Beach body-kat elő, hisz’ itt a nyár! Vagy mégsem? Lakatos Márk testpozitív kampányáról

admin, 2019. június 25. kedd

Itt a nyár, s már vannak olyan emberek, akik lassan egy éve készülnek az év legmeztelenebb, és sok szempontból legszebb időszakára. Az edzőtermek januárban megteltek az új évi fogadalmak nyomán, februárra kiürültek, és márciusban megint megteltek, hiszen akkor tudatosult mindenkiben, hogy a nyár már itt kopogtat. De mi történik, ha idén se jött össze a hőn áhított kinézet?

 

Lassan-lassan eljutottunk odáig, hogy már nem a nők foglalkoznak a legtöbbet a kinézetükkel, hanem a férfiak. Néha nehéz megtalálni az egyensúlyt a túlöltözött és az ápolt között férfiként, hiszen egyre több elvárás irányul felénk is. Elvárják, hogy erősek legyünk fizikailag és mentálisan is, de azért néha legyen törékeny a lelkünk, elvárják, hogy ápoltak legyünk, de azért ne töltsünk több időt a tükör előtt és a fürdőben, mint a nők, és ehhez hasonló sztereotípiákkal találkozunk napi szinten.

Nagyon sok esetben a fenti Luca kinézete az elvárás, ő a jó pasi, ő az, akinek bejött az élet… Legalábbis, ami a kinézetet illeti… (Bár mivel instaceleb, így valószínű más szempontból is…)

S mivel a social media tele van ilyen, és ehhez hasonló képekkel, így férfitársaim nem meglepő módon szeretnének felzárkózni. Ezért aztán heti 3 alkalommal járnak edzőterembe, különböző shake-ket isznak, fogfehérítenek, borotválják mindenüket, és próbálnak még mindemellett látszólag lazák is maradni, hiszen ezt várja el a környezetük(?). 

Nem tudok eléggé hálás lenni, amiért az én környezetem nem ezt várja el, nem az az elsődleges szempont, hogy mekkora a bicepszem, vagy miközben a Despacitot énekelem, tapsolva hány fekvőtámaszt tudok csinálni. De sajnos sokan nem ilyen szerencsések… Ezért pedig az egész a társadalom a hibás.

Nagyjából 2 hete látott napvilágot Lakatos Márk közismert magyarországi stylist testpozitíz kampánya, ami Celest Barberhez hasonlóan kipécézi a tökéletes alakkal rendelkező, magazinban szereplő sztárokat.

Azt gondolom, hogy azért nem árt megmaradni a normalitás talaján, hiszen alapjában nem látom annak okát, hogy miért ne törekedhetnek bárki a jobb kinézetre (hiszen a fejlődés az egyik hajtóerőnk), tehát akik a kampány láttán, boldogan bólogatva még egy csomag nachosnak nekifogtak, azok rossz úton járnak. Ugyanakkor azok is, akik a kampányt látván rögtön “puhapöcsnek” nevezik a nem eléggé kigyúrt pasikat.

Valahogy az lenne a jó, ha nem a szélsőségeket erősítenénk, legyen szó sportról, öltözködésről…

Persze ez az egyik legnehezebb dolog, és csak nagyon keveseknek adatik meg. Viszont a médiában terjengő super-body és az anti-super-body képek láttán mindig elgondolkodom. Mi lenne, ha ilyen lenne a normalitás? Félreértés ne essék, teljesen tisztában vagyok vele, hogy a testfelépítése az embereknek különböző, s vannak olyan férfiak/nők, akik ha nem is edzenek, a génjeiknek hála mégis jól néznek ki. Meg van olyan testfelépítésű ember is, akinek nem lehet a testét “instagram-kompatibilissé” faragni, bármit is jelentsen is ez. (De a lényeg, hogy nem is kell.)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#lol #muscle #palestra

kriseld Alushi (@kriseld.alushi_di_k) által megosztott bejegyzés,

Márk újra egy olyan harangot kongatott meg, amelyet időnként mindenképpen érdemes megkongatni. Természetesen mindezt úgy, hogy közben a sajtó felrobbant körülötte, a magyar celebek sorra-rendre mondták el a véleményüket, támogatták vagy éppen elítélték emiatt Márkot.

Bennem (is) vegyes érzelmek vannak a kampány kapcsán. Mert az elképzelés tetszik, csak picit úgy érzem, hogy túl sok… talán túllőtt a célon. Viszont egy fontos témára hívta fel az emberek figyelmét, egy érdekes módszerrel, ami csöppet sem új keletű.

Ha Márk véleményére vagyunk kíváncsiak, és elhisszük azt, hogy ő csak az emberek figyelmét szerette volna felhívni ezzel a kampánnyal, akkor egészen szimpatikus a kezdeményezés, úgy gondolom. Ha más hírességek véleményére is rákeresünk az interneten, akkor már sok kérdés felmerü(het) bennünk.

Azt tudom csak mondani, hogy fogadjuk el magunkat, vagy változtassunk testünkön, de próbáljuk meg ezt magunkért és ne a külvilágért tenni, és próbáljunk meg nem ujjal mutogatni senkire, akinek más az elképzelés erről, mint nekünk. 

Tamás Endre (Hoppipolla szerkesztő)

Címkék: ,