Bővülő táskák

Anna, 2012. október 16. kedd

“Feltevődött bennem a kérdés, hogy hogyan lehetne egy értékes ünnepi viseletet úgy átalakítani és új formába helyezni, hogy az a mindennapi használattól újra funkciót kapjon. Így öröklődött át az a ritmikus bővülés, amelyet egy népi szoknya és egy táska is magában tud foglalni. A nők tánc közben pörögnek, és a mindennapi életben is. Ehhez szükségük van olyan tárgyakra, amely oda alakul a testükhöz és felvesz egy kényelmes formát. Ez a titka az egésznek.”

Hónapokba telt, míg végleges alakot öltött az alább olvasható beszélgetés, de megérte! Egy igazán tehetséges és sokoldalú iparművészt mutatunk be, aki álmodott egy nagyszerűt. Díjnyertes táskáinak lelke van, amelyben ugyanúgy benne van a nagyváros lüktetése, mint a gyimesi táj békéje. Esztány-táskát, szeretettel!

Hogyan lett belőled táskakészítő iparművész?

Esztány István: Sok minden jár a fejemben és ahhoz, hogy tisztán táskakészítő iparművésznek nevezzem magam, az még nem jelent meg bennem. Önmeghatározásomat meg szeretném tartani azon a tág designer-fogalmon belül és kívül. Ehhez szükséges, hogy teret tudjak engedni más területen is magamnak, így nemrég egy felkérésre cipőket készítettem, jelenleg egy orosz festményen dolgozom és kitudja mit hoz a holnapután. Az, hogy most jelenleg táskákat készítek, még bátran engedélyezi és kihívást is ad, ha más tárgyak készítésében is kipróbálom magam. Úgy gondolom ez így egészséges az én szakmai fejlődésemben.

A táskáid nemcsak, hogy kézzel készült egyedi darabok, hanem egy mélyebb kulturális-eszmei jelentésük is van, amelyet talán csak azok érthetnek meg igazán, akik valamennyire ismerik azt a világot, amelyből te is érkezel. Honnan meríted az ihletet az alkotáshoz?

Csíkszeredában születtem és itt is nőttem fel. Az egyetemet Budapesten végeztem, ami hatalmas ismeretet, illetve szakemberi anyagot adott számomra. Nagyon örülök annak, hogy a MOME-n tanulhattam. Diplomázás után hazaköltöztem Csíkszeredába, jelenleg is itt dolgozom és élek. Munkáimból nem hiányozhat az, aki vagyok, akivé ez a gazdag természeti környezet nevelt. Ez az összetettség adja azt az igazán színességet, amelyet egy-egy termék megmutat. A táskákban mindenki megtalálja a maga típusát, és ehhez nem kell székelynek lenni, csak egyszerűen természetességet szerető embernek. Ezt bizonyítja az a pár év, amitől tényleg azt tudom mondani, hogy az eszmény, a prakticizmus és az egyszerűség győz minden  furfangosság felett.

A legismertebb munkáid, a bővülő táskák alapötlete a székelyruha szoknyáján alapul. Mi ennek a története?

A Bővülő táskák ötlete a diplomamunkámban valósult meg, és aztán folyamatos funkcionális fejlődésen ment keresztül. Feltevődött bennem a kérdés, hogy hogyan lehetne egy értékes ünnepi viseletet úgy átalakítani és új formába helyezni, hogy az a mindennapi használattól újra funkciót kapjon. Így öröklődött át az a ritmikus bővülés, amelyet egy népi szoknya és egy táska is magában tud foglalni. A nők tánc közben pörögnek, és a mindennapi életben is. Ehhez szükségük van olyan tárgyakra, amely oda alakul a testükhöz és felvesz egy kényelmes formát. Ez a titka az egésznek.

 

A táskáidhoz a bőrön kívül még milyen anyagokat használsz fel?

A táskák bőrből és vízhatlan anyagból készülnek.

Az Esztány táskák védjegye mintha egy fenyőt formázna. Számodra ennek mi a jelentése, miért éppen ezt választottad?

A logómban általában az emberek különböző dolgokat látnak. Ez jó, mert megállnak és elgondolkodnak rajta. Viszont a valóságban a logóm nagyon egyszerű, mert a nevem kezdőbetűiből áll. Az E-betűnek a tükörben fordított változata, amelyet az i-betű tart egyenesben. Ezt az aláírást már gimnazistaként is használtam.

Még most is minden táska személyesen a te munkád? Vagy kiépítettél egy csapatot a munkafolyamathoz? Átlagosan mennyi idő alatt lesz az ötletből kész táska?

Minden egyes táska nálam áll össze és teljesedik ki. Már nem tudnám csak egyedül előkészíteni és összeállítani, mert rengeteg más gyakorlati feladat is hárul egy fiatal tervezőre. Természetesen van segítségem. Nélkülük nagyon szétaprozódnék. Hogy mennyi idő alatt készül el az igénylőtől a kész táska az mindig függ a táska típusától.

Többször történt már meg, hogy férjek egyetlen nappal a feleségük születésnapja előtt érkeztek meg egy-egy táskarendeléssel, és akkor mosolyogva előnyt szerez a feleségek öröme. Jó látni, ahogy benne van az izgalom egy-egy ajándékba szánt táska elkészítésénél. S az a legjobb, amikor csak úgy emberségből visszajeleznek, hogy mekkora örömet okozott a táska. Sok szép emlékem van.

