenségéből és a kollekció hangulatából.

Címkék: , , , , , ,

5 hozzászólás ”

 1. adorjáni mária:

  Remek. Köszönjük, hogy a fényképek által mi is belepillanthattunk

 2. Kozocsay:

  Ez tetszett. Jó , hogy nem raktál polár szűrőt, megmaradt így a kirakatélmény.

 3. Baba:

  a szabaccság szele megcsapott, danke!

 4. Kelemen Attila:

  Apú, ezek milyen bogaraK? (Kitti, 3 éves)

 5. thistlelittle:

  Örülök, hogy tetszett.
  Kitti, azt hiszem csuda.