Divatos környezetvédelem

kgy, 2008. november 1. szombat

Egyre divatosabb a szőrme és egyre több sztár csatlakozik a PETA szőrme-ellenes mozgalmához. Míg például Marcela Kloostenboer, Eve Angeli, Shirly Manson megnyúzott állattetemek mutogatásával tiltakoznak, addig Eva Mendes meztelenre vetkőzik, mert ő inkább semmit nem hord, mintsem bundát viseljen.

A PETA kitartó tiltakozása néhány divattervezőt már rábírt arra, hogy lemondjon a prémekről, vagy ha ragaszkodik hozzá, akkor inkább műszőrmét használjon. Calvin Klein, Ralph Lauren, Kenneth Cole, Tommy Hilfiger száműzte a prémet, a Mango, a Sinequanone vagy 3 Suisses pedig műszörmét használ a ruhagyártásnál.


Best Dissertation
A legtöbb divatház azonban nem mond le a drága nyérc, nyest, ezüstróka, csincsilla, hiúz bundáiról. Ezek ugyanis a luxus névjegyei, míg a műszőrme szerintük igénytelen és szegényes. A prémeknek modern virágkora a 90-es években kezdődött. Ekkor ébredtek rá a divattervezők, hogy így a világ két luxusra éhes országát, Kínát és Oroszországot is meghódíthatják, hiszen mindkét kultúrában nagy hagyománya van a szőrmének. Így ezeknek a vitatott luxuscikkeknek idén ősszel is divatjuk van. A kabátok mellet

mellényeket

bolerókat

pelerineket

sőt ruhát is terveztek a szőrméből.

A divattervezőnek különös elképzelésük van a környezetvédelemről. A Tokyói divathéten, áprilisban, például környezetbarát kollekciót mutatott be Chie Imai: újrahasznosított poliésztert használt, de nem mondott le a szőrmékről, melyekért több ezer csincsillát és nyércet gyilkoltak le. A divattervező azonban nem tágít: szerinte a szőrmekabát is környezetbarát, hiszen hosszú évekig hordható, és könnyen felbomlik, ha már eldobtuk.

Az állatbarát szervezetek ezen az érvelésen felhördültek, mondván, nem beszélhetünk környezetvédelemről, amikor állatok ezreit mészárolják le csak azért, hogy hamvasszürke, barna, vagy csíkos prémjükben pompázhasson valaki.


Gyönyörű, puha bundájuk miatt valóban sokat szenvednek az állatok, hiszen ahhoz, hogy minél tökéletesebb bundákat nyerjen a prémipar, kegyetlen kínzásoknak vet alá több ezer párát. Egyetlen-egy szőrmekabátért például 55 vadnyércet, 35 tenyésztett nyércet, 19 hiúzt, 18 vörösrókát, 11 ezüstrókát, 100-250 csincsillát, 30 nyulat, 9 hódot, 30 pézsmapatkányt, 15 kis észak-amerikai hiúzt, 22 borzot, 125 hermelint, 30 oposszumot, 100 mókust vagy 57 mosómedvét kell megölni.
(K.Gy.)

Címkék: , , , , , , , , ,

5 hozzászólás ”

 1. Minka:

  Tommy Hilfiger. Hilfinger :))))).
  Egyébként a Sex and the City, The movie-ból a kedvenc jelenetem a fehér szőrmebundás Samantha reakciója a környezetvédők akciózására: I missed New York. Az Indexen nagyon jó a recesszionistás cikk. Ahhoz mit szóltok? Gazdasági válság vagy környezetvédelem?

 2. boszor:

  Hosszú ő a szőrme. http://www.kislexikon.hu/index.php?f=sz%F5rme&k=cb&btn=+Keres%E9s+&h=c

  Ezt amúgy nem is szánom publikusnak, véleményt megírom a következőben:)

 3. boszor:

  Nem értem, miért nem tiltják be egyszerűen a valódi szőrméből készült cuccok gyártását. Néhány empátia-hiányban szenvedő dúsgazdagon kívül senkinek nem hiányozna. Ráadásul gazdasági válság idején még népszerű intézkedés is lehetne.

  A recesszionizmus meg szerintem simán csak trend, nincs abban válság vagy környezetvédelem egy csepp se:) Ahhoz a réteghez, amelyik luxusmárkákat hord, később gyűrűzik el ennek a hatása, ha egyáltalán elgyűrűzik.

  (Na jó, biztos van néhány ritka divatőrült kivétel, aki hónapokig spórol egy-egy ilyen cuccra, és akinél ez tényleg számít pénztárcailag. De a trendek úgysem tőlük indulnak.)

 4. Etelka:

  Nagyon sokkoló ez az egész.

 5. angel:

  teljes mértékben elítélem a valódi szőrből és bőrből készült dolgokat!
  már láttam olyat, amikor élve nyúzták meg az állatot! a hangját nem felejtem el soha! amikor néztem, mintha a szívem tépték volna ki! nem lehet szavakba önteni amit éreztem! az a fájdalom a tehetetlenségtől, ahogy belehal a kínzásba az a szegény ártatlan kis állat. láttam olyat is amikor a fókán már nem volt bőr, ott feküdt vérbe fagyba és még pislogott!!!
  azzal kéne megcsinálni aki ilyet tesz!!!!!!!!!!