Bizsuk varázsa

GG, 2008. október 25. szombat

Elvarázsolnak, függővé tesznek a divatékszerek. Már több doboznyi nyakláncot, fülbevalót, karkötőt, gyűrűt és brosstűt gyűjtöttem, és mégis mindig valami újat szeretnék. Ennek egyetlen oka, hogy a húgomnak valóságos kis boszorkánykonyhája van, ahonnan bizsuk százai kerülnek forgalomba. Mindig van egy kedvencem, amelyiket egy ideig hordok, aztán valamelyik doboz mélyére süllyesztem, anélkül, hogy eszembe jutna, egy ilyen csecse-becsével nagyon sok munka van. Az egyik kedvenc modellem mohazöld kagylóhéjból és különböző méretű és színű gyöngyökből készült,

Még a gyártásfolyamatot is dokumentáltam: első lépésként az igazán apró gyöngyöket a kagylóhéj köré fűzi:

<

Majd kis fogóval, bravúros kézügyességgel akasztót készít.

Miután a központi darabot befejezte, a nagyobb gyöngyöket egyenként tűre fűzi, és egymáshoz kapcsolja.

A húgom által forgalmazott bizsuk egy részét nem ő készíti. Az elmúlt hónapokban a már készen beszerzett termékei közül engem a virágmintás plasztik karkötők ejtettek rabul. Képes vagyok belőlük egyszerre többet is viselni.

A vezető designerek kollekcióiban egyébként idén ősszel inkább a masszív, darabos bizsuk és ékszerek uralkodtak. Ugyan kiegészítőként a nyakékek a gyakoriak, némelyik divatház különlegességei közt karkötők is szerepelnek. Christian Lacroix drámai darabjait hangsúlyozandó már-már otrombák a karkötők. De Marc Jacobs, Emilio Pucci, vagy Burberry Prorsum bemutatóin sem szerénykedtek a látványos bizsukkal.


A prêt-à-porter viseletnek inkább megfelelő, a valamivel szerényebb karkötők ezúttal sokkal megnyerőbbek. Dries Van Noten színes karkötői többnyire fémből vagy plasztikból készültek.

Míg Ralph Lauren és Versace mértéktartó, visszafogott volt a karkötőknél,

Addig Balenciaga játékosan, John Galliano pedig pazarul díszítette a divatékszereket.

A Chanel-ház volt az első, amelyik saját logója alatt kezdte gyártani a divatékszereket valamikor a 20. század elején, amikor az ékszereket csak akkor voltak szépek, ha igazgyöngyökből és brilliánsokból készültek. Coco Chanel viszont nem tett különbséget a bizsu és a drága ékszerek között, habozás nélkül társította üveggyöngyökból készült bizsukat a gyémánt ékszerekkel.

[kgy]

Címkék: , , ,

8 hozzászólás ”

 1. hahó:

  Sziasztok, remek a blog, de a prêt-à-porter-t így írják helyesen, jobban mutatna, ha javítanátok a kategóriáknál. Üdv.

 2. KSz:

  A bizsuk királynőjéről :)

  http://ksz77.wordpress.com/2008/10/27/noi-divat-a-kiegeszitok-kiralynoje/

 3. Etelka:

  Nagyon teccik az Emilio Pucci, olyan mint egy fegyver valamelyik mangából :)

 4. admin:

  köszi hahó, mi a felületes netes formát adaptáltuk, de igazad van, javítva

 5. PS:

  lehet vasarolni a kepen lathato kezzel keszitett bizsukat?
  hol, hogyan
  koszi:)

 6. IN:

  a karkotot es meg mas szep bizsut megtekinteheted a http://www.ebiju.ro veboldalon. szerintem ha akarsz valami egyedit, akkor ott megtalalod

 7. farkas zsanett:

  tök jo majd csinálok egyet

 8. ildi kovacs:

  nagyon érdekelnének minket a plasztik virágos karkötők
  de saját mintákat szretnénk
  megoldható?