 

Szerinted van kereslet a fiatal dizájnerek kisszériás és egyedi termékei iránt, amelyek legtöbbször valamivel drágábbak, mint a plázában megvásárolható, szériagyártott “nemzetközi” divatcikkek?

Egyre inkább látom, hogy az emberek mennyire kezdik igényelni az egyedi, személyre szabott termékeket. A piac nagyon telítve van olyan tömegcikkekkel, amit egyik országban legyártanak, és egy héten belül már több országban is megtalálható az a ruhadarab. Mégis a nagy tervezőknél is megvannak azok az exkluzív darabok, amivel egyedivé tesznek egy-egy termékcsaládot. Nálunk, kisszériás tervezőknél meg garantált az exkluzivitás. Sokszor megfigyeltem, hogy a már előzőleg elkészült egyedi táskának mind-mind megvan a maga gazdája valahol a világban. Az olyan remek, amikor úgy távolról látod egy vásáron, hogy a közeledő ember szemében ott van „a” táska. És akkor megfogja, felpróbálja, a tükörbe néz vele, és magára ismer. Úgy tapasztalom, hogy a táska megszólítja a maga gazdáját.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Olyan tárgyakat szeretnék készíteni a továbbiakban is, amelyekkel az emberek esztétikai igényét fejleszthetem. A munkám számomra örömet okoz, így ez az öröm az embereken is megnyilvánul, amikor lesz egy saját táskájuk. Szeretem a munkám, és mint minden munkának, ennek is vannak nehézségei, ami hosszú távon érett és éretlen is gyümölcsöket terem. Most várom az őszi termést, hogy felmérjem milyen ötleteket tudok megérlelni a következő évre.

Az érdeklődők hol találhatják meg a táskáidat?

A weblapom címe: www.esztanygaleria.eu

viszonteladóim: http://www.hybridart.hu/,  http://www.insolito.bo.it/

Minden hónapban kint vagyok Budapesten a Vasárnapi Művész Piacon (WAMP), ott biztosan megtalálnak személyesen. Vagy hétköznapokon a csíkszeredai műhelyemben. Kapcsolatfelvételi lehetőségek ITT.

Köszönjük Esztány Istvánnak az interjút! Ti pedig, kedves olvasók, nézzétek, válasszatok, szeressétek az Esztány-táskákat :) Búcsúzásképpen a hangulatért:

Bónusz trekk: az idei Félsziget Fesztiválon a stílusvadász fotósunk több Esztány-táskát is talált. Menő!

További Félszigetes stílusvadászat itt.

Címkék: , , , , , , , , ,

10 hozzászólás ”

 1. Bogyó:

  Ó, én is egy ilyen csodás Esztány-táska boldog viselője vagyok. Székelyként Budapesten élek és sokszor állítottak már meg az utcán a táskám után érdeklődők. Nagyon örülök Esztány István sikerének!
  És ez a blog is milyen jó… gratulálok!

 2. Kathy:

  Kb ket eve lattam taskaidat (eloszor is meg utoljara is) a WAMP-on. Azota csak remenykedtem, talan egyszer nekem is lesz egy ilyen taskam. Akkor nem volt nalad olyan meret amit kerestem. Keszitenel nekem egyet ha megadom a meretet?

 3. Anna:

  @Kathy: Esztány Istvánnal közvetlenül is felveheted a kapcsolatot (a lehetőségeket lásd az interjú végén linkelve).

 4. Kathy:

  Koszonom Anna! :)

 5. bekuci:

  Kb. mennyibe kerulhet egy ilyen taska? A valltaskak erdekelnek…

 6. Anna:

  @bekuci A táskák áraiért a készítőjüket keressétek meg (a kontaktinfónál van mailcím, telefonszám is), hiszen ez nagyban függ a táska modelljétől, méretétől, anyagától stb. Így ugyanakkor lehetőség van személyre szabott táskát is rendelni.

 7. Antiope:

  Nahát! Ilyenek vannak Csíkszeredában?

 8. Ágota:

  Rám is így kacsintott egy Esztány-táska a budapesti Wamp-n, kb másfél éve. Azóta is ez a kedvenc táskám. Sok-sok csodáló – és irigykedő – tekintetet begyűjtöttem már vele.

 9. esztany katalin:

  gratulalok a gyonyoru taskakhoz, alig varom hogy egy ilyen taska tulajdonosa legyek, buszkeseggel tolt el az ha barmi a lanykori nevemet viseli, sok sikert a tovabbiakban

 10. suciu ileana:

  Tisztelt Esztány István !
  Ma d.e. /Március 1-je/ láttam egy müsört a tévében Őnről és a táskáiról. Érdeklődni szeretnék, van-e valamilyen katalógus, amiből rendelhetnék, irtózatosan megtetszettek a táskái !
  Itt kevés bemutatott modellt találtam, emiatt gondoltam katalógusra, ha lenne.
  Cimem: Nagykároly, str. Galileo Galileo nr.9 – 4451OO –
  Köszönöm, és Jó munkát ! Főhajtás a munkái előtt ! suciu-né rácz ili